MODERNA LJUBAV

'PRVO SAM UPOZNAO SVOJU DJECU, A TEK ONDA DJEVOJKU KOJA JE RODILA JEDNO OD NJIH' Ispovijest čovjeka koji je sve o svojim potomcima saznao na internetu

Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Prije skoro 25 godina, jedan Amerikanac taman se bio vratio kući iz inozemstva gdje je godinu dana radio kao profesor engleskog jezika, uselio se u kuću svoje majke i zaposlio kao taksist. Jednoga dana u novinama je vidio oglas u kojemu su se tražili donori sperme, zdravi muškarci u dobi od 18 do 35 godina, te pomislio: "Pa zašto ne!". Za jednu čašicu te 1994. dobio je 40 dolara (oko 250 kuna) - ovako započinje životna ispovijest dotičnog muškarca, pisca Aarona Longa iz Seattlea, koju je objavio The New York Times.

Spermu je, nastavlja on, donirao dva puta tjedno, i to punih godinu dana. Tad je bio u vezi na daljinu, a njegova majka bila je zabrinuta samo zbog jedne stvari - sina je često znala pitati "zar je to jedini način da ikad dobijem unuke?".

- Iako sam prilikom doniranja morao navesti samo osnovne podatke o sebi, kao što su obrazovanje, hobiji i povijest bolesti moje obitelji, Jessica i njezina partnerica odlučile su se za mene jer im se svidjelo što sam pisac i glazbenik. S vremenom sam već i zaboravio da sam svojedobno prodavao vlastitu spermu, samo bih se tu i tamo našalio na vlastiti račun kad bi me u društvu pitali imam li djece. 'Vjerojatno i previše', odgovarao bih kroz smijeh - priča. Ali s obzirom da je potpisao ugovor prema kojemu će njegov donorski identitet zauvijek ostati tajan, o potencijalnom potomstvu zapravo nije ni razmišljao.

A onda se pojavio internet...

Početkom 2000-ih, gospodin iz ove priče otkrio je da postoji registar djece čiji očevi su bili donori sperme (Donor Sibling Registry). No, on osobno ondje isprva nije imao previše uspjeha - njegova djeca su se, naime, registrirala tek oko 2010., kad su već bili tinejdžeri.

- No, prije nekoliko godina naletio sam na internetsku stranicu 23andMe - preko nje možeš dati na analizu svoju slinu i saznati apsolutno sve, čak možeš pronaći ljude koji dijele tvoj DNK. Znatiželja je bila jača i na kraju sam popustio, a kad su stigli rezultati, saznao sam da imam - sina! Zove se Bryce... Odmah sam ga guglao, a čim sam pronašao njegovu fotografiju, bio sam sto posto siguran da sam njegov otac - sličnost je bila nevjerojatna! Nekoliko tjedana poslije skupio sam hrabrost i poslao mu e-mail - prisjeća se tad "novopečeni" tata, a prenosi The New York Times.

Sin mu je odgovorio odmah.

- Tata! Presretan sam što si mi se javio! Ukratko, ja sam jedno od šestero tvoje djece za koje trenutačno znam i s kojima sam se povezao preko interneta. Redovito se čujemo. Ukratko, imam 20 godina i studiram u New Yorku - napisao mu je Bryce.

- Prvo me osupnula ta riječ 'tata'... A onda sam izbrojao koliko puta sam donirao spermu... 67... Bože, pa ja bih mogao imati 67 djece! - ovo je bila prva misao koja mu je prošla kroz glavu nakon što je pročitao sinovo pismo. Bryce ga je ubrzo povezao i s 19-godišnjom Madalyn...

- Kad sam joj vidio fotografije na Facebooku, pomislio sam kako bi trebala nositi više odjeće... Zvuči čudno, ali pojavili su mi se ti očinski instinkti... A djeca su mi bila vraški lijepa! Odjednom sam poželio svima pokazati njihove slike, htio sam nazvati sve bivše djevojke i 'nabiti' im na nos činjenicu da se nisu htjele vjenčati i imati djecu sa mnom, a očito je da radim lijepu djecu! - razmišljao je Aaron.

A onda mu se javila Jessica s početka priče. I ona i njezina sad već bivša partnerica začele su dvije kćeri pomoću njegove sperme. Njezina se zove Alice i ima 11 godina.

- Jessica i ja počeli smo se dopisivati. Saznao sam da više nije lezbijka i da trenutačno izlazi s muškarcem koji, vjerovali ili ne, ima isto prvo i srednje ime kao ja - Aaron David! - nastavlja svoju priču donor.

To ljeto napokon se "rodila" i ideja o upoznavanju djece - Bryce i Madi pristali su doći u Seattle, Jess i Alice također.

- Na Facebooku sam napravio grupu i najbližim prijateljima poslao pozivnice za tulum koji sam službeno nazvao "Upoznajte moju djecu". Ne moram ni reći koliko su svi bili šokirani! - govori Aaron. Kaže kako se sa svom svojom djecom povezao odmah, na prvu, a "kliknuo" je i s Jessicom.

- Već tog prvog dana počeli smo se ponašati kao roditelji, sve nam je došlo nekako prirodno... I jednostavno smo odlučili da želimo biti zajedno... Danas smo obitelj, koja se srela na vrlo nekonvencionalan način, ali sretni smo i uživamo - zaključio je gospodin Long.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:02