SOCIJALIZACIJA

Roslin (5) iz Sirije želi biti policajka, u Karlovcu je prvi put u životu krenula u vrtić

Roslin Al Khalaf

U Hrvatskoj je do sada 370 djece dobilo međunarodnu zaštitu od 2004., otkako se vodi statistika stupanjem na snagu Zakona o azilu.

Dječji vrtić Grabrik u Karlovcu od samog je ulaza ugodno, šareno i vedro mjesto. Lako vam se učini da biste se radovali da budete tu jutrom otpremljeni i da biste bili mirni da tu ostavljate svoje male ljude.

Grabrik je u novoj zgradi, otvorenoj prije dvije i pol godine. Prostran je, svijetao, kvalitetno i lijepo opremljen. To je jedna od četiri lokacije na kojoj djeluje institucija Dječji vrtić Karlovac na čijem je čelu također ugodna i vedra ravnateljica Danka Pavletić. Već 17 godina radi u vrtićima i kaže da se taj posao ne može obavljati ako ga istinski ne volite. “Najvažniji su ljubav i poštovanje prema djetetu, a to ne možete glumiti. Svako je dijete zaseban svijet sa svojim potrebama i tako mu treba pristupati“, kaže.

Među 270 svjetova u Grabriku je od prije godinu dana i svijet Roslin Al Khalaf. Petogodišnjoj djevojčici je Grabrik prvi vrtić u koji ide, no otpočetka se snašla kao da je vrtić najnormalnija stvar na svijetu, kao što bi djeci i trebala biti. Prva svakodnevna, strukturirana socijalizacija. Nešto učenja, nešto igre, puno veselja i vriske. Sigurno mjesto na kojem se dijete razvija. Prvi korak u dugom institucionalnom odgojno-obrazovnom procesu. Možda i prva dugotrajna prijateljstva.

Video snimio Marinko Marinkić

Milijuni djece izbjeglica na svijetu nemaju priliku ići u vrtić.

Roslinina je obitelj iz Sirije, odakle su izbjegli zbog rata pa je Roslin rođena u izbjeglištvu u Turskoj. Od tamo su pak došli u Hrvatsku gdje su dobili međunarodnu zaštitu i smjestili se u Karlovcu.

U Hrvatskoj je do sada 370 djece dobilo međunarodnu zaštitu od 2004. godine, otkako se vodi statistika stupanjem na snagu Zakona o azilu.

Kada odraste, Roslin bi htjela biti policajka, rekla je između igranja doktora i kuhinje kada smo je posjetili u vrtiću. A onda je otrčala izliječiti svoju prijateljicu Doris.

U suradnji s UNHCR-om Hrvatska, Agencijom UN-a za izbjeglice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02