ŽIVOTNA DRAMA

PRIJE 54 GODINA SLUČAJNO JE PREŠAO GRANICU I NIKAD SE NIJE VRATIO KUĆI On je ratni zarobljenik sukoba koji je završio prije pola stoljeća

 youtube screenshot

Prije točno 54 godine mladi Wang Qi služio je u kineskoj vojsci i radio na gradnji cesta na granici s Indijom samo nekoliko tjedana nakon završetka kratkotrajnog rata između dvije države. Jedne noći Wang nije mogao zaspati i odlučio se prošetati. Na kraju je ispalo da mu je to bila najgora odluka u životu.

- Išao sam malo protegnuti noge, ali nakon samo par minuta sam se izgubio. Nisam imao pojma gdje se nalazim. Ubrzo sam ogladnio i ožednio. Tada sam vidio zastavu Crvenog križa i brže-bolje dotrčao tamo. Nažalost, oni su me predali Indijcima...

To se dogodilo u siječnju 1963. godine. 54 godine poslije jadni Wang je još uvijek s druge strane granice. Reporter BBC-a posjetio ga je u selu Tirodi u središnjoj Indiji kako bi više doznao o ovoj nevjerojatnoj priči. S obzirom da živi u popriličnoj zabiti, pet sati udaljenoj od najbližeg aerodroma, Wangu je i pojava pametnog telefona poprilična novost. Stoga se nemalo iznenadio kada je na zaslonu mobitela prvi put nakon više od 50 godina vidio svog rođenog brata. Novinar ga je preko video poziva spojio s gradom Xianyangom, a s druge strane bio je njegov 82-godišnji brat. Pričali su na mandarinskom punih 17 minuta.

- Nisam ga mogao prepoznati, izgleda jako staro. Rekao mi je da sam ja jedini razlog zašto nije umro, htio me je još jedanput vidjeti - govori za BBC uzbuđeni Wang Qi, kojeg u Indiji zovu Raj Bahadur.

Prije 54 godine Indijci su ga optužili za nelegalno prelaženje granice. Sedam godina je proveo u raznim zatvorima prije nego što su ga pustili na slobodu 1969. godine. Policija ga je odvela u selo Tirodi, njegovo selo iz noćne more koje nije uspio napustiti do dana današnjeg. Nije da Wang nije pokušao, njegova bitka za slobodom traje cijeli život, ali stvari se još uvijek nisu pomakle s početne točke.

Teoretski, Wang je još uvijek u statusu ratnog zarobljenika, više od 50 godina nakon završetka sukoba. Pokušao je dobiti indijsko državljanstvo i dokumente kako bi prešao granicu, ali vlasti su mu to odbile dati. Zašto? Ostaje potpuno nejasno... Državni službenik Bharat Yadav kaže da su vlasti jednostavno nezainteresirane za Wangov slučaj. Kineska ambasada je također svjesna problema, a 2013. godine pokušali su Wangu pomoći da dobije putovnicu. Međutim, više od tri godine poslije, s indijske strane još nema nikakvog odgovora.

Wang se tako morao prilagoditi Indiji i njihovom načinu života.

- Družio sam se s domaćim ljudima, čak sam počeo raditi u jednom mlinu. Međutim, plakao sam baš svake večeri. Nedostajala mi je obitelj, posebno majka - priča Wang koji je 1975. godine oženio jednu lokalnu djevojku. U startu nije bio oduševljen, kaže da je to napravio 'pod pritiskom prijatelja'. Niti druga strana nije otvarala šampanjac zbog tog braka.

- Roditelje su mi bili bijesni što ću se udati za stranca, a ni meni nije bilo lako. Nisam ga razumjela što priča. Pokušala sam to istolerirati na početku, a nakon par mjeseci sam se navikla - rekla je Sushila s osmijehom na licu.

Wang je s godinama pokušao i pokrenuti neki posao, ali poslije se pokazalo da to nije bilo moguće s obzirom na njegov nedefinirani status. Policija ga je često posjećivala i tukla.

- Sjećam se da je policija stalno mlatila Wanga zato što im nije htio plaćati mito. On je pošten čovjek - priča njegov susjed BB Singh.

- Znam ga 40 godina i svaki dan priča o svome domu u Kini. Obitelj mu je bila siromašna, govorio mi je da je svaki dan prolazio desetke kilometara na biciklu.

Wang je svih ovih godina slao pisma kući, ali prvi odgovor mu je stigao tek u 80-ima. Izmijenili su obiteljske fotografije. S majkom je pričao 2002. godine, više od 40 godina nakon što je zarobljen.

- Rekla je da bi me voljela vidjeti prije nego što umre. Ja sam joj poručio da se trudim da dobijem dokumente, da šaljem pisma svim odgovornim osobama. Ali stvar je ostala na mrtvoj točki...

Nažalost, majka mu je umrla 2006. godine.

Najljepši dio njegova boravka u Indiji dogodio se 2009. godine kada se susreo sa svojim nećakom koji je u Indiju došao turistički. Čak mu je i donio dokumente koji su mu potrebni za dobivanje putovnice.

Sada se postavlja ključno pitanje - hoće li se Wang ikada vratiti u Indiju ako nekim čudom dobije putovnicu i priliku da ode u Kini.

- Obitelj mi je ovdje, naravno da ću se vratiti...

S druge strane, njegova supruga nije tako sigurna.

- Nadam se da hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:56