DAMIR JAKŠIĆ

RAZGOVARALI SMO S VINKOVČANINOM KOJI SE PREKRIŽIO DEZINFICIJENSOM NA ULAZU U KAUFLAND 'Jesam li imao neugodnosti? Najviše od supruge...'

 screenshot Facebook
 

Nakon što je prije četiri dana skrušeno priznao da se upravo on nalazi na videosnimci koja je prošli tjedan postala viralni hit u Hrvatskoj i okolnim zemljama, a na kojoj pri ulasku u jedan trgovački centar dezinficira ruke, a potom se spušta u klečeći položaj i križa kao pri ulasku u crkvu, neovisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca Damir Jakšić isto je potvrdio i u razgovoru za Jutarnji list.

- Nema se tu što kriti. Da, na toj snimci sam ja. Bilo je to 15. travnja na ulazu u Kaufland, nakon što sam otprilike pola sata čekao u redu zaokupljen mislima. Iskreno, to što sam učinio nakon što sam posegnuo za dezinfekcijskim sredstvom bila je sasvim nesvjesna reakcija. Meni je to djelovalo kao sveta voda na ulasku u crkvu te sam se, smočivši ruke, nekontrolirano prekrižio.

Je li to bila nekakva nostalgija za crkvom i odlaskom na misu, je li to bila nekakva Božja volja ili nekakav znak, prosudite sami - rekao nam je Jakšić, ponovivši pri tome i dio onoga što je već napisao na Facebook profilu. Ponavlja i da u njegovom činu nije bilo nikakve zle namjere, pogotovo ne obezvređivanja vjernika, Crkve...

- Ni slučajno! Nikada se ne bih izrugivao s vjerom niti se šalio na takav način, jer sam i sam vjernik od malih nogu, iako, doduše, nisam baš najredovitiji na misama, nego odem kada osjetim potrebu. Pomolim se i kod kuće po potrebi, a često znam otići i u dvorište našeg samostana Sv. Antuna Padovanskog, gdje je kip Majke Božje i Isusa Krista, pa se tamo pomolim za zdravlje - dodao je Jakšić koji ne može objasniti što se dogodilo na ulazu u Kaufland.

- Moguće je da je ova situacija dodatno utjecala na moju reakciju jer smo u neugodnoj situaciji zbog pandemije virusa pa sam instinktivno posegnuo za križem. Čim sam se pridigao i nastavio hodati, shvatio sam što sam učinio pa sam malo zastao i zamislio se. Naravno da je i meni bilo čudno, a zaštitar koji stoji na ulazu samo se simpatično nasmijao. Nitko drugi to nije ni primijetio - istaknuo je, a nas je zanimalo je li imao kakvih neugodnosti zbog toga.

- Najviše od supruge - nasmijao se i nastavio.

- Supruga me 'napala' jer se to može protumačiti i kao bogohuljenje, ali srećom, nitko to nije tako doživio, jer realno i nema razloga za to. No, moram priznati da mi nije bilo svejedno kad je snimka objavljena i kad se rapidno počela širiti internetom. Bilo je svakakvih komentara, nekih i vrlo bezobraznih, pa sam zato i reagirao i objavio da sam to ja. Nakon toga se sve smirilo - rekao je Jakšić, kojemu se ipak nije svidjelo što je snimka izašla u javnost i što je na ovakav način postala hit.

- Nisam uopće razmišljao o tome da bi snimka mogla izaći van i mislim da to nikako nije redu. Nije se smjelo dogoditi, ne zato što sam ja u pitanju, rekao bih tako i da se netko drugi našao u mojoj situaciji. U jednom trenutku sam osjetio i kao da sam iskorišten - zaključio je vinkovački gradski vijećnik, rekavši i da će se svakako nakon svega morati otići pomoliti za sve, pa tako i za što skoriji završetak ove pandemije.

"Čvrsto vjerujem da ćemo brzo pobijediti ovaj virus i vjerujem da će nam Bog pomoći u tome. Uz dužno poštovanje svima onima koji ne misle ovako, jer postoje i druga mišljenja koja treba poštovati, sve vas lijepo pozdravljam - i kad sve ovo prođe, dođite u Vinkovce", napisao je Jakšić još na Facebooku.

Tko je objavio snimku?

Na naš upit o tom slučaju iz Kauflanda su odgovorili da je "ulazni prostor u poslovnicu Kauflanda pod videonadzorom kojim upravlja zaštitarska kuća s kojom Kaufland ima zaključen ugovor o pružanju usluga tjelesne i tehničke zaštite, konkretno Securitas Hrvatska d.o.o., te samo zaposlenik tog poduzeća ima pristup snimkama videonadzora u našim poslovnicama. Voljeli bismo samo ovim putem napomenuti da je tema zaštite osobnih podataka za Kaufland izuzetno važna te nikako ne toleriramo ovakvo postupanje s osobnim podacima".

Iz Securitasa Hrvatska su nam, pak, odgovorili kako je „nakon utvrđivanja početnog činjeničnog stanja, vidljivo kako nije riječ o snimci s nadzorne kamere postavljene u centru, već o amaterskom uratku snimljenom mobilnim uređajem. U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do sporne situacije te želimo naglasiti da osuđujemo svako postupanje koje se kosi s načelima i vrijednostima naše kompanije te primjenjivim propisima.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30