MUČNA PRIČA

Potresna ispovijest Karlovčanke: ‘Zbog korone sam u tri dana pokopala muža, brata, svekrvu i majku...‘

 Robert Fajt/CROPIX
Od njihove smrti nije prošlo ni mjesec dana. Snježana Matić kaže kako još uvijek ne spava. Sjedi i razmišlja...

Snježana Matić ostala je bez supruga, brata, majke i svekrve. Svi su preminuli od korone. U tri dana sve ih je pokopala, jednog za drugim. Svoju mučnu priču podijelila je s RTL-ovom "Potragom".

Bili su na ručku kod brata koji je kašljao i imao temperaturu. Mislio je da je obična gripa. Samo koji dan kasnije, jedan po jedan član Snježanine obitelji odlazili su u bolnicu. A tad su iz iste počeli stizati pozivi koje nitko ne želi čuti. U samo tri dana Karlovčanka je morala sahraniti četiri najuža člana obitelji - muža, brata, svekrvu i majku.

Kako se nositi s gubicima najbližih ljudi - to pitanje postaje sve veći problem, osobito zato jer se obitelji s njima nemaju prilike niti pozdraviti.

- Bili smo u Slunju kod mame i braće. Brat se loše osjećao. Kao da je imao gripu, nahladio se, ali bude on sebi kuhao čajeve. Mi smo bili tu subotu ondje i ništa, sve je bilo okej. On je kašljucao. Kad smo došli doma, treći dan je i suprug dobio temperaturu - kaže Karlovčanka Snježana Matić.

Testovi su bili pozitivni. Već u ponedjeljak brat Mirko završio je u karlovačkoj bolnici, dva dana kasnije i suprug Robert. U međuvremenu se razboljela i Snježanina majka Roza. Imala je 92 godine. I svekrva Barbara koja je bila u 80-oj.

- Ni mama ni svekrva nikud iz kuće nisu izlazile. U to vrijeme skoro cijelo selo bilo je zaraženo. Robert je baš imao simptome gripe. Kosti su ga boljele, imao je temperaturu. Pio je lijekove za skidanje temperature, ali ništa nije pomoglo. On je tako teško disao. Nije mogao doći do sobe da se ne uspuše. Nekoliko minuta nije mogao doći k sebi i nije vjerovao u koronu, rekao je da ima gripu - priča Matić za RTL-ovu "Potragu".

Snježana je ipak odlučila zvati Hitnu. Supruga su odvezli u bolnicu. Tad ga je, kaže, zadnji put vidjela. U međuvremenu su se čuli telefonom. Vjerovala je da će preživjeti. Robert je imao samo 53 godine. U ratu je stao na minu i ostao bez noge. Od tad je živio s protezom, zdrav, tvrdi Snježana, nikad nije imao problema sa srcem ili tlakom.

- Poslala sam mu naočale da može vidjeti. Sve je išlo na bolje. Stvarno je bio šok kad su mi javili da je umro - kaže za RTL-ovu "Potragu".

Teško je to podnijela, a onda se zaredalo. U nekoliko dana, s istoga broja, zvali su iz bolnice još tri puta.

- U 12 je ona umrla, navečer su mi za brata javili u 7 sa Švarče. U jednom danu njih dvoje i sutradan svekrva - priča Snježana. Još uvijek ne zna kako je sve to preživjela. Od njihove smrti nije prošlo ni mjesec dana. Još uvijek, kaže, ne spava. Sjedi i razmišlja.

- Imam osjećaj da će on sad kroz vrata doći i nešto reći - priča.

Za razliku od ostatka obitelji, ona se nije zarazila. Žao joj je što se od svojih najmilijih nije mogla oprostiti. Nije ih mogla vidjeti čak niti na sprovodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:07