JASMINKA JAKUPEC

Prva dama u povijesti na čelu neke naše vatrogasne postrojbe: Ponosna sam na svoje vatrene dečke

Jasminka Jakupec, v.d.zapovjednice JVP Koprivnica
 Đuro Grcić
Gđa Jakupec 22 godine je u vatrogastvu, prošla je Domovinski rat i rad u Specijalnoj policiji

Ime Jasminke Jakupec ostat će upamćeno u hrvatskoj povijesti vatrogastva. Prva je to žena koja je preuzela kormilo neke javne vatrogasne postrojbe. Kako je donedavni zapovjednik otišao u mirovinu, dotadašnja zamjenica Jasminka je do raspisivanja novog natječaja postala zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

Kruna je to njezina 22-godišnjeg rada u vatrogastvu, tijekom kojeg je prošla Domovinski rat, rad u Specijalnoj policiji, a zatim i vatrogastvo.

Operativni dežurni

- Baš sam nedavno čitala članak o tome kako je žena šefica vatrogasaca u Londonu, ne znam joj ime. Pa eto, malena Koprivnica u kojoj sam rođena u skladu je sa svjetskim trendovima - smije se Jasmina kada smo je nazvali. Žena u vatrogastvu vrlo je malo, no naša sugovornica svoj je put do zapovjednice teško i trnovito prolazila.

- Inženjer sam kemijske tehnologije, smjer zaštita od požara, diplomirala sam na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Krenuo je rat, a ja sam završila u vojsci (PZO 2.trbr) u Koprivnici kao referent. 1996. godine nakon što sam demobilizirana odmah sam se javila lokalnoj policijskoj upravi i pitala ima li za mene posla. Dobila sam radno mjesto kao tajnica u Specijalnoj policiji. Cijelo to vrijeme sam se educirala te sam na Visokoj školi za sigurnost stekla još dvije diplome - zaštite od požara i zaštite na radu - prepričava nam svoj put zapovjednica Jakupec, koja je položila i stručni ispit za vođenje vatrogasnih intervencija.

Radila je nekoliko godina kao operativni dežurni u vrijeme MUP-a, danas bismo rekli - dispečer. Njezin posao bio je koordinirati rad vatrogasaca na terenu, čak i kod najtežih intervencija. Često je predodžba javnosti kako vatrogasci “samo” gase vatru, no puno je više takozvanih tehničkih intervencija poput onih u kojima vatrogasci moraju iznositi mrtva tijela iz automobila smrskanih u prometnim nesrećama. Kaže kako su je muški kolege bez problema prihvatili te da nikada nije iskusila diskriminaciju jer je žena u tom, prema uvriježenom mišljenju, muškom poslu.

Ipak, kaže, pet je jakih muškaraca koji su “pomogli” da žena dođe na ovako visoku poziciju i želi ih svakako spomenuti. Tu je Goran Zagoršćak iz Upravnog vijeća JVP Grada Koprivnice, koji joj je od početka davao podršku, zatim glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković “čija je zadnja”, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, županijski zapovjednik Zvonko Habijan te predsjednik koprivničke Vatrogasne zajednice Ivan Golubić. Svi oni, kaže nam zapovjednica Jakupec, ukazali su joj povjerenje, na čemu je zahvalna.

'Sjajni dečki'

Umirovljenjem dosadašnjeg zapovjednika ona je postala vršiteljica dužnosti zapovjednika na rok od najviše godinu dana, u kojem se roku mora raspisati natječaj. Na njega će se, kaže nam, svakako javiti jer je uvjerena da ima podršku svog kolektiva, ali i sve propisane uvjete. Pod njom je trenutačno 72 zaposlenika.

Problema je, veli nam, mnogo. Koprivnički vatrogasci moraju dežurati u nekim velikim kompanijama, poput Podravke, moraju brinuti o požarima (kojih, srećom, na tom području nema mnogo) te sudjelovati u brojnim stresnim intervencijama kada su u pitanju prometne nesreće. Ipak, Jakupec je vrlo ponosna na svoj tim i kaže da je riječ o sjajnim dečkima koji su spremni uspješno riješiti svaku zadaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:40