ANTE ŽIGMAN

Šef Upravnog vijeća Hanfe strastveni je biciklist: ‘Upravo sam odradio turu Zagreb-Vir, 300 km...‘

Ante Žigman
 Ante Žigman
Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe posljednjih 20 godina intenzivno se bavi cestovnim biciklizmom te godišnje prevali i do 4.000 km

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe - jedne od najvažnijih hrvatskih regulatornih institucija, odlučio se za tako zauzetog čovjeka na pomalo neobičnu avanturu: kraj ovog tjedna iskoristio je da se biciklom odveze više od 300 kilometara od Zagreba do Vira.

image
Ante Žigman
Ante Žigman

- U posljednjih 20 godina od kada se intenzivno bavim cestovnim biciklizmom pokušavam godišnje odvoziti više od 4000 kilometara. Obveze su te koje određuju koliko ću voziti, a ova godina zbog pandemije uzrokovane Covidom-19 je otvorila prostor dugim i intenzivnim treninzima. Putovanja nema jer se ne organiziraju međunarodni sastanci i konferencije pa mi je preostalo sjesti na bicikl i voziti, rekao nam je Žigman i pojasnio: - Tijekom proljeća su započele moje pripreme koje su se sastojale od niza vožnji oko 100 kilometara, a najdulja je bila vožnja od Zagreba do Varaždina i nazad u jednom danu od 163 kilometra. Sve to zajedno je iznosilo preko 4000 kilometara do sredine ljeta što je otvorilo put planiranju vožnje do Vira koja je nešto dulja od 300 kilometara.

image
Ante Žigman
Ante Žigman

Žigman je pažljivo isplanirao svaki detalj:

- Na početku prva dva sata nije nikakav problem voziti jer imate dovoljno glikogena koji omogućuje bezbrižnu vožnju, međutim problem nastaje kada se glikogen potroši pa je potrebno redovno unositi ugljikohidrate kako bi se glikogen obnovio i kako bi mogli nastaviti s aktivnošću jer ovakav put potroši 6000 kalorija ili trodnevne prosječne potrebe za kalorijama. Sljedeći dio plana i važna odluka je bila kada krenuti. Sve ovisi o brzini vožnje. Planirao sam da će mi prosječna brzina biti oko 25 km/h što znači da mi za 300 km treba 12 sati vožnje i sa oko 2 sata stajanja ukupno 14 sati. Stoga sam odlučio krenuti u 4:30 ujutro kako bih izbjegao jutarnju gužvu i stigao na cilj prije mraka, a što se pokazalo dobrom odlukom. Naime, prosječna brzina mi je bila nešto niža, 24,3 km/h, i imao sam nešto više stajanja pa je vrijeme puta iznosilo oko 15h, a vrijeme vožnje 12 sati i 22 minute“, ispričao nam je šef Hanfe i strastveni biciklist, Žigman.

image
Ante Žigman
Ante Žigman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:40