BOŽO KRALJ

Rođen za vrijeme Austro-Ugarske: Najstariji Konavljanin u krugu obitelji zakoračio u 108. godinu života!

Božo Kralj

 Privatni album
Evo ih 107, samo je kratko prokomentirao još jedan u nizu datuma rođenja koje je ostavio za sobom i iskreno, više ih i ne broji

Najstariji Konavljanin, gospar Božo Kralj iz Pridvorja, svojem životnom vijeku u nedjelju je dopisao još jednu godinu. S punih 107, ovaj stanovnik hrvatskog juga među najstarijim je Hrvatima. Rođendan, nemalih 107, proslavio je u krugu obitelji. Okupila se familija u kući ovog pridvorskog veterana, a to je dundu Božu, iako dosta narušenog zdravlja, bio najljepši poklon koji su mu, osim rođendanske torte, mogli prirediti za rođendansku festu, piše Dubrovački vjesnik.

image

Božo Kralj

Tonci Plazibat/CROPIX
image

Božo Kralj

Tonci Plazibat/CROPIX

- Evo ih 107 - samo je kratko prokomentirao još jedan u nizu datuma rođenja koje je ostavio za sobom i iskreno, više ih i ne broji. Govore to članovi obitelji koji su se okupili da svome ocu, djedu i pradjedu čestitaju ulazak u 108. godinu. Uz djecu, nevjeste i četvero unučadi, rođendan su najstarijem Konavljaninu čestitala i četiri praunuka.

Inače, ovaj je stogodišnjak proživio šest sustava, rođen je u vrijeme Austro-Ugarske, prošao tri rata, dva svjetska i Domovinski, a punih 67 godina motrio je vremenske (ne)prilike u rodnim Konavlima i izvještaje slao Državnom hidrometeorološkom zavodu.

image

Božo Kralj sa suprugom Ane

Privatni album

Nedavno je Dubrovački vjesnik posjetio gospara Boža, a on im je, još uvijek memorije točne poput švicarskog sata, ispričao o teškom životu u Konavlima prije stotinu godina, o ratnim strahotama i siromaštvu, vremenskim uvjetima koji su ga cijeli život fascinirali, o zelenoj placi u Gradu kojoj je desetljećima bio vjeran. Našla se tu i pokoja životna mudrost, a otkrio je i tajnu dugovječnosti.

OVDJE možete pročitati cijeli razgovor s ovim po mnogočemu zanimljivim Konavljaninom.

image

Poljoprivrednik Božo desetljećima je bio vjeran zelenoj placi u Gradu

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:14