POPULARNI MEME

Sjećate se fotografije malene Chloe? Njezina majka povlači potez koji će joj možda donijeti milijune

Chloe Clem u dobi od dvije godine
 @SideEyeingChloe
Obitelj iz Utaha sada je odlučila prodati fotografiju na dražbi kao NFT, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu

Curica koja je postala internetska senzacija kada je njezina fotografija postala viralna mogla bi zaraditi silne novce jer se originalna fotografija prodaje na dražbi.

Fotografija dvogodišnje Chloe Clem, koja danas ima 10 godina, postala je veliki hit na internetu 2013. godine kada je njezina majka snimila njezin izraz nevjerice i nezainteresiranosti prilikom iznenadnog i nenajavljenog posjeta Disneylandu.

Fotografija je otada postala popularni meme za korisnike koji žele izraziti zabrinutost ili nevjericu. Bit će prodana kao NFT (non-fungible token), kriptografski zaštićena digitalna imovina.

NFT omogućuje da se originalna verzija popularnog internetskog sadržaja, poput viralnih memea ili tvitova, prodaju kao da su fizička umjetnička djela.

U mnogim slučajevima umjetnik može zadržati autorska prava nad svojim djelom. U rujnu 2013. godine Chloeina majka Katie objavila je reakciju njezinih dviju djevojčica na iznenadni posjet zabavnom parku Disneylandu.

Jedna od djevojčica, Lily, počela je plakati, a onda se kamera preokrenula, a Chloe je napravila simpatični, uznevjereni izraz lica sa simpatičnim zubićima kako strše naprijed.

Video snimka je pregledana više od 20 milijuna puta, dok je fotografija Chloeine reakcije postala viralna senzacija.

- Otvorila sam Tumblr i tamo sam vidjela beskrajno puno stranica s Chloeinim licem. Bilo je to jako čudno. Članovi obitelji i prijatelji su mi slale memeove koje su pronalazili. To čine i dan danas, rekla je.

image
Chloe Clem 2018. godine
Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia

Nakon nekoliko tjedana u članku portala Buzzfeed, Chloe je prozvana kraljicom i božicom interneta. Obitelj iz Utaha sada je odlučila prodati fotografiju na dražbi kao NFT po početnoj cijeni od 5 Ethera, nakon bitcoina najpopularnije kriptovalute. Jedan Ether vrijedi 19693 kune. Digitalnu sliku, video ili tvit svatko može pogledati ili pohraniti na svoje računalo, samo kolekcionar koji je kupio NFT može tvrditi da je njegov pravi vlasnik.

Nakon što je doznala za tržište NFT-a, Chloeina majka nije dvojila ni sekunde što napraviti.

- To je sjajna mogućnost, pogotovo ako postoje obožavatelji Chloe koji vole ovaj meme i žele ga imati. Čak i Chloe misli da je to prilično cool, izjavila je.

Primjerice, u ožujku je osnivač Twittera Jack Dorsey prodao svoj prvi tvit za 2,4 milijuna eura malezijskom bogatašu.

Katie Clem ističe da će novac iskoristiti za obrazovanje svojih kćeri.

- Ona govori kako želi kupiti konja, izgraditi Svijet Walta Disneyja, ali ja želim da ona ode na fakultet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:58