ŠEFICA MISS UNIVERSE

Rodila se kao muško, bila je zlostavljana i maltretirana, a danas cijeli svijet bruji o njezinom uspjehu

Jakapong Anne Jakrajutatip 

 Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia/Lillian Suwanrumpha/afp/profimedia
Anne Jakrajutatip kaže kako je odlučila stvoriti medijsko carstvo gledajući Oprah Winfrey: ‘Da bi te poštovali, moraš biti uspješan‘

Životna priča Jakapong Anne Jakrajutatip (43) posve je drugačija od priča većine medijskih mogula. Dok je odrastala u Bangkoku, kao dijete vlasnika jedne videoteke, osjećala je da je zarobljena u pogrešnom tijelu. U školi su je stalno maltretirali i zlostavljali. Pažljivo je oblikovala svoj identitet i pred prijateljima pokazivala pravu sebe, a pred roditeljima bi izigravala dobrog sina. Još kao dijete pretrpjela je seksualno zlostavljanje, piše Guardian.

No članak u lokalnim novinama o poznatoj TV voditeljici Oprah Winfrey, koja je kao dijete također bila zlostavljana, nagnao je Jakrajutatip da poželi karijeru u medijima i postane voditeljica talk-showa. Mikrofon joj se činio vrlo moćnim oružjem.

Postizanje slave i poslovnog uspjeha bio je jedini način da je društvo prihvati kao transrodnu osobu, kazala je. ‘Na mene su gledali kao na nekog čudaka. Ljudi baš ne prihvaćaju različitosti‘, prisjeća se. ‘Da bi te poštovali, moraš biti uspješan.‘

Jakrajutatip je otada postala jedan od najprepoznatljivijih tajlandskih medijskih tajkuna, zvijezda reality TV-a i zagovornica prava trans osoba. Nedavno je osvanula na naslovnicama jer je kupila licencu za prestižni izbor ljepote Miss Universe i to za 20 milijuna dolara. U 71-godišnjoj povijesti tog izbora, baš svi su vlasnici bili muškarci, a jedan od njih i Donald Trump - optužen da je natjecateljice posramljivao zbog njihove težine i uznemiravao ih.

image

Jakapong Anne Jakrajutatip

Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia/Lillian Suwanrumpha/afp/profimedia

Prva žena vlasnica Miss Universe

Jakrajutatip je prva žena koja posjeduje Miss Universe, a nedavno je proširila pravila za kandidaturu te dopustila vjenčanim i rastavljenim ženama da se natječu. Trans ženama je otprije dozvoljeno sudjelovanje.

Mnogi smatraju Miss Universe seksističkom organizacijom - a izmjena pravila za natjecateljice čini se gotovo bizarno zastarjelom. Međutim, taj se izbor ljepote i dalje emitira u čak 165 zemalja i ima ogromnu i vrlo vjernu publiku. Žene i LGBTQ zajednica čine od 70 do 80 posto publike, kaže Jakrajutatip, a mnogo njih je iz južne Amerike i jugoistočne Azije.

Jakrajutatip nije željela komentirati optužbe na račun Trumpa u pogledu ophođenja s natjecateljicama i kaže kako se to dogodilo jako davno. No dodaje da žene koje se natječu otkako je ona preuzela licencu, imaju vrlo dostojanstven tretman.

‘Ja sam žena pa stoga moram štititi žene i sve natjecateljice‘, kaže. ‘Svi ljudi, pogotovo svi koji rade iza scene, bez obzira radilo se o muškarcima, ženama ili LGBTQ osobama, moraju se međusobno poštovati i nikakvo nasilje, verbalno ili fizičko, ne dolazi u obzir u mojoj eri.‘ Ako se pročuje da je došlo do zlostavljanja, istraga mora biti temeljita i transparentna, dodala je.

image

Jakapong Anne Jakrajutatip

Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia/Lillian Suwanrumpha/afp/profimedia

Jakrajutatip odbija ideju da izbor ljepote objektivizira žene. Upravo suprotno - izbor osnažuje žene dajući im glas, a natjecateljice ‘osim izgleda imaju i mozak‘. Kad sudionice natjecanja izlaze na pozornicu u kupaćim kostimima, to pokazuje ‘koliko se dobro brinu za sebe‘, kaže Jakrajutatip i dodaje kako su kupaći kostimi tek jedan od elemenata natjecanja. Za vrijeme njezine ere nada se postići to da se natjecateljice međusobno ne smatraju protivnicama.

‘Ova platforma služi za ohrabrivanje i inspiriranje svih žena. Želi im pomoći da prevladaju sve životne nedaće i da postanu globalne, ikonične žene‘, kaže Jakrajutatip. ‘Ako vjeruješ u sebe, možeš postići uspjeh. Možeš sve izgraditi sama - kao što sam ja napravila. Biznis sam izgradila od temelja. Nisam rođena sa srebrnom žlicom u ustima.‘

Odnos prema trans osobama se mijenja

Jakrajutatip karijera doživjela je uzlet dok je radila u videoteci svojih roditelja i na TV-u vidjela BBC-jev dokumentarac ‘Šetnja s dinosaurima‘. Obratila se BBC-ju i ponudila im da bude zastupnica te serije za Tajland. Prodala je milijun kopija serije i potom proširila distribuciju na Južnu Koreju, Japan i SAD. Osim svoje kompanije, JKN Global Group, pokrenula je Zakladu Life Inspired for Thailand - LIFT koja LGBTQ osobama i ženama osigurava stipendije.

Jakrajutatip vrlo otvoreno govori o svom iskustvu trans-žene, uključujući detalje o seksualnom zlostavljanju koje je pretrpjela kao dijete, te o svojem iskustvu tranzicije i o tome kao je postala majka dvoje djece.

Tijekom njezina života, odnos prema trans osobama značajno se promijenio, kaže, iako tajlandski zakoni još uvijek zaostaju za drugim zemljama. Ondje još nisu dozvoljeni istospolni brakovi i ne postoji legalan način za promjenu spola. Na Jakrajutatipinoj osobnoj iskaznici i dalje stoji da je ona muškarac, iako je se podvrgnula operaciji spola. Zbog toga su joj inozemna putovanja vrlo komplicirana, a u nekim slučajevima i nemoguća. No ona je slavna te ponekad policijskim službenicima putem Google objašnjava tko je. Ipak neke zemlje ne može posjetiti, što joj ograničava poslovne prilike.

image

Natjecanje za Miss Universe 2018.

Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia/Lillian Suwanrumpha/afp/profimedia

‘Neke trans osobe imaju mnogo problema. A nitko ne želi da ga se loše tretira ili zlostavlja‘, kaže.

Jakrajutatip zato vrijedno radi kao zagovornica prava trans osoba i želi promijeniti tajlandske zakone. To će, priznaje, biti teško ostvariti u kratkom roku jer se na Tajlandu već iduće godine održavaju izbori.

No ističe tajlandsku medijsku industriju, u kojoj ima mnogo trans osoba, kao mjesto koje može potaknuti šire prihvaćanje i promjenu.

‘Mislim da je Tajland prijateljski nastrojen prema LGBTQ osobama. Mi smo zabavljači. Jako nas vole. Sretna sam što sam rođena u ovoj zemlji‘, kaže Anne Jakrajutatip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:35