PRIZOR KOJI SE PAMTI

PRIJE TRI GODINE OVAJ MALIŠAN BIO JE NA RUBU SMRTI, A POGLEDAJTE GA DANAS 'Ti si šampion! Snažan si i znam da ćeš osvojiti svijet!'

Dječak Hope i Anja Ringgren Lovén
 Instagram
 

Na današnji je dan prije točno tri godine humanitarka iz Danske, Anja Ringgren Lovén, iz Nigerije spasila dječačića optuženog za vještičarenje, kojeg su roditelji ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi. Mališan je preživljavao hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dječak bio u strašnom stanju, s tijelom punim crvi i parazita, a nije mogao stajati na vlastitim nogama.

Kad ga je pronašla, ova mu je humanitarka dala jesti, dala mu je vode, zamotala ga u deku i odvela na liječenje u bolnicu. Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo liječenje, iz čitavog je svijeta primila donacije u vrijednosti od 2 milijuna dolara.

Anja vodi sirotište za takozvanu 'vještičju djecu' u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se vjeruje da su neka djeca najveći krivci za siromaštvo u obitelji - zbog toga ih se označava nepodobnima i izopćuje iz društva.

Nakon spašavanja dječaka nazvanog Hope, Anja svake godine rekreira fotografiju snimljenu prilikom pronalaska Hopea: ona mu daje keks i vodu iz boce, a takvu je fotografiju objavila i ove godine kako bi se vidjelo koliko je maleni napredovao od tada.

'Danas je točno tri godine otkako je svijet vidio strašnu fotografiju dječačića Hopea kad sam ga pronašla, više mrtvog nego živog.

30. siječnja 2016. svijet je saznao za praznovjerje. Ne ono praznovjerje koje nam je poznato iz vlastitih uvjerenja ili iz filmova, već ono koje ubija tisuće nevine djece svake godine.

Ne radi se samo o ubojstvima, već i o mučenju djece na najbarbarskije načine koje možete zamisliti, sve dok im smrt ne olakša patnje.

Nisam bila sama toga dana. Nisam samo ja spasila Hopea. Spasili su ga i David Emmanuel Umem, Nsidibe Orok i cijeli naš tim. Ja nisam, niti ću ikad biti spasitelj afričke djece. Ja sam samo čovjek i činim ono što mi se čini ispravnim.

Danas je Hope snažan i zdrav dječak s nevjerojatnim samopouzdanjem. Vrlo je inteligentan i voli ići u školu. Zanima ga život. Zaista želi naučiti nešto novo svakog dana. Zna izraditi igračke i izmisliti igre ni iz čega. Ima tako razvijenu maštu. Hrabar je i ničega se ne boji. Bez sumnje mogu reći da je dan kada smo ga našli, prije 3 godine, prošlost.

Njegov je oporavak nevjerojatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave.

Nije lako raditi s djecom koja su bila mučena i zlostavljana od strane cijele zajednice.

Ja spašavam djecu, no to je zapravo najlakši dio. Ono što dolazi kasnije mnogo je teže. Oporavak slomljenih srca, slomljenog duha, samopouzdanja, sve to kod djece koja su ranjiva, koja su vidjela smrt, to je najteži posao na svijetu. To zahtjeva veliku žrtvu i stavljanje vlastitih potreba sa strane. Tada više niste centar svojeg svemira. Rad s takvom djecom je najteža, ali i najbolja stvar na svijetu.

Hope je danas ovdje zbog osoblja organizacije Land of Hope. Oni su pravi heroji ove priče. Nadam se da će jednog dana nigerijska vlada osigurati izvršenje pravde za sve one koji muče i ubija djecu zbog glupih praznovjerja uzrokovanih neznanjem, vjerom, siromaštvom i korupcijom.

Ja ću se uvijek pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči kada je riječ o ubojstvima toliko nevine djece!

Za Hopija: Uvijek ću te voljeti. Ovo je posljednji put kad se ovako fotografiramo. Znam da ti se to sviđa, ali već sam pokazala svijetu da si ti šampion. Više ne trebaš moju zaštitu. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svijet, a ja ću navijati za tebe!', napisala je na Facebooku Anja Ringgren Loven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2022 02:51