AMERIKANKA REBECCA

‘Proputovala sam svijet, bila u 40 zemalja i na kraju se skrasila u Hrvatskoj. Evo što mi se kod vas najviše sviđa‘

Rebecca Michelle Mistretta

 HRT
‘Jako mi se sviđa što vaša kultura na neki način podrazumijeva vrijeme koje možete posvetiti odmoru, opuštanju i uživanju‘

Amerikanku Rebeccu Michelle Mistretta strast za putovanjima je prije nekoliko godina dovela u Hrvatsku, a nakon toga donijela je odluku da se iz New Yorka trajno preseli u Zagreb. Koliko se udomaćila u Lijepoj Našoj i je li već u potpunosti prihvatila naš mentalitet i način života, otkrila je gostujući u rubrici ‘Stranci u Hrvatskoj‘ HRT-ove emisije Dobro Jutro, Hrvatska.

- Rođena sam u New Jerseyju, ondje sam živjela cijeli život i onda sam se preselila u New York, rekla je Rebecca Michelle na početku razgovora.

U New Yorku je studirala i radila u osiguravajućoj kući na Wall Streetu.

- To mi se nikako nije sviđalo. Ta karijera nije bila za mene, i sve mi je o bilo previše. Zato sam odlučila otići iz New Yorka, priča Rebecca Michelle.

Posao koji nije voljela nagnao ju je da krene putovati. Tri godine putovala po svijetu samo s ruksakom na leđima i obišla je više od 40 zemalja.

- Sve je počelo kad sam 2016. godine došla u Hrvatsku. Bila sam na jedrenju i tada sam se zaljubila u Hrvatsku koja je doista prekrasna. U tom trenutku odlučila sam da ću probati raditi i druge poslove, i zato sam dala otkaz u osiguravajućoj kući i posvetila sam se učenju meditacije na Baliju. Tako je sve krenulo. Nekoliko sam puta otada došla i u Hrvatsku, kaže Rebecca Michelle.

Rebecca Michelle posjetila je mnoge zemlje: Italiju, Njemačku, Maleziju, Indoneziju...

- Međutim, Hrvatska me nekako najviše privlačila, a Bali je za mene također bio nešto posebno, ističe Rebecca Michelle.

Do odluke da se nastani u Hrvatskoj dovela ju je intuitivna privlačnost koju je osjetila prema našoj zemlji:

- Zemlja je doista prekrasna, udaljenosti su male. Nije samo more prekrasno, nego se i u Zagrebu možete popeti na Sljeme i uživati u pogledu koji seže jako daleko. Najviše mi se svidio taj mir. Ovdje je život nekako bio puno sporiji u usporedbi s New Yorkom. Jako mi se sviđa što vaša kultura na neki način podrazumijeva vrijeme koje možete posvetiti odmoru, opuštanju i uživanju. U New Yorku to nije tako, objašnjava naša sugovornica.

Rebecca Michelle kaže da je mnogu ne razumiju zbog odluke da se preseli iz jednog ogromnog grada kao što je New York u mali Zagreb:

- Kad kažem da sam iz New Yorka, uvijek me iznova pitaju kako sam odabrala Zagreb. Ja to ne mogu posve objasniti, to je i malo iracionalno. Za mene je to jednostavno nešto prirodno. Ovdje se osjećam suživljenom s okolinom, objašnjava naša gošća.

Kad se doselila, najteže joj je bilo naći zajednicu s kojom bi se osjećala povezano:

- Kao strankinji, to mi je bilo dosta teško. S jezikom mi nije bilo teško jer mnogi ovdje govore engleski tako da sam se lako sporazumijevala. Kad sam počela raditi, i kad sam se posvetila meditaciji, osnovala sam jednu grupu žena poduzetnica koje su se nalazile u istoj situaciji kao ja. Tu ima puno strankinja, ali i mnogo domaćih žena, i na taj sam se način povezala s lokalnom zajednicom, napominje Rebecca Michelle.

Rebecca Michelle trenutačno se bavi privatnim i grupnim seansama meditacije.

- Meditacije koje radim ‘online‘ su sjajna prilika. Meni kao poduzetnici omogućuju da se povezujem i s ljudima izvan Hrvatske, a ta grupa žena poduzetnica, koju sam osnovala, je omogućilo da slijedim svoju strast. To je ono što sam otpočetka i htjela kad sam napustila svoj život i karijeru u SAD-u. To sam, evo, ostvarila u Zagrebu, ističe naša sugovornica.

Doduše, iskustvo joj je pokazalo da među građanima Hrvatske praksa meditacije i nije previše popularna:

- Ali čini mi se da zanimanje za meditaciju raste. Postoji znatiželja, a gdje ima znatiželje, ima i potencijala za učenje meditacije. Mnogima se to čini nekako neopipljivo, ali radi se o konkretnim alatima koji vas mogu povezati sa samim sobom, objašnjava Rebecca Michelle.

Osim same meditacije, Rebecca Michelle pomažete klijentima da se bolje usredotoče, da pronađu unutarnji mir i radit na podizanju njihovog samopouzdanja. Time se počela baviti zbog osobnih životnih iskustava:

- Meni je meditacija pružila jako puno, i želim da i drugima pruži sve to što je pružila meni. Ona je jako koristan alat da se sagledate iz nove perspektive. Tako da vam ona doista može ne samo donijeti mir i opuštenost, nego vam može razotkriti i nešto puno dublje, pojasnila je naša gošća.

Posljednji put je u SAD-u bila prije dvije godine.

- Nedostaju mi prijatelji i obitelj, to mi je najteže. Otišla sam iz SAD-a prije sedam godina, i moj nećak više nije malen kao kad sam otišla. Raste bez mene. To me osvješćuje o prolasku vremena, ali zato sam se doista posvetila njegovanju svog kruga ljudi ovdje u Hrvatskoj, zaključila je Rebecca Michelle Mistretta, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:28