STARA TRADICIJA

Posljednji europski matrijarhat: Na ovim otocima žene vladaju, a muškaraca gotovo i nema!

Stare žene na jednom od svojih redovnih okupljanja na otoku Kihnu 
 Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia
Brak i majčinstvo su na ovim otocima vrlo cijenjeni, a samo udane žene smiju nositi tradicionalnu pregaču

Dva malena otočića u Baltičkom moru posebna su po jednoj stvari - tamo žene i dalje vode glavnu riječ, a muškarci 'sjede u drugom redu'. Posljednje matrijarhalno društvo u Europi na estonskim otocima Kihnu i Manija zaintrigiralo je i norvešku fotografkinju Anne Helene Gjelstad koja je svoje zapise objavila u knjizi 'Veliko srce, snažne ruke'.

image
Tradicionalna kuća na otoku Kihnu
Andrus Kannel/Alamy/Alamy/Profimedia

Odnosi na otocima Kihnu i Manija definirali su se još prije mnogo godina kada su muškarci napuštali otok na nekoliko mjeseci kako bi ribarili i lovili tuljane, a žene su brinule o svemu - obitelji, zemlji, kućanstvu, održavanju tradicija...

image
Otok Kihnu
Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia

Otok Kihnu smješten je u istočnom dijelu Baltičkog mora. Dug je samo sedam kilometara, a širok 3.3 kilometra. Procjenjuje se da tijekom cijele godine ima oko 300 stanovnika. Susjedni otok Manija bio je nenaseljen do 1933. godine, kad se na njega preselilo oko 80 ljudi s otoka Kihnu.

image
Otok Kihnu u Baltičkom moru
Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia
image
Kuća na estonskom otoku Manija
Karl Ander Adami/Alamy/Profimedia

Fotografkinja Anne provela je čak 11 godina fotografirajući život starijih žena na otocima Kihnu i Manija, a nada se da će njezina knjiga poslužiti kao zapis i pomoći u očuvanju budućnosti ovakve jedinstvene kulture tih otoka.

- Od 2008. sam portretirala živote tih starih žena na malim estonskim otocima u Baltičkom moru, piše Anne u predgovoru svoje knjige te nastavlja opisujući te žene živopisnima, zanimljivima i prijateljski raspoloženima. 

- One predstavljaju kulturu i način života koji se mijenja usprkos snažnoj tradiciji. Te su žene navikle puno i marljivo raditi, a brinu gotovo o svemu. Odgajaju djecu, izrađuju odjeću, oru polja, voze traktore i brinu se za životinje. Muškarci su većinu vremena odsutni od kuće: ribare, rade na kopnu ili u inozemstvu. Život je često težak, ali nitko se ne žali i ovdje je to normalno. Čine ono što moraju. Imaju veliko srce i snažne ruke, dodaje autorica.

image
Otok Kihnu
Roberto Cornacchia/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Otok Kihnu
Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia
image
Otok Kihnu
Alessandro Rampazzo/Afp/Profimedia

Brak i majčinstvo su na ovim otocima vrlo cijenjeni, a samo udane žene smiju nositi tradicionalnu pregaču. Ljeti ih zbog toga dolaze vidjeti i mnogi turisti, piše Daily Mail.

image
Turisti koji dolaze na otok Kihna
Andrus Kannel/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2021 18:31