EKSKLUZIVNO

Šef SDP-a Peđa Grbin (41) postat će otac: ‘Želja nam se napokon ostvarila. Na ljeto stiže sin!‘

Altana i Peđa Grbin fotografirani 2017. u Puli na proslavi Praznika rada
 Dusko Marusic/Pixsell
Peđa Grbin i njegova deset godina mlađa supruga Altana Hodžić Grbin uskoro će postati roditelji, a Grbin nam je otkrio detalje

Iako mu u stranci posljednjih dana baš i ne cvjeta cvijeće, predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu privatno stvari stoje mnogo bolje.

Štoviše, odlično. Kako Jutarnji ekskluzivno doznaje, 41-godišnji Grbin i njegova deset godina mlađa supruga Altana Hodžić Grbin uskoro će postati roditelji.

Sretnu vijest potvrdio nam je i sam Grbin, po struci odvjetnik iz Pule, koji otkad se pojavio u politici, izbjegava pitanja o privatnim temama, a lifestyle intervjue ne daje gotovo nikada. Govori samo o politici i aktualnim događanjima. No, sada je ipak prekršio vlastiti kodeks i otkrio nam detalje dolaska prinove u obitelj Grbin.

- Postat ćemo roditelji, da, nije to tajna, ali nije ni nešto što smo željeli razglasiti svima javno jer je riječ o privatnoj stvari. Supruzi i meni ova je sretna vijest dragocjena i presretni smo - rekao je Grbin koji je od 2017. u braku s Altanom Ati Hodžić koja je po struci medicinska sestra.

Otkrio nam je i da je supruga na pola trudnoće te da su nedavno doznali i spol njihova prvog djeteta koje jedva čekaju.

- Supruga treba roditi početkom ljeta, a nedavno smo saznali da nosi dečkića - istaknuo je taj diplomirani pravnik koji je prije političke karijere ganjao onu odvjetničku.

Iako mu je politika uvijek na umu, presretan je što sa suprugom prolazi sve radosti trudnoće.

- Prije nekoliko dana baš smo bili na ultrazvuku i jednostavno vam ne mogu opisati tu sreću koju sam osjetio kad sam vidio sina na snimci kako maše rukicama. Neopisiva sreća - rekao nam je ponosni budući otac.

image
Robert Fajt/Cropix

Plavokosa Altana Ati Hodžić i Peđa Grbin zajedno su prvi put viđeni u kolovozu 2016. na odmoru u rodnom gradu, kad su bezbrižno šetali držeći se za ruke. Zbog velike razlike u visini i fizionomiji, Altana i Peđa podsjećaju na hrvatsku verziju jednog celebrity para, glumice Hayden Panettiere i bivšeg boksača Vladimira Klička. Mjesec dana kasnije, par je zajedno u stožeru tadašnje Narodne koalicije zajedno pratio rezultate izbora za novi saziv Sabora.

Vjenčanje u tajnosti

Vjenčali su se u tajnosti u pulskoj Gradskoj vijećnici nakon dvije godine veze, bez velike pompe i svadbe, a sretnu vijest o njegovu braku u listopadu 2017. javnosti je otkrila Grbinova kolegica, SDP-ova Sabina Glasovac na svom Facebook profilu. Čestitala je paru i podijelila slike slastica kojima ih je počastio Grbin.

Otad Grbin strogo čuva privatni život. Kamere ga više nikad nisu uhvatile u ležernom izdanju ili u društvu supruge o kojoj se vrlo malo zna, stoga joj mediji redovito pripisuju atribut - tajanstvena.

Gospođa Grbin završila je trogodišnji fakultet za medicinske sestre u Kragujevcu. Dosad je radila u pulskoj Općoj bolnici i nakon toga na Odjelu za neurologiju i gastroenterologiju KBC-a Zagreb, a bavi se i znanstvenim radom. Jedna je od koautorica članka "Sastav tijela i potrošnja energije u mirovanju kod oboljelih od IBD bolesti koji primaju biološku terapiju" (u slobodnom prijevodu, op. a.) koji je lani objavljen u akademskom časopisu Journal of Crohn's and Colitis.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na Odjelu za neurologiju i gastroenterologiju KBC-a Zagreb potvrdili su nam da je gospođa Grbin od 22. prosinca na čuvanju trudnoće.

Kad su doznali sretnu vijest, supružnici su bili izvan sebe od sreće.

- Nije nas vijest o trudnoći iznenadila jer supruga i ja već dugo pokušavamo i nadamo se djetetu, stoga smo presretni što nam se želja napokon ostvaruje - priznao nam je Grbin.

Sin, koji treba doći na svijet u lipnju, bit će kruna njihova četverogodišnjeg braka.

Jako željena beba stiže u vrlo izazovnim vremenima kada živimo okovani pandemijom i stalnim strahom od zaraze. Strahuje li, pitamo Grbina.

- Naravno da me strah i brinem se. I kad sam krajem prosinca bio u samoizolaciji jer sam bio na sastanku sa zaraženom osobom strahovao sam da nisam ja zaražen, ali još više da ne zarazim suprugu. Iako, liječnici s kojima sam bio u kontaktu uvjeravali su me da nema povezanosti visokog rizika covida-19 i trudnoće, no kad se nađete u takvoj neizvjesnoj situaciji, teško je ne strahovati - objašnjava.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Grbin nam je otkrio da supruga uživa u slatkom iščekivanju i da nema značajnijih trudničkih boljki.

- Supruga sjajno podnosi trudnoću, redovito posjećuje liječnika, sluša sve njegove savjete i čuva se - rekao je.

Altana i Peđa Grbin trenutačno se bave uređenjem dječje sobe. Krevetić, stol za previjanje bebe, malena odjeća, pelene, dude i bočice već su posvuda. Potvrđuje to i Pinterest profil Altane Hodžić Grbin, ujedno jedini koji posjeduje na društvenim mrežama. Na toj društvenoj mreži koja funkcionira kao online oglasna ploča, buduća majka potražila je inspiraciju za uređenje i organizaciju dječje sobe.

- Naravno, pripreme su već ozbiljno u tijeku, sve uređujemo punom parom - rekao nam je političar, velika podrška supruzi koja je na sredini trudnoće.

Sretnu vijest Grbin je podijelio i sa svojim najbližim kolegama u stranci, kako doznajemo.

- Rekao nam je prije 2-3 mjeseca da će postati otac i proslavili smo, naravno, počastio nas je ćevapima. Doista je sretan zbog vijesti o prinovi - otkrio nam je Siniša Hajdaš Dončić, 46-godišnji SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru rodom iz Zaboka kojeg su najednom šokirale njegove godine.

- Zamislite vi, Grbin će postati otac, a ja mogu postati uskoro i djed - pomalo zabrinuto, ali sa smijehom u glasu rekao je Hajdaš Dončić, otac dvoje djece, Ivora i Clee.

Pisat ćemo i o tome, ne brinite, kažem mu.

- Uh, nadam se da to neće biti tako brzo - smije se.

Zovu ga Mrvica

Peđu Grbina kolege u šali nazivaju Mrvicom, šaleći se na račun njegove impozantne visine od čak 210 centimetara. U mladosti je pak zbog visine dobio nadimak Veli Jože i želio postati profesionalni košarkaš.

image
Darko Tomas/Cropix

- Visina je super kad igraš košarku ili kad si na koncertu. Kad treba kupiti traperice ili košulje, dolaze ozbiljni problemi. Volio bih da se malo primijene standardi, da se podignu prometni znakovi i štokovi. Moja glava bi im bila itekako zahvalna - rekao je Grbin prije u jednom intervjuu.

Otkrio je tada i kako šopingira isključivo u jednom specijaliziranom dućanu u Zagrebu u kojemu ga već znaju, ali da nije fan kupnje.

- Dva do tri puta godišnje odem tamo i kupim sve, od cipela do sakoa - priznao je tada dodavši da je naviknuo već da mu noge vise izvan kreveta.

- Kući mi je krevet dovoljno velik, ali su mi svi drugi, posebno kad idem na putovanja, mali - ističe.

Grbina opušta čitanje i gledanje filmova, koje radije gleda na velikom platnu nego na televiziji, a pasionirani je kolekcionar Lego-kockica.

- Nisam samo ja, nego i moj otac, znamo ih zajedno slagati po nekoliko dana kad uhvatimo vremena. Uz knjige, to je gušt na koji sam potrošio najviše novca, no iznos mi je teško reći. Možda me je malo i sram - priznao je ranije Grbin koji će strast zasigurno prenijeti i na svog sina.

U srednjoj školi razvio je ljubav prema kemiji, povijesti, ali i astronomiji iz koje je bio i na državnom natjecanju, ali znao je da mu ništa od toga neće biti životni poziv. No, i danas mu je ona vrlo bliska, što je otkrio u jednom intervjuu za Jutarnji na početku svoje karijere.
Novinarka ga je upitala pitaju li ga često za horoskop, što mu nije baš najbolje sjelo jer tvrdi - astronomija i astrologija jedna s drugom nemaju previše veze.

image
Zagreb, 190121.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Konferencija za medije predsjednika SDP-a Pedje Grbina na temu Ive Zinica, Sisacko-moslavackog zupana.
Na fotografiji: Pedja Grbin.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

- Cijelu osnovnu i srednju školu proučavao sam astronomiju i dobijem mlade kad čujem da me netko pita za astrologiju. Samo me nemojte pitati za horoskopski znak. Ne mogu vjerovati da položaj zvijezda kakav je bio u doba stare Grčke u odnosu na moj datum rođenja može na bilo koji način utjecati na moj život - rekao je Grbin, Blizanac po horoskopu.

Zar su zvijezde toliko odlutale do danas, upitala ga je potom novinarka.

- Postoji proces pomicanja Zemlje tijekom 20-ak tisuća godina i položak zodijaka nije isti kao što je bio u doba stare Grčke. Jednostavno nisam ljubitelj horoskopa - ustrajao je Grbin.

Novinarka je istaknula da gotovo svatko u nešto vjeruje, u Boga, u zvijezde, horoskope... Pitala ga je vjeruje li on u išta?

- Vjerujem u to da svatko svojim radom određuje svoju sudbinu i može pridonijeti društvu u kojem živi - rekao je.

image
Zoran Milanović i Peđa Grbin
Dragan Matic/Cropix

Odrastanje u Puli

Grbin je odrastao uz majku pravnicu i oca arhitekta, a nakon završene osnovne i srednje škole u Puli, Grbin je u Zagrebu upisao Pravni fakultet na kojem je diplomirao 2003. godine.

Kao student bio je aktivan u studentskim udrugama. U SDP se učlanio 1998., a bio je i tajnik Foruma mladih SDP-a od 2001. do 2002., no potom se posvećuje fakultetu.

Nakon što je završio studij, Grbin se vratio u rodnu Pulu, gdje je jedno vrijeme radio u odvjetničkom uredu, a zatim je u 27. godini otvorio vlastiti ured.

Podsjetimo, u Glavni odbor SDP-a ušao je 2004. godine, na čijem je čelu bio do 2016. godine. Za to je vrijeme izabran za predsjednika Odbora za Ustav. Pripremao je i usvajanje Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima.

image
Peđa Grbin i Davor Bernardić
Goran Mehkek/Cropix

Godine 2013. kandidirao se za gradonačelnika Pule, no nije došao do te pozicije.

U listopadu prošle godine Grbin je postao novi predsjednik SDP-a, naslijedivši na toj poziciji Davora Bernardića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:14