TUŽNA OBLJETNICA

Snimka koje baca novo svjetlo na smrt princeze Diane: Kada je čula te Charlesove riječi, potpuno se slomila...

Dama u crvenom za gala večeru u Parizu 1995.

 Mike Forster/daily Mail/Shutte/Mike Forster/daily Mail/Shutte
Iznova se preslušava i analizira život mlade žene koja je spletom dijelom i bizarnih okolnosti postala supruga britanskog prijestolonasljednika

Dvadeset i pet godina nakon pogibije princeza Diana i dalje je velika priča za biografe i medije.

Britanski novinar, kraljevski biograf Andrew Morton izašao je ovih dana sa starim audio snimkama razgovora s princezom, iznova se preslušava i analizira život mlade žene koja je spletom dijelom i bizarnih okolnosti postala supruga britanskog prijestolonasljednika.

Prvo je izlazio sa sestrom

Ta veza, kako ju je po Dianinim izjavama zabilježio Morton, kao da drugačije i nije mogla završiti. Jer, bajke ne postoje, dvorovi su uvijek bili mjesto intriga, od osobnih do državnih, i dolazak mlade, nevine i naivne djevojke u Buckinghamsku palaču zapravo je bio najava tektonskog poremećaja, ona kao da se tamo greškom zatekla, a temeljito uzdrmala dinamiku i uzuse tradicionalnog kraljevskog okruženja i obitelji.

image

Charles i Diana

Bryn Colton/shutterstock/

Diana je imala jedva dvadeset kad se udala za Charlesa, bila je s vrlo malo životnog iskustva, djevojka koja je prekinula školovanje, imala kratko iskustvo rada s djecom i nejasne ambicije.

Princa je upoznala kao šesnaestogodišnjakinja, u to je doba povremeno viđao njezinu sestru, Sarah.

U prvim susretima s Camillom Parker primijetila je da ona ostavlja nametljiv dojam osobe koja kao da zna što je za Charlesa najbolje.

Charles i Diana imali su vrlo kratku vezu. Neće proći dugo on će je pozvati u Windsor, dočekati je na vratima s riječima da mu je silno nedostajala. Ona, koja prije Charlesa nije imala vezu, zbunjena i nesigurna, ostala je zatečena kad ju je tog dana – zaprosio.

image

Charles i Diana

Kazuhiro Nogi/Afp/Profimedia/Kazuhiro Nogi/Afp/Profimedia

"U svakom slučaju, rekao je ‘Hoćete li se udati za mene?‘, a ja sam se nasmijala. Sjećam se da sam pomislila: ‘Ovo je šala‘ i dodala: ‘Da, hoću.‘"

Charles je pak, pamti, bio smrtno ozbiljan. "Rekao je: ‘Shvaćate li da ćete jednog dana biti kraljica?‘

No, neki unutarnji glas mi je govorio: ‘Nećeš ti biti kraljica, ali ćeš imati tešku ulogu.‘ Pomislila sam ‘OK‘, pa sam rekla: ‘Da.‘

Rekla sam: ‘Jako vas volim, toliko vas volim.‘ Rekao je: ‘Štogod da ljubav znači.‘ Tako je kazao.

I tad je otrčao gore nazvati majku."

Nakon što su se zaručili, Diana je smjela princa oslovljavati njegovim osobnim imenom, do tada mu se obraćala sa "Sir…" Njegovo okruženje to je u to vrijeme smatralo posve normalnim. I Dianina starija sestra Sarah Charlesu se obraćala s ‘gospodine‘ dok je izlazila s njim.

Jedna od prvih stvari koje su je pogodile bilo je saznanje da je Charles poslao cvijeće Camilli Parker Bowles s porukom ""Gladys od Freda", bili su to njihovi nadimci.

"Charles je u meni pronašao djevicu, žrtveno janje i na neki je način bio opsjednut mnome.", rekla je Diana dodajući da je njegovo ponašanje bilo vruće i hladno, hladno i vruće, nepredvidljivo raspoloženje koje je išlo gore-dolje, neprestano sljedeći tu nezdravu dinamiku.

image

Lady Di

Eddie Boldizsar/shutterstock/

U tjednima prije vjenčanja netko joj je kazao da je Charles dao izraditi narukvicu za Camillu. U detalje opisuje narukvicu na kojoj su isprepleteni zlatni lanci i ugravirano "GiF", prva slova njihovih nadimaka Gladys i Fred. Prisjeća se kako je ušla u njegov ured i ugledala paket, te upitala što je u njemu. Odvratio joj je da to ne bi trebala gledati.

Na što je ona kazala: "Idem pogledati."

Otvorivši omot unutra je ugledala narukvicu. "Rekla sam: ‘Znam kud ovo vodi.‘ Bila sam skrhana. Bilo je to otprilike dva tjedna prije no što smo se vjenčali."

Kaže da ju je tad počeo proganjati bijes, ljutilo ju je što s njom nije iskren.

"Dakle, bijes, bijes, bijes! ‘Zašto ne možeš biti iskren sa mnom?‘ Ali, ne, Charles me potpuno ubio.", govori Diana.

Afera s narukvicom

Narukvicu je Camilli osobno darovao u ponedjeljak, a njihovo vjenčanje bilo je svega dva dana kasnije. Saznala je to do tjelohranitelja, pitajući gdje je Charles, odgovorio joj je da je izašao na ručak. Ona je taj da ručala sa sestrama, kazala im je da se – udati ne može, da to apsolutno ne može učiniti. "Loša sreća. Tvoje lice već je na kuhinjskim ručnicima. Prekasno je za odustajanje!", odvratile su joj.

Bulimija od koje je bolovala, počela je tjedan dana nakon što su se zaručili, kasnije je rekonstruirala Diana. Pamti trenutak kad ju je Charles obgrlio oko struka komentirajući: "O, malo smo bucmasti, zar ne?". Kasnije će reći: "to je bio moment koji je pokrenuo nešto u meni. I ta stvar s Camillom. Bila sam očajna, očajna. Sjećam se kad mi je prvi put pozlilo."

Tad je, naivno, u tome vidjela i nešto pozitivno – struk joj se stanjivao, od veljače do srpnja značajno je smršavjela … Dva dana prije vjenčanja otišli su u katedralu St. Paul na generalnu probu. Kad su se svjetla kamera uključila Diana je, kaže, u tom trenutku osvijestila kakav će to dan biti.

image

Vječna elegancija točkaste haljine (s princem Charlesom u Rimu, 1985.).

Lfi/photoshot/Avalon/Profime/Lfi/photoshot/Avalon/Profime

Zaplakala je. Ali, daleko od toga da su to bile suze radosti i ganuća. Bile su to suze djevojke koja je bačena u svijet za koji je posve nespremna, koji joj nitko nije objasnio i u kojem teško da će naći ljude na koje će se moći osloniti, kojima će se moći obratiti za pomoć.

Zabilježena je fotografija kako Diana u crvenom kaputu uplakana Charlesa ispraća pred zrakoplovom kojim ide na višetjednu turneju po Australiji i Novom Zelandu. Bilo je to u doba njihovih zaruka.

Nije, kaže, plakala zbog njegova odlaska, već zbog stvari koje su se dogodile neposredno prije toga.

"Bili smo u njegovoj radnoj sobi, usred razgovora. Zazvonio je telefon. Zvala je Camilla.

Pomislila sam: ‘Hoću li biti ljubazna i pustiti ga da razgovara s njom nasamo ili ću ostati sjediti ovdje?‘ Zaključila sam da ću biti ljubazna, prepustila sam ih razgovoru nasamo. To mi je slomilo srce.", kazuje Diana i dodaje: "Uvijek smo vodili rasprave o Camilli. Jednom sam ga čula kako telefonira iz kade, kako joj govori: ‘Što god se dogodilo, uvijek ću te voljeti.‘ Kasnije sam mu kazala da sam bila na vratima i čula što joj je kazao. Uslijedila je mučna svađa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 22:56