OPASNO PO ŽIVOT

'POSTAO SAM OVISAN O DROGI ZA SILOVANJE' Šokantna ispovijest Zagrepčanina koji si je uništio život konzumacijom tekućeg ecstasyja

 Getty Images, CROPIX
 

“Zapravo nije me previše zanimala nikakva droga. Istina, bio sam dosta tjeskoban nakon što sam otkrio svoju seksualnu orijentaciju pa je tu i tamo bilo je malo ‘marice’. Nisam nešto ni izlazio. Nekako mi je bilo teško komunicirati pa su mi i tulumi bili dosta strani. No, onda sam otkrio GHB. Zovu ga i tekući ecstasy, ali i droga za silovanje, a ja sam s njom ‘procvao’.” Riječi su to Zagrepčanina Nina koji je svoju “idealnu” drogu otkrio tek u 33.

S vremenom je počeo uzimati “G” svakodnevno. a najveći problem bio bi mu “gubitak osjećaja za vrijeme”. Znao bi čvrsto zaspati na par sati i probudio bi se “kao novi”.

- U posljednje tri godine uzimao je minimalno 30 mililitara dnevno, a vikendom čak i puno više - kaže dr. Antonia Puljić iz Zavoda za liječenje ovisnosti Psihijatrijske klinike Vrapče koja je liječila Nina. Dodaje kako je došao na liječenje tek kad je zbog ovisnosti o GHB-u izgubio posao.

Chemseks

“Kad imaš 72 sata za partijanje, možeš misliti koliko ti milimetara treba da bi mogao izdržati”, govorio je Nino. Imao je mogućnost rada od kuće, ali tada zapravo nije ništa radio ili bi samo partijao. U ponedjeljak bi javljao da ne može doći na posao što je bila posljedica partijanja i tzv. chem seksa. Otkrio je, naime, da mu je GHB ulaz u neobuzdani seks i iz tog začaranog kruga nije mogao izaći. Drogu je kupovao na internetu i to dvije i pol litre za samo 250 eura. Dakako, upuštao se i u preprodaju kako bi “prošao jeftinije”. Ta mu je doza obično bila dostatna za mjesec dana.

Naravno, nije to bila samo uživancija tipa “sex and rock’n’roll” jer je pod utjecajem GBH-a znao i pasti, razbiti glavu, nos i bradu te završiti na šivanju. Znalo se dogoditi da se probudi zbunjen, a dvaput mu se dogodilo da bude “obrtaljen”, što je ovisnički izraz za umrtvljenost od GHB-a.

Izgubio kontrolu

- G je počeo uzimati kontrolu nad mojim životom - kaže Nino koji se više puta sam pokušao bezuspješno riješiti ovisnosti. Nije uspio biti ni jedan dan bez GHB-a. Sjedio bi na sastanku, osjetio nelagodu u želucu, znojenje, ruke su mu se tresle... “Otišao bih u toalet, uzeo novu dozu, jer uvijek mu je droga bila pri ruci, čak bi se i budio iz sna i morao ‘dotočiti’.”

- Nije ni čudo da je Nino pokleknuo kad se radi o sintetičkoj drogi koje izaziva relaksaciju, euforiju, smanjuje tjeskobu i jača seksualne želje - kaže dr. Puljić. No, dodaje da su nepoželjni učinci GHB-a amnezija, slabost, pothlađenost, smetenost, mučnina, povraćanje, gubitak svijesti...

Cherry meth

Objašnjava da je GBH šezdesetih godina proizveden kao anestetik, potom je sedamdesetih i osamdesetih postao popularan u liječenju nesanice i kao dodatak prehrani body buildera da bi ga 1990. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) povukla s tržišta. Od tada je u “ovisničkoj zoni”, odnosno postaje sve popularniji u noćnim klubovima, a u uličnim terminima poznata je i kao Liquid Ecstasy, Liquid X, Georgia Homeboy, Chery Meth ili Hillbilly Heroin.

Omiljena je na tulumima jer počinje djelovati već nakon 15 minuta, a puna se koncentracija dostiže za oko sat vremena. No, liječnici upozoravaju da pomiješana s drugim tvarima, osobito alkoholom, povećava mortalitet. Liječnica naglašava da je internet ovu drogu učinio vrlo dostupnom, a prodaje se kao prašak ili kao tekućina većinom iz kućnog laboratorija. Kako nema ni boju ni miris, nerijetko prođe ispod radara svih onih kroz čije ruke prolazi od carine do pošte. Na žalost, GHB se uobičajenim laboratorijskim testovima ne može otkriti već su nužni specijalni laboratoriji pa je i to nerijetko razlog što se ovisnost o toj drogi teže otkriva.

No, GHB nije jedina sintetska droga o kojoj se govorilo na simpoziju Ovisnosti o novim psihoaktivnim drogama. Naime, stručnjacima više problema rade nove vrste droga nego one klasične poput heroina, marihuane ili kokaina. S njima, kažu, znaju izaći na kraj jer ne samo da ih lako otkrivaju nego i znaju kako treba liječiti ovisnike. S novim sintetskim drogama, kojih se u zadnjih desetak godina uspjelo prepoznati oko 700, a svake se godine dodaje još pedesetak, to je vrlo teško i komplicirano. Sintetski kanabinoidi, primjerice, mogu biti pogubni već u malim količinama kao i derivati fentanila, inače lijeka koji je izvorno služio za liječenje jakih bolova. Da sve bude gore, ni sami ovisnici nerijetko ne znaju što su zapravo uzeli.

Ni mali dileri koji oko noćnih klubova prodaju Ecstasy, speed ili THC, ne znaju što se uistinu krije u njima. Zapravo se radi o vrlo opasnim sintetskim spojevima koji se bez vrlo složene analize ne mogu prepoznati. Osobita opasnost vreba na internetskim ponudama. Primjerice, u SAD-u je u veljači dvadesetak ovisnika bilo zaraženo salmonelom, a onda se otkrilo da je zaraza stigla s azijskom usitnjenom biljkom koja sadrži psihoaktivne tvari. Drugi su pak neobjašnjivo krvarili jer su konzumirali sintetski kanabinoid brodifakum.

Novo vrijeme

- Sigurni smo da su nove droge opasnije od onih klasičnih i zato pokušavamo što prije odgonetnuti sve njihove tajne jer bez toga ne možemo pomoći ovisnicima. Kad je riječ o klasičnim drogama, znamo koje su posljedice i kako se možemo boriti protiv ovisnosti, a s novim je drogama sve neočekivano i kod svakog pacijenta može biti drukčiji učinak - kaže doc. dr. Ante Bagarić iz Zavoda za liječenje ovisnosti Psihijatrijske klinike Vrapče. No, dodaje da pouzdano mijenjaju osobnost konzumenta. Osim toga, te droge ne traže društvo. Ovisnici se “osame” i “uživaju” bez ekipe pa im nitko i ne može pomoći dogodi li se nešto loše. Dodaje kako stručnjaci znaju značenje ovisničkog žargona kad je riječ o klasičnim drogama, ali ne i onog koje koriste ovisnici o novim drogama. Primjerice, bijelo je kokain, Ferrari su tablete Prazine jer su crvene, horse je heroin, ice su amfetamini, ali i dalje nije poznato što znači K2, Spice, Ever Clar, Hi-man... Riječju, kaže Bagarić, nove droge donijele su puno toga novog što stručnjaci tek pokušavaju odgonetnuti.

Osvježivačima se u posljednje dvije godine otrovalo 43 mladih

U dvije godine 43 djece u Hrvatskoj otrovalo se osvježivačima, kaže istraživanje. Posebna su priča i osvježivači zraka i slični proizvodi koji se prodaju u tzv. smart shopovima. Uglavnom ih koriste mladi, pa čak i mlađi od 15 godina, kaže dječja psihijatrica dr. Katarina Dodig Ćurković iz KBC-a Osijek. Naime, ističe da dvadesetak kuna koliko treba izdvojiti za neki osvježivač mirisa ima svaki klinac, a koliko je to opasno govori podatak da je u Hrvatskoj u dvije godine bilo 43 trovanja mladih osvježivačima i jedan smrtni slučaj. Svi ti “paketići” imaju vrlo “benigne” sadržaj poput tamjana, meditacijske smjese sušenih latica, raznih začina, a ustvari je riječ o biljkama “pošpricanima” raznim sintetskim drogama.

Liječnici kažu kako prevencija i edukacija o novim opasnostima mora biti puno bolja želi li se spriječiti pošast novih sintetskih droga koje su “zahvaljujući” internetu sve dostupnije. Neki su upravo zbog opasnost od novih droga pobornici legalizacije marihuane, uvjereni da će tako izabrati manje zlo.

Šveđani na to imaju odgovor - nismo toliko bogati da uz dvije već legalizirane dvije droge, alkohol i cigarete, dozvolimo još jednu i time su jasno rekli da su sva ovisnička zla na ovaj ili onaj način opasna pa epitet “manje zlo” ne drži vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:16