ZBUNJUJUĆI ŽARGON

RODITELJI U HRVATSKOJ NA MUKAMA: NEKI NOVI KLINCI GOVORE I NEKIM NOVIM JEZIKOM 'Kilao sam nuba i vinao u varu, džoinaj se, igrat ćemo u skvadu'

 Goran Mehkek / CROPIX
 

- Nekoliko mjeseci trebalo nam je da shvatimo što klinci misle kad kažu da su “u varu”. Što je to “var”? Bili smo zbunjeni i suprug i ja - kaže nam majka 11-godišnjeg Andreja i 8-godišnjeg Tonija.

- Inače smo oboje u IT sektoru, relativno se dobro držimo s praćenjem izraza koje djeca koriste otkada su im kompjutorske igre dio svakodnevice, u tome smo, ali ovo nismo mogli odgonetnuti - kaže ona. - Nakon puno mozganja i praćenja konteksta u kojem koriste taj izraz, shvatili smo da žele reći da su u ratu, u “waru”, samo što su malo pohrvatili riječ, pročitali je kako piše. Onda smo im objasnili: ne izgovara se “var”, nego “uor”. No, oni opet po svom... Zaista su stvorili metajezik koji nam nije uvijek lako popratiti.

Goran Mehkek / CROPIX

Njezini su klinci ovaj, kao i desetke drugih izraza iz engleskog jezika usvojili zahvaljujući računalnim igricama, od kojih je posljednjih godinu dana najpopularniji Fortnite. Dakle, ako vam dijete kaže: “Kilao sam nuba i vinao”, sve je u redu. Nije skrenulo pameću, samo znači da obožava Fortnite, koji širom svijeta igra više od 200 milijuna ljudi, a veliki je hit i među hrvatskim osnovnoškolcima.

Novi klingonski

Kad smo došli u njihov obiteljski dom da čujemo ovaj novi “klingonski” jezik, dječake smo već zatekli “na pozicijama”. Stariji Andrej u dječjoj je sobi, za računalom, a pored njega je i prijatelj iz škole Kale. Dok Kale leži na podu i na hamer papir crta gumene bombone za plakat u školi, Andrej je za računalom, igra. Kale također povremeno diže pogled na ekran pa savjetuje prijatelja gdje da skoči ili kako da se sakrije.

U posebno napetim situacijama, ustaje, skače pored Andreja, uzbuđen je, no njihova četiri oka uspješno predviđaju svaku prepreku ili potez protivnika. Ipak, u jednom trenu niotkuda se stvara drugi igrač, odnosno player, i puca. - Neee, kilao me! - razočaran je naš igrač. - Kilati znači ubiti - pojašnjava nam.

Zagreb, 120219. 
Vinogradi 34a.
Reportaza o Tinu i Noi koji igraju igru Fortnite. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption ***
Goran Mehkek / CROPIX

Nakon kraja, ne čeka se dugo za pokretanje nove partije, meča, runde, igre - naziva je više. - Džoinaj se! - viče Andrej mlađem bratu Toniju, koji je u dnevnom boravku, za PlayStationom. - To znači da ćemo igrati duo. Nas dvojica skupa. Možeš igrati i solo, sam, ali i u skvadu, u većoj grupi - strpljivo nam tumače dječaci. Ulaze tako u zajedničku igru, jedan u sobi, drugi u dnevnom boravku. Pitam mlađeg Tonija koje sve vrste oružja postoje u Fortniteu.

- Pa, imaju, na primjer, shotgun, sniper, quad launcher, rocket launcher, pickaxe... - nabraja. Prvo upućujem zbunjeni pogled mami, koja negacijski klima glavom u znak da ni ona ne razumije posljednju riječ. - A što ti je to pickaxe? - pitam ga, malo posramljena što 8-godišnjak barata s više engleskih termina od mene. - Pa, kramp - odgovara hladnokrvno, kao da sam ga pitala kako se kaže nebo ili prijatelj.

Učenje engleskog

Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da videoigre itekako pomažu u učenju engleskog djeci (ali i odraslima) kojima je on drugi jezik. Djeca toga možda nisu ni svjesna, uvjerili smo se u drugoj obitelji, u kojoj glavnu riječ vode Tin (8) i Noa (6). Oni nemaju Fortnite instaliran na računalu, pa igraju samo na PlayStationu. Dok jedan igra, drugi ga bodri. - Nekad igram sam, a nekada s drugima - govori nam Tin. - Pa, kako se sporazumijevate ako drugi igrači ne govore hrvatski? - pitamo. - A, nekad jesu Hrvati. Ali, i kad nisu, nekako uspijemo. Većinom lako - odgovara nam šturo, koncentriran je, naime, na igru.

Goran Mehkek / CROPIX

Za razliku od starijih dječaka koje smo posjetili prve, Tin i Noa ipak kažu ubiti umjesto kilati i općenito koriste manje engleskih termina, iako ih itekako ima. Tin mi, recimo, kao od šale prevodi da crossbow znači samostrel. Tumači mi da u igrici najprije skačeš iz letećeg autobusa, aktiviraš kišobran i padaš na plejgraund. Onda ubijaš protivnike, a cilj je da ti ostaneš posljednji. Ako se ozlijediš, tražiš poušne za hilanje (napitke za ozdravljenje).

Fortnite se igra online protiv igrača iz cijelog svijeta, a većinom u partiji sudjeluje oko sto ljudi. Tin je jednom i pobijedio, kada je igrao squad. - To je ovaj novi mod - iz kuhinje dobacuje tata Mihael, na što ga 8-godišnjak ispravlja: - Ne, to je kada igraš u grupi - kaže. Mihael, u ranim tridesetima, često zaigra tu igru sa svojim klincima. - Trudim se pohvatati stvari koje su njima zanimljive. Osim Fortnitea, volimo i Minecraft - kaže nam, pa pokazuje vodič za tu igricu koji su podigli u knjižnici kako bi lakše savladali izazove.

Roditelji ovih dječaka prihvatili su činjenicu da su videoigre postale sastavni dio dječjih života, pa se trude s njima povezati različite aktivnosti. Ipak, kažu, ne misle svi roditelji tako. - Puno njih se na sastancima u školi izjašnjava tako da svojoj djeci u potpunosti zabranjuju mobitele, računala i PlayStatione. Ipak, mi mislimo da djeca kroz te kanale mogu puno toga naučiti. Naravno, ne treba u ničemu pretjerivati - zaključuju, iznenađeni što su se njihovi klinci toliko raspričali s nama, jer inače znaju biti sramežljivi.

Zagreb, 120219. 
Jarun.
Sestanovacka 1.
Reportaza o Andreu i Toniju Vujevic, koji igraju igru Fortnite. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Specifičan ples

No, tema im je toliko bliska da ne samo da su nam odgovarali na pitanja, nego su na kraju i zaplesali, i to specifičan ples koji danas izvode mnogi klinci. Noge su im neznatno raširene, ruke su ispružene i stisnute u šake. Giba se bokovima lijevo-desno, a ruke pomiču u smjeru suprotnom od bokova. E, pa, to je takozvani floss, kažu nam Tin i Noa. I on, naravno, potječe iz Fortnitea: riječ je o plesu koji likovi izvode kada pobijede. Vrlo popularnom plesu. Potvrđuju to i vodiči za njegovo izvođenje na YouTubeu - imaju barem po nekoliko milijuna pogleda.

Kratki vodič: kako razumjeti vlastito dijete kad govori nerazumljivo

campati (kempati) - skrivati se, recimo u izrazu “ak’ se kempaš”, u igri koja traje barem sat vremena, znači da se dobro skrivaš od protivnika, a one koji se približe ubiješ; u svakodnevnom govoru znači otprilike isto, da se netko sakrio: “Kempao sam se u kupaonici”

cheateri (čiteri) - hakeri, oni koji varaju u igrici, i na lošem su glasu

chest (čest) - škrinja koju u igri treba orobiti da se dođe do oružja

creative (kriejtiv) - igra se može igrati u više modova, “creative” je jedan od njih, najnoviji; dakle ako dijete upotrebljava tu riječ, ne misli na kreativnost kao nečije svojstvo

damage (demidž) - nanijeti štetu, ozlijediti, npr. “nanio mi je damage (demidž)”, prema objašnjenju jednog dječaka, “to je kad te netko ‘skine’”

glitch (glič) - pojava da se zamrzne ekran i da igrica “šteka” kad se u igri pojave cheateri

headshot (hedšot) i headshotati (hedšotati) - ozlijediti protivnika pogotkom direktno u glavu, za istu stvar u upotrebi je i općenitiji glagol “damageati” (demi­džati), npr.: “demidžao sam ga hedšotom”

healati (hilati) se - skupljati bodove za zdravlje, npr. nakon ozljede valja se “healati” odnosno zaliječiti ranu, tj. prikupiti bodove za zdravlje; to se može, među ostalim, shieldom (šildom) - štitom, bandageom (bendidžom) - zavojem, chug jugom (čag džagom) - limenkom s napitkom, slurp jui­ceom (slurp đusom) - također napitkom, u drugačijem pakiranju, appleom (eplom) - jabukom, medkitom - medicinskom opremom... Stoga ne treba čuditi ako dijete i u kuhinji zatraži “epl”, misleći na jabuku, ili zavoj na ruci odnosno nozi stavljen nekome zbog ozljede zove “bendidžom”

joinati (džojnati) se u igru - pridružiti se istom “meču”, partiji, rundi; u svakodnevnom razgovoru može se desiti da klinci jednakopravno upotrebljavaju, uz riječ “pridružiti”, i tu riječ, npr. u rečenici “džojnaj nam se (za stolom, u gledanju televizije i slično)”

killati (kilati) - ubijati protivnike; to se u igri izvodi, među ostalim, pickaxeom (pikeksom) - krampom, shotgunom (šatganom) - puškom pumparicom, rifleom (rajflom) - običnom puškom, sniperom (snajperom), rocket launcherom (rokit lončerom) - vrstom puške koja ispaljuje rakete, quad launcherom (kvad lončerom) - vrstom puške s četiri otvora za ispaljivanje municije, granate launcherom (granejt lončerom) - bacačem granata, compact SMG-om (kompekt es em džijom) - automatskom puškom, pistolom - pištoljem, dual pistolom - duplim pištoljem, hand cannonom (hend kenonom) - ručnim topom...

knockati (nokati) - oboriti, srušiti na zemlju; npr. “knockao (nokao) sam ga” situacija je kad igrač obori protivnika, skoro ga dokrajči, pa je ovaj na podu i puže; nije rijetko čuti ni izvan konteksta igre kad se npr. dječaci hrvu ili naguravaju pa jedan kaže za drugoga da ga je “nokao”

leavati (livati) igru - izaći (iz igre); vrlo često se upotrebljava i u komunikaciji sa starijima

nick/nickname (nik/niknejm) - nadimak igrača u igri

noob (nub) - najveća gejmerska pogrda, netko tko je blesav, ne baš pametan, upotrebljava se za cheatere

player (plejer) - igrač u igrici; upotrebljava se i u svakodnevnom životu, kao zamjena za riječ “igrač” u nekom sportu ili sl.

pro - suprotno od nooba, igrač koji je iskusan, dobar, vrhunski

riftati se - teleportirati se; rift je objekt koji nalikuje kristalu i koji sjaji, a pojavljuje se prilikom akcija u zraku; omogućuje teleportaciju u drugi zračni prostor

skin - izgled, obličje lika (igrača)

trapovi (trepovi) - zamke, ne ubijaju, ali štete igračima koji nalete na njih

war (var) - rat; djeca ovu riječ izgovaraju pogrešno, dakle “var” a ne “uor”, kako bi se čitala na engleskom

winati (vinati) - pobijediti

Inače, igra Fortnite se može igrati u nekoliko kombinacija: solo - sam, duo - u paru, squad (skuod) - ekipno, pa kad djeca upotrebljavaju te riječi u svakodnevnoj komunikaciji s roditeljima, znače isto to, npr. “Igrali smo skuod” znači da se igralo zajedno, kao tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:38