IZNENAĐENJE

Ruska alpinistica se popela na Mount Everest i na vrhu razvila ukrajinsku zastavu!

Katja Lipka na Mount Everestu

 Instagram
Katja Lipka je na Instagramu napisala kako želi da ‘rat završi‘ i da Rusija prestane ‘ubijati ljude‘ u Ukrajini

Ruska alpinistica popela se na Mount Everest i na vrhu razvila ukrajinsku zastavu što je čin protesta protiv rata koji je ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači započeo u Ukrajini, piše Newsweek.

Slike koje prikazuju dramatični trenutak podijeljene su u petak na Instagram računu ruske planinarke i blogerice Katje Lipke. Lipka je u tekstu uz sliku objasnila da je taj podvig ostvaren 24. svibnja - točno tri mjeseca od početka ruske invazije. Sliku Lipke s ukrajinskom zastavom na vrhu svijeta na Twitteru je podijelio i bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji, Olexander Scherba, koji je napisao da je ona 'osvojila Mount Everest' i razvila zastavu u znak prosvjeda protiv 'Putinovog rata'.

Lipka je na Instagramu napisala kako želi da 'rat završi' i da Rusija prestane 'ubijati ljude' u Ukrajini. Rekla je da njezin podvig nije bio lak te je napomenula da je do vrha stigla s ozlijeđenom nogom i bez pripreme i aklimatizacije te da drugima ne savjetuje da pokušaju tako nešto.

Lipka je odgovorila i kritičarima koji su sugerirali da su njezine fotografije 'lažne' jer su slikane tijekom noći. Lipka je objasnila kako se očekivalo da će posljednja faza uspona, koja je trajala šest i pol sati, završiti do 5 sati ujutro, ali je uspon bio puno brži od očekivanog i rezultirao je dolaskom na vrh prije izlaska sunca.

Također je odbacila kritike da bi bilo bolje da je tih 70.000 dolara koje je morala potrošiti na osvajanje Everesta, potrošila za pomoć izbjeglicama. Lipka je rekla da je bila dobra prema ljudima te je zato u cijeni dobila neke osnovne stvari poput dozvole za uspon i kisika.

'Treba pomoći izbjeglicama – naravno', rekla je Lipka. 'No zašto ne bih mogla napraviti dvije stvari u isto vrijeme?'

U dodatnoj objavi na Instagramu u subotu, Lipka je poželjela sretan rođendan zatvorenom ruskom aktivistu i Putinovom kritičaru Alekseju Navaljnom te se na samom vrhu Everesta slikala s natpisom 'Oslobodite Navaljnog'.

Lipka ni izdaleka nije jedina Ruskinja koja se izjasnila protiv rata. Više od 100 dana nakon početka Putinove 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini, postoje naznake da je u Rusiji potpora ratu sve manja, a mnogi su ruski dužnosnici dali ostavke.

Unatoč oštrom postupanju ruske vlade prema prosvjednicima, otpor ratu se nastavlja. Prošlog mjeseca, Rusima koji su gledati TV prijenos proslave 'Dana pobjede' prikazana je antiratna poruka nakon hakiranja etera, a video podijeljen na društvenim mrežama pokazao je kako gomila ljudi skandira protiv rata tijekom nedavnog koncerta ruskog benda Kis-Kis u Sankt Petersburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:28