ANTUN FRANIČEVIĆ

'Snimao sam reklame sa Sophijom Loren i organizirao izložbe za Dalíja. A onda su napisali u novinama: Ti si novi Sean Connery, bit ćeš James Bond!'

 

Bio je među 15 najplaćenijih muških modela u Njemačkoj. Snimao je sa Sophijom Loren, organizirao izložbe za Salvadora Dalíja, a jedno vrijeme bio je ozbiljan kandidat za ulogu Jamesa Bonda.

Antun Franičević, danas 84-godišnjak, živi u Starom Gradu na Hvaru i ima nevjerojatnu životnu priču za koju se vjerojatno ne bi ni doznalo da nije bilo zagrebačkog umirovljenika Taljata Tonija Selmanija (82) koji je postao prava internetska zvijezda nakon videoisječka u kojem je rekao “vježbaj, pi..a ti materina”.

Naime, Franičević se prepoznao na jednoj od starih Varteksovih reklama, objavljenih u Jutarnjem listu uz tekst o Selmaniju.

- Uz priču o kolegi Selmaniju objavljena je i moja fotografija iz vremena kad sam bio angažiran na reklami za Varteksova odijela u Njemačkoj, iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Povremeno odlazim u starogrojske kafiće na kavu i tamo pročitam novine, a toga dana kad je izašao članak o Selmaniju iznenadio me prijatelj, bivši lučki kapetan Braco Čubretović iz Jelse, koji me nazvao i rekao: “Ante, evo danas si u novini, podsjetili su na tvoje manekenstvo...”, a kada sam to i sam vidio, vratilo me u lijepe mladenačke dane - govori šjor Antun.

Varteks, koji je tada bio moćna tvrtka, gotove je proizvode izvozio u Njemačku, a ondje su se radili i reklamni materijali, koji su se potom vraćali u Varaždin da bi ih se distribuiralo po bivšoj državi. Nešto od toga je išlo i za čuveni Neckermann, za koji je on redovito radio ljetne i zimske kampanje, pa su tako i Varteksove fotografije dobivale veći publicitet. Nekako u to vrijeme i Franičević je zaplivao u manekenskim vodama.

Rad u galeriji

- U Njemačku sam otišao 1960. jer je kod nas tada turizam bio još u povojima, jedno vrijeme sam radio kao konobar, a onda kao mlad i ambiciozan čovjek otvorio svoj restoran u Solingenu.

Poslovalo se punih deset godina, no s obzirom na to da se to mojoj bivšoj supruzi nije svidjelo, s tim sam prekinuo i za njezinu ljubav u Haanu otvorio radionicu za uramljivanje slika s galerijom, gdje su bila izlagana djela međunarodno priznatih umjetnika, pa i naših eminentnih slikara, poput Generalića, Rabuzina i nekih drugih. Još 1962. sam se počeo zanimati za manekenstvo, a kad sam se susreo s jednim čovjekom iz tog miljea, on me je odmah prihvatio pa je vrlo brzo uslijedilo i moje prvo snimanje u fotografskom atelijeru - prisjeća se Franičević.

Radila se reklama za muški parfem Mister L, a na jednoj od njih je s njim parfeme reklamirala i talijanska filmska diva Sophia Loren, tada poznata uz ostalo i po filmu “Lady L”. Tim angažmanom su se Antunu Franičeviću otvorila vrata u svijet manekenstva, pozivi su dolazili s raznih strana, a koliko je bio popularan, svjedoči i to što su jedne njemačke novine tada bile donijele članak s viješću da Mister L, tj. Franičević, uskoro postaje James Bond! Naime, Sean Connery je nedugo prije bio raskinuo ugovor za ulogu tajnog agenta 007 i tražila mu se zamjena za film “U službi Njezina Veličanstva” (1969.) i Antun Franičević je bio ozbiljan kandidat.

Na kraju je, kao što je poznato, bio izabran George Lazenby.

- I sam sam se tome čudio jer sam znao da Jamesa Bonda nije lako glumiti, to ne može biti svatko. Neovisno o svemu, ustrajno sam nastavio sa snimanjima, reklamirao sam odjeću, kozmetiku, automobile, tehničke proizvode, cigarete, kućne i prehrambene artikle, namještaj, glazbu za džuboks...

Dobri honorari

Tada je, dodaje Franičević, bio među 15 najpopularnijih i najbolje plaćenih manekena u Njemačkoj. U Hrvatskoj, u koju je u pravilu dolazio svake godine, o svojem novom zanimanju nije nikome govorio, ali s obzirom na to da su se u to doba uz razne artikle dijelile i reklame Varteksa, one su tako bile dospjele i do njegove Jelse. Ljudi su ga prepoznali - “Pa ovo je Ante, naš Ante...!” To danas još pamti tek poneki stariji mještanin, a mlađe generacije ni ne znaju da im je sugrađanin bio tako slavan maneken.

- Uglavnom, manekenstvom sam se vrlo uspješno bavio desetak godina i zarađivao dobre honorare - kaže Franičević. - Lijepa su to bila iskustva, druženja na setu, ponekad se radilo s atraktivnim, čak i potpuno nagim ženama, ponekad i s poznatim osobama, ali sve skupa bilo bi simpatično i kada je čovjek sam na setu. To sam naprosto volio raditi, imponiralo mi je, a prema poslu sam se odnosio profesionalno premda na tome, istini na volju, nikad nisam gradio neku svoju budućnost. Znao sam da je to prolazno, da ide dok je čovjek mlad, ali da ide i biološki sat, protiv njega se jednostavno ne može - zbori ovaj Hvaranin.

Poslom uramljivanja, pozlaćivanja i restauracije slika bavio se 21 godinu. Bio je to dobar i unosan biznis, prisjeća se, radilo se s pravim zlatom od 22 karata, a za to se valjalo i obrazovati. Jedno vrijeme je čak pohađao i akademiju likovnih umjetnosti u Düsseldorfu, gdje se bavio bakrotiskom, grafikama i sličnim te je mnogo naučio o slikarskim tehnikama, što ga je oduševljavalo jer je oduvijek bio sklon umjetnosti.

- Zanimljivo je da sam još u svojem restoranu ponekad organizirao izložbe, neke su čak bile humanitarnog karaktera. Naravno, to sam kasnije nastavio raditi i u svojoj galeriji, gdje sam 1987./88. uspješno organizirao izložbu poznatog španjolskog slikara Salvadora Dalíja, nedugo prije njegove smrti - kaže Franičević. - Među ostalim, Dalí je bio dizajnirao i ambalažu za jedan parfem koji smo tada prodavali. Uz pasiju prema umjetnosti spomenut ću da sam dok sam bio mlađi volio i puno putovati, a osim u raznim europskim zemljama, bio sam nekoliko puta u Kini, Južnoj Africi, Indiji, Tajlandu, Filipinima, Meksiku i nekim južnoameričkim državama.

Novi angažman?

Žiteljima otoka Hvara dobro je poznat njegov humanitarni angažman tijekom Domovinskog rata. U Split, Drniš, pa i na Hvar je, surađujući s Crvenim križem i Caritasom, Antun Franičević višekratno dovozio hranu, odjeću, pa i lijekove, što ih je većinom sam prikupljao ili kupovao. Ne očekuje za to zahvalnost, drago mu je da je mogao pomoći, a s tim u vezi napominje da i danas podržava politiku njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je odlučila pomoći stotinama tisuća koje bježe od rata i gladi.

Obišavši cijeli svijet, Antun Franičević, ili kako ga zovu šjor Toni, odlučio se skrasiti na rodnom otoku.

- Moji preci su podrijetlom iz Vrisnika, a ja sam rođen u Jelsi. Liječnik mi je svojedobno preporučio mediteransku klimu, pa sam se jedno vrijeme dvoumio između Španjolske i Hrvatske, a naposljetku se odlučio za Hvar. U Jelsi, nažalost, nisam uspio kupiti kuću, ali meni ništa ne fali ni u Starome Gradu.

Ovdje sam još od 2014. godine i imam svoj komoditet, u Njemačkoj su mi dva sina, njihove supruge i tri prelijepe unučice, njih najviše volim i svi su mi prirasli k srcu. A što se manekenstva tiče, u ovim godinama više nisam tako fotogeničan, ali nikad ne reci nikad, možda se i to dogodi ako bude kakva dobra ponuda. Nekad prije nosio sam i modne revije, možda bi to sada za mene bilo puno primjerenije - zaključio je ovaj samozatajni Hvaranin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:10