BOŽIĆNA ČAROLIJA

POKRENULI LANČANU REAKCIJU U KOJU SE UKLJUČILA CIJELA HRVATSKA Zbog ovih studenata sva djeca u našim bolnicama dobit će poklon za Božić!

 Tomislav Krišto / CROPIX
Akcija je počela u Zagrebu, ali je pokrenula lančanu reakciju koja se proširila čitavom zemljom. Pokrenula ju je studentska sekcija za pedijatriju Medicinskog fakulteta

Sjećate li se onih studenata medicine koji su odlučili biti pomagači djeda Božićnjaka i dostaviti darove svoj djeci koja će zbog teškog zdravstvenog stanja Božić provesti na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica?

Nedavno smo pisali o njima kada su pokrenuli svoju akciju nazvanu “Pedijatrijska božićna čarolija”. Čini se da su budući pedijatri doista začarali svoje kolege studente, kao i Zagrepčane, zbog kojih je ova humanitarna akcija poprimila nacionalne razmjere.

Ne samo da će sva djeca koja borave u zagrebačkim bolnicama dobiti darove, nego će paketiće od srca dobiti gotovo svako bolesno dijete u Hrvatskoj koje će taj blagdan provesti u bolnici.

Tomislav Krišto / CROPIX

Smisao Božića

Studentska sekcija za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koju vode Katarina Šikić, Marko Antunović, Karla Margetić i Vana Vukić, uistinu je pronašla pravi smisao Božića.

- Sredinom prosinca akcija je pobudila toliko neočekivan interes i angažman svih dobrih ljudi da smo odlučili produžiti prikupljanje poklona i prenijeti božićnu čaroliju i izvan Zagreba te poslati poklone djeci u bolnicama diljem Hrvatske. U zadnja dva dana spakirali smo oko 800 poklona koji će naći svoj put do dječice u bolnicama ne samo u Zagrebu nego i diljem Hrvatske, i nadamo se, donijeti im dio naše čarolije - rekla nam je Katarina Šikić, 23-godišnja studentica posebno zahvalna studentima s drugih fakulteta koji su se uključili. Među njima su Prirodoslovno-matematički fakultet te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije čiji su studenti organizirali prodaju sapuna, krema i kugli za kupanje koje su sami izradili, a potom su od zarade kupili igračke.

- Dio igračaka skupili su studenti medicine, ali i oni s drugih fakulteta koji su ih odlagali u kutije postavljene na Šalati, u Školi narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ i na Rebru. Zadnjih dana odazvao se i velik broj drugih građana koji su htjeli pomoći, a dio igračaka kupili smo i mi sami svojim sredstvima - objasnili su nam budući pedijatri.

Ukupno, više od 20 studenata - Djedičinih pomagača, ovaj su tjedan već podijelili prve poklone u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i Zelengaj, u Vinogradskoj te u bolnici u Bistri, a mi smo jučer bili s njima kada su dijelili darove djeci na Klinici za pedijatriju zagrebačkog KBC-a.

Štimanje gitara

Zadnje namještanje kostima, uštimavanje gitare i ukulelea te sortiranje gomile poklona odvijalo se u prostoriji nadomak bolničke igraonice. Sve je nadzirala Ivanka Gregurić, defektologinja i socijalna pedagoginja u KBC-u Zagreb. Za to vrijeme djed Božićnjak već je bio spreman. U crveno odijelo s retro naočalama uskočio je 25-godišnji Luka Olujić s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Bio je uvjerljiv i izuzetno raspoložen Djedica koji je spremno radio selfije s mališanima i vadio darove iz svoje velike crvene vreće. Osim poduzetnosti, fascinantna je i organizacija ovih studenata. Na sve su mislili. Čak su i sve darove podijelili prema spolu i uzrastu.

- Svaki dar sadrži oko pet stvarčica - objašnjava nam Anđela Bevanda, studentica pete godine Medicinskog fakulteta. Tako se u jednom daru za djecu od šest do 12 godina nalaze slikovnica, audio slušalice, set za pisanje, slatkiši i mali sok u tetrapaku. Neki darovi, pak, sadrže društvene igre, lutke, crtiće, flomastere, autiće, šminku...

Dok razgovaramo hodajući sporo u veseloj koloni u kojoj se pjevaju domaće božićne pjesme i iz ruke u ruku dodaju darovi, prolazimo pored odjela gdje su oni najmlađi pacijenti. Njihove su darove preuzeli roditelji, njišući bebe od samo nekoliko mjeseci u rukama. Paketić je sadržao plišance te nešto od kozmetike i potrepština za bebe.

Tomislav Krišto / CROPIX

Osmijeh na licu

Ubrzo stižemo do sobe malog Mislava, koji je pomalo sramežljivo, ali s osmijehom na licu, privijajući se uz mamu Ivanu, primio Djedičin poklon.

Vesela povorka na šareno ukrašen hodnik privukla je i liječnike te medicinske sestre.

- Djeci ovakva zabava mnogo pomaže, razveseli ih, kao i igraonica koju imamo u bolnici. Pozdravljamo svaku inicijativu ovog tipa te se nadamo da će ih biti i više - rekla nam je Višnja Hrustić, glavna sestra u Zavodu za bolesti metabolizma Klinike za pedijatriju KBC-a, hvaleći božićne kostime. Njih je ovoj veseloj ekipi posudila glumica Ana Merlin, osnivačica nezavisnog zagrebačkog Kazališta Merlin, koje uprizoruje domaće i svjetske klasike za odrasle i djecu.

Božićni poklon jučer je s veseljem primila 11-godišnja Danijela. Rekla nam je da obožava božićno vrijeme, a odlučila je da će slušalice pokloniti svojemu mlađem bratu, a sebi zadržati knjigu i slatkiše.

- Sada još idemo u Dječju bolnicu Srebrnjak, a ovaj tjedan planiramo podijeliti pakete djeci u svim zagrebačkim bolnicama, a potom šaljemo paketiće diljem Hrvatske. Kada god stigne koji sanitet iz udaljenijeg mjesta, usput će pokupiti i nekoliko darova - govori nam Katarina Šikić, voditeljica sekcije, dok Djed Božićnjak uručuje poklon 13-godišnjoj Niki, pozdravljajući se s njezinom majkom Petrom.

Dok je vesela povorka bila kod Nike, kroz malo odškrinuta vrata u sobi pored s nestrpljenjem ih je očekivala petogodišnja Iva koja se silno htjela fotografirati s djedom Božićnjakom, a mama Ljiljana već je imala spreman fotoaparat na mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:11