HAYLEY ARCENEAUX

Preboljela je malignu bolest i sad je jedna od četvero članova prve civilne svemirske misije

Hayley Arceneaux
 Mike Brown/ALSAC/AFP
Studirala je u Španjolskoj i radila u misijama - i to s titanovom protezom u nozi, naslijeđem od liječenja raka kostiju prije 20 godina

Samo nebo je granica, kaže glasovita izreka. No za mladu Amerikanku Hayley Arceneaux (29), koja je kao djevojčica bolovala od maligne bolesti, ni nebo nije granica. Asistentica liječnika (physician assistent) u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude u Memphisu, Hayley Arceneaux izabrana je za jednu od četvero članova misije Inspiration4, prve u potpunosti civilne svemirske misije, koju je osmislila kompanija SpaceX, kontroverznog milijardera Elona Muska.

Tako će Hayley Arceneaux ući u povijest kao najmlađa Amerikanka u orbiti oko Zemlje, kao prva osoba koja je preboljela rak kosti i postala astronautkinja te kako prva osoba u svemiru s protetičkim dijelom tijela.

- Mislim da će ta misija nadahnuti ljude na puno načina, jer pokazuje da je sve moguće - rekla je Hayley Arceneaux za BBC, nakon što je u ponedjeljak Dječja istraživačka bolnica St. Jude objavila da je izabrana za članicu misije. Upravo u toj bolnici Hayley se kao desetogodišnja djevojčica liječila od osteosarkoma, najčešćeg primarnog malignog tumora kostiju.

- Moja me borba s rakom stvarno pripremila za svemirska putovanja - kazala je Hayley. Priznala je kako je još u siječnju saznala da je izabrana za članicu povijesne misije Inspiration4, čiji je zapovjednik Jared Isaacman, osnivač i izvršni direktor tvrtke Shift4 Payment. Cilj misije jest prikupljanje novca za Dječju bolnicu St. Jude, pri čemu će Isaacman donirati polovicu od planiranih 200 milijuna dolara.

- Od početka smo željeli člana posade koji predstavlja duh nade misije. Ne mogu zamisliti bolju osobu od Hayley, koja bi ispunila tu zadaću - rekao je Isaacman, koji će do kraja ožujka priopćiti imena i preostala dva člana posade misije Inspiration 4. Njih četvero proći će obuku za let letjelicom Dragon kompanije SpaceX, a lansiranje se planira u četvrtom kvartalu ove godine, iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. Putovanje oko Zemlje trajat će nekoliko dana, a završit će spuštanjem u blizini obale Floride.

image
Hayley Arceneaux
-/ALSAC/AFP

Hayley Arceneaux priznala je ovih dana kako nije vjerovala da će ikad moći ispuniti san o letu u svemir, o čemu mašta od devete godine života, kad je s roditeljima i dvije godine mlađim bratom Haydenom posjetila Svemirski centar Lyndon B. Johnson u Houstonu. Oboje djece bili su očarani: Hayden je odlučio dizajnirati svemirske rakete, a Hayley poželjela biti astronautkinja. I dok je Hayden slijedio svoj dječački san te postao zrakoplovni inženjer, njegovoj sestrici već su se nakon nekoliko mjeseci raspršili svi snovi o letu u svemir.

Tek što je napunila 10 godina, počela se žaliti na bolove u lijevoj nozi. Kako se u to doba bavila taekwondoom, roditelji su sumnjali da je uzrok njezine boli intenzivan trening. No onda je počela šepati, a ubrzo su Hayleyjini roditelji zamijetili da djevojčica iznad koljena ima veliku kvrgu. Liječnik joj je potom dijagnosticirao osteosarkom.

- Moji roditelji i ja rasplakali smo se. Sjećam se da sam rekla: 'Ne želim umrijeti' - prisjetila se Hayley. Nakon kraće konzultacije s liječnicima i potrage na internetu, supružnici Arceneaux odveli su svoju desetogodišnju kćer na liječenje u Dječju istraživačku bolnicu St. Jude u Memphisu, poznatu po liječenju dječjih karcinoma. U bolnici je Hayley podvrgnuta operativnom zahvatu te je primila desetak kemoterapija. Također, kirurg Michael Neel implantirao je djevojčici tad novu vrstu titanske proteze.

- Za nekoliko mjeseci bit ću prva osoba s protezom koja je letjela u svemir - kaže Hayley Arceneaux. Nakon uspješnog liječenja, vratila se u školu te odlučila ići za svojim snovima. U svojih 29 godina stekla je nevjerojatno životno iskustvo. Studirala je u Španjolskoj, radila u misijama u Nikaragvi i Peruu te boravila na pet kontinenata. Sve je to učinila s titanovom protezom u lijevoj nozi, koja joj je naslijeđe od liječenja raka kostiju prije gotovo 20 godina u Dječjoj bolnici St. Jude.

image
Hayley Arceneaux
Mike Brown/ALSAC/AFP

Od trenutka kad je iz te bolnice otpuštena kao pacijentica, Hayley se uvijek planirala vratiti se u St. Jude. Prije godinu dana u toj je bolnici dobila posao asistentice liječnika, a pritom je posebno fokusirana na pomoć obiteljima hispanoameričkog porijekla, s kojima komunicira na španjolskom jeziku.

- Kad sam dobila e-mail da sam dobila posao u St. Judeu, bio je to najsretniji trenutak u mojem životu. Kad sam imala samo 10 godina, bolnica St. Jude pružila mi je priliku da odrastem. Sad ispunjavam svoje snove o radu u istraživačkoj bolnici i putovanjima diljem svijeta - naglasila je Hayley, koja će dobar dio vremena tijekom misije posvetiti interakciji s pacijentima iz svoje bolnice, bilo videorazgovorom, bilo videoporukama.

- Svi oni moći će vidjeti preživjelu od raka u svemiru, nekoga poput njih - rekla je Hayley Arceneaux.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54