GDJE JE NESTALA

PRVA DAMA PROTIV SVOJE VOLJE Najveći misterij vladavine Donalda Trumpa: Što se zapravo događa s njegovom sve povučenijom suprugom Melanijom

Melania i Donald Trump
 Yuri Gripas / REUTERS

Izlazeći iz crnog terenca parkiranog ispred ulaza u Bijelu kuću, Donald Trump nije gubio vrijeme. Brže se bolje popeo stepenicama kako bi se rukovao s predsjednikom na odlasku Barackom Obamom i njegovom suprugom Michelle. Nakon nekoliko sekundi, koje su svima koji su taj prizor vidjeli sigurno djelovale nevjerojatno dugačko, Trumpu se pridružila buduća prva dama Melania Trump.

U.S. President Barack Obama (R) and first lady Michelle Obama (L) greet U.S. President-elect Donald Trump and his wife Melania for tea before the inauguration at the White House in Washington, U.S. January 20, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst - RTSWH1A
Jonathan Ernst / REUTERS
Melania Trump kaska za svojim mužem tijekom pozdravljanja predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle

Odstupanje od uobičajene prakse da inaugurirani predsjednici na upoznavanje s odlazećima galantno doprate svoje supruge pokazalo se indikativnim. Melania nije mogla sakriti svoju nelagodu u prisustvu svog muža niti tijekom blagoslova velečasnog Franklina Grahama, niti tijekom prvog plesa sa svojim mužem kasnije tog istog dana na hit Franka Sinatre 'My Way'.

U.S. President Donald Trump and his wife, first lady Melania Trump, dance their first dance as first couple to Frank Sinatra's song
Brian Snyder / REUTERS
Prvi ples Melanije i Donalda Trumpa

Internetu nije trebalo puno da reagira. Heštegovi #SaveMelania (spasite Melaniju) i #SadMelania (tužna Melania) ubrzo su postali trend na Twitteru. 'Sanjam da će je Michelle Obama nagovoriti da ga ostavi te da će postati velika feministička ikona koja će samo reći: Ovaj tip je lud, ovo je suludo, nisam znala što radim!', rekla je za veliki insajderski izvještaj Vanity Faira osoba iz modne industrije koja desetljećima poznaje Trumpove.

Šanse da će se tako što dogoditi su, međutim, ravne nuli. 'Nemam običaj prigovarati, nisam takva supruga', rekla je Melania više puta. Za razliku od Donaldove prethodne dvije žene, Ivane Trump i Marle Maples, Melaniju se jedva može vidjeti i čuti. Prijatelji i suradnici to potvrđuju. Narodski rečeno, ima slike, nema tona.

'Ona uživa u svojoj ulozi i rado pušta (Donalda) da bude u centru pažnje', rekao je Melanijin prijatelj, dekorater William Eubanks. 'Ne uzburkava vode. Govori samo kada joj se netko obrati. Jako je prijazna zapravo', dodala je Lisa Bytner, bivša voditeljica odnosa s javnošću za Trump Model Management.

No, postoje određene indicije da čak i servilna Melania ima svoje granice. Njezin nedostatak interesa za ulogu prve dame sve više izbija na vidjelo, unatoč tvrdnjama njezine glasnogovornice Stephanie Grisham da u svojoj ulozi uživa. Podsjećamo, Melania trenutno ne živi u Bijeloj kući zbog prethodnog dogovora da Donaldov i njezin sin Barron završi školsku godinu u privatnoj školi u New Yorku.

Prije upoznavanja Donalda, Melania je uglavnom bila koncentrirana na karijeru modela zbog koje je napustila rodnu Sloveniju i 1995. godine stigla do Pariza i Milana. Melaniju, tada Knavs, uočio je Paolo Zampolli, suvlasnik njujorške modne agencije Metropolitan Models i prijatelj Donalda Trumpa. Melania se iduće godine doselila u Veliku jabuku gdje je smještena u stan s fotografom Matthewom Atanianom. 'Po kući je nosila utege na gležnjevima te je jela svega pet do sedam komada voća i povrća dnevno. Pila je jako puno vode. Htjela je zaraditi novce i uspjeti kao model', rekao je Atanian.

Međutim, to joj nikako nije polazilo za rukom. Uspijevala je dobiti samo drugo i trećerazredne poslove. Vremena da uspije za ovu tada 26-godišnjakinju bivalo je sve manje. Melania je jednom prilikom zamolila Ataniana da je ubaci u Marie Claire, časopis za koji je radio kao fotograf. 'Uvijek je bila nekako ukočena. Zato nije uspjela kao model, nije se mogla kretati', pojasnio je Atanian.

FEATURES: Melania Trump, the wife of real estate mogul Donald Trump, talks about her new QVC jewelry line at her home at 721 5th Avenue in Trump Residential, here today July 12, 2011.
Freelance , reuters

Tada na scenu stupa Donald Trump. Melania i Donald upoznali su se u klubu Kit Kat tijekom njujorškog Tjedna mode u rujnu 1998. godine. Donald joj je prišao, i kako se Melania i dan-danas voli hvaliti, ona je uzela njegov broj, premda je on tražio njezin. Prijatelji su je zadirkivali da su je privukle Trumpove male šake, kreativno počešljana kosa s ciljem skrivanja ćelavosti i naočitost. 'On je pravi muškarac', odgovarala bi im svaki put.

Nakon zahtjevne Ivane i potrebite Marle, Trump je naočigled mogao odahnuti. Uz Melaniju, Trump je izgledao muževno, a ona ga pritom, za razliku od Ivane, nikada nije previše gnjavila. Melania je dobila luksuzni dom gdje je mogla uživati u svojim hobijima - čitanju modnih časopisa i pilatesu - bez straha da će se morati vratiti u svoju domovinu. Donald i Melania jednom su posjetili Sloveniju i to na 'čak 13 minuta', kako je Trump rekao Larryju Kingu tijekom jednog intervjua. 'Sletjeli smo, pozdravio sam joj oca i majku i otišli smo', rekao je Donald. Melanijini roditelji su se u međuvremenu preselili u Sjedinjene Američke Države. O Sloveniji i svojem prijašnjem životu sada definitivno više nije morala nikada misliti.

Nešto manje od sedam godina nakon što su započeli vezu, Melania i Donald su se vjenčali.

Trump je u toj zajednici osim supruge dobio i poslušnu glasnogovornicu. Melania je u svim prilikama spremno hvalila Donalda, govoreći kako je dobar muž i više nego sposoban ljubavnik. No, te su se riječi hvale iz nje morali izvlačiti kliještima. 'Njezina je dužnost bila hvaliti njegovu slavu, a njihovi prijatelji i oni pričali su iste priče kako bi poduprli te tvrdnje', rekao je pisac Michael D'Antonio, autor knjige Istina o Trumpu.

Rođenje njihova prvog sina Barrona Donald je navodno popratio zahtjevima da se Melania mora što prije vratiti u fizičku formu u kojoj je bila prije trudnoće. Te tvrdnje Melanijina glasnogovornica opovrgava. Kada je njegov zvjezdani status eksplodirao zahvaljujući reality emisiji Pripravnik, od Melanije se tražilo da trpi još više. Izjave da bi se i sada mogao i volio seksati s 20-godišnjakinjama Trump je uredno sipao iz rukava kada god je bio u prilici. Priče žena koje su tvrdile da Donald nije stao samo na tvrdnjama današnji predsjednik SAD-a odbacuje kao laži. Osobe koje poznaju Trumpove kažu da je Melania dobro znala za koga se udaje.

Melanijina poslovna biografija nije postala bog zna što bogatija udajom za Donalda, a ranije spomenuta Lisa Bytner kaže da Melania, unatoč tome što je pohodila sve elitne događaje u i oko New Yorka, nije imala nikakvih opipljivih interesa i strasti. Njezina suradnja s televizijskim kanalom za direktnu prodaju QVC koji je nudio nakit koji je nosio njezin potpis kratko je trajala. Žene iz njujorškog visokog društva koje obiluje prilikama za samopromociju kroz razne humanitarne udruge i zaklade kažu da je Melanijina najveća strast i želja održavanje besprijekorna izgleda.

Izostanak opipljivog poslovnog života popunila je briga za Barrona (11) s kojim često razgovara na slovenskom i koji je, prema svjedočanstvima upućenih, pristojan i prijazan mladi dečko. Melania se, čini se, pronašla u ulozi majke.

Donald Trump (2nd L) and his wife Melania (R) arrive for the annual White House Correspondents' Association dinner in Washington April 30, 2011. REUTERS/Jim Bourg    (UNITED STATES - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT BUSINESS) - RTR2LU19
Jim Bourg / REUTERS
Donald Trump i Melania dolaze na Večer dopisnika Bijele kuće 2011. godine

Ulaskom Trumpa u nacionalnu političku arenu 2011. godine kada je počeo inzistirati na zahtjevu da tadašnji predsjednik Barack Obama javno objavi svoj rodni list ne bi li dokazao da je rođen u SAD-u, Melania se ponovno aktivira u ulozi glasnogovornice i sekundantice. Donald je u konačnici 2012. izbornu godinu preskočio, međutim 2016. godine je krenuo puno parom u osvajanje Bijele kuće kao kandidat Republikanske stranke. 'To nije nešto što je ona htjela', rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom. Njezina glasnogovornica Gresham to demantira tvrdeći da je Melania uvijek podržavala svog muža. Unatoč tim tvrdnjama, nedostatak njezina angažmana tijekom kampanje bio je itekako očit. Valja se prisjetiti samo koliko je i s kakvim intenzitetom Michelle Obama govorila u prilog politike svog muža.

Kada je Trump osigurao predsjedničku nominaciju, Melania se ipak morala aktivirati. Uslijedili su nespretni govori o pitanju imigracije, a one koherentnije i rječitije navodno su napisali pisci govora predsjednika Georgea W. Busha. No, detalje o Melanijinom životu nisu dobili od nje, već od zeta Jareda Kushnera. Melania je na pitanje o tome tko je napisao govor odgovorila da ga je ona napisala. Možda i je, ali ga je također napisala i Michelle Obama jer su se u Melanijinom govoru mogli naći poglavlja iz Michellinog govora. 'Melania ga je napisala' ubrzo je postalo 'Melanijin tim pisaca ga je napisao'. Poslije toga je stigla i isprika. Melania se vratila u sigurnost Tornja Trump.

U listopadu je procurila snimka na kojoj Donald Trump tvrdi da hvata žene za pi**u. Trump je taj svoj ispad opisao kao 'govor muške svlačionice', nije se ispričao Melaniji, a jedna po jedna žena su se javljale kako bi potvrdile da je Donald sve samo ne galantan u ophođenju sa ženama. 'Te žene koje se javljaju ne govore istinu jer su preružne za mene', opravdavao se Trump tijekom kampanje. Melania ga je naposlijetku javno obranila u intervjuu za CNN, a većina je mislila da je šteta već učinjena. Što njihovom braku, što njegovoj kandidaturi.

Pritisak je sada bio na Melaniji. Morala se odlučiti kakva će prva dama biti. Odabrala je boriti se protiv internetskog zlostavljanja. Zanimljiva odluka s obzirom na to da je njezin muž podjednako poznat po svojim tweetovima u kojima vrijeđa koga stigne.

Republican presidential nominee Donald Trump and his wife Melania Trump vote at PS 59 in New York, New York, U.S. November 8, 2016.   REUTERS/Carlo Allegri - RTX2SK0Y
Carlo Allegri / REUTERS

Kada je Trump pobijedio, zavladala je opća nevjerica. No, Trumpova pobjeda značila je da će Melania možda uspjeti iskoristiti svoj utjecaj i ličnost da ublaži oštar jezik svog muža. S obzirom na to s kakvim se oprezom uključuje u nacionalnu politiku, šanse ponovno nisu velike da će Melania igrati ključnu ulogu u oblikovanju politike Bijele kuće kada se radi o njoj bliskim interesima jer ih, kako je prethodno rečeno, baš i nema.

'Jedino što je Melania za sada napravila po pitanju zaštite ljudi od internetskog zlostavljanja je to da je zaštitila sebe od blogera i internetskih portala', rekla je Cheri Jacobus iz Republikanske stranke. Je li bilo realno očekivati da će Melania slijediti stopama Michelle Obame? Vjerojatno nije, međutim potpuni izostanak bilo kakvog angažmana zabrinjavajuć je i indikativan da možda Melania uistinu ne želi biti prva dama.

I tako Melania strpljivo čeka da Barron završi školsku godinu i da se njezina javna politička platforma oblikuje u sigurnosti Tornja Trump u New Yorku i tijekom izleta u floridski Mar-a-Lago, 'zimsku Bijelu kuću'. Njezin boravak u New Yorku velik je teret za druge ljude s kojima se svakodnevno susreće budući da je čuvana osoba. 'Roditelji djece koji s Barronom idu u školu jako su nesretni', rekao je jedan roditelj za Vanity Fair. 'Nismo bili spremni za ovo, a ni naša djeca.'

'Cijela se država pita kakvu će ulogu odigrati. To se isto zajedno s njima vjerojatno pita i njezin muž', rekao je pisac A. Scott Berg, autor biografije Woodrowa Wilsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:15