NAJTUŽNIJI BOŽIĆ

Splićanka Jelena više nema svoj dom: ‘Gledam kako mi pred očima gori i ne mogu ništa‘; Izgubila je i prijatelja...

Jelena i otac Luka Matković ispred barake koja je nedavno izgorjela

 CROPIX
Župnik me obavijestio da gori baraka. Još se sjećam sirena, ljudi, panike, vike i vatre, govori kroz suze 43-godišnjakinja

Kakva dva tjedna za 43-godišnju Jelenu Matković, čija je nedavno sređena soba u trošnoj baraci na splitskoj adresi Sućidar 77A u kojoj je živjela cijeli život nestala u "tren oka" u požaru 5. prosinca. Još i dalje dolazi sebi. Kaže kako "još vidi požar pred očima i ne može spavati". Nije imala mnogo vremena za razmišljanje. Morala je pronaći smještaj jer je ostala bez doma. I to za Božić.

Za prvu ruku pomogli su joj susjedi, ali trebala je pronaći dugotrajno rješenje. I to taman nakon što je mislila kako je riješila svoje stambeno pitanje. Jeleni su krajem listopada baraku uredili dobročinitelji i članovi udruge "Empatija Split". Sad joj je ista udruga prva pomogla pronaći privremeno rješenje, piše Slobodna Dalmacija.

image

Baraka na splitskoj adresi Sućidar

Paun Paunović/CROPIX

Jelena je u ponedjeljak preselila u Valpovačku ulicu kod tržnice Sućidar. U tom je stanu već živjela prošle godine jer joj otac Luka Matković nije dozvolio živjeti u tad nehumanim uvjetima u baraci. Stanarinu za prvi mjesec platit će joj "Empatija" nakon čega se nadaju da će Grad preuzeti sufinanciranje dijela najamnine, kaže Jagoda Laco, predsjednica Udruge.

- Najamnina je 400 eura. Sufinanciranje Grada trebalo bi biti 300 eura. Županija je izrazila interes, ali me nisu kontaktirali. Za ostatak najamnine, tko zna. U stanu bih trebala biti godinu dana. Bila sam ovdje nakon što je otac tražio da nađem smještaj jer su u baraci bili štakori, prljavo, nečisto... Bolje da ne govorim - kaže Jelena.

Grad je 6. prosinca odgovorio kako Jelena nije od 2013. tražila da joj se podmire troškovi stanovanja kao korisnice prava na naknadu. Jelena si ne može priuštiti plaćati razliku od 100 eura jer, kako kaže, prima zajamčenu minimalnu naknadu koja je jedva veća od tog iznosa. Ona prima 132,72 eura (1000 kuna).

Kao korisnik zajamčene minimalne naknade, Jelena bi trebala imati pravo na potpunu ili djelomičnu naknadu troškova režija od Banovine i pravo na naknadu troškova struje u iznosu do 26,54 eura, a u specifičnim okolnostima naknada može porasti i na 70 eura mjesečno. Srećom pa je stan u kojem je živjela prošle godine bio slobodan, jer je ispod tržišne cijene od 600 do 650 eura kako se kreće cijena stanova u Splitu, govori Jelena.

image

Baraka na splitskoj adresi Sućidar

Joško Šupić/CROPIX

Sva sreća da joj je otac otišao u Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju jer bi se možda baš on našao u baraci, rekla je Jelena za Slobodnu Dalmaciju. Mama Milka Matković je u Domu u Vukovarskoj. Ali u požaru je izgubila svog najboljeg prijatelja: 18-godišnjeg mačka Tigra. Kad su je pitali o toj kobnoj večeri 5. prosinca, nije mogla pričati. Kasnije je uspjela reći nekoliko rečenica, ali emocije su je sustigle.

- Župnik me obavijestio da gori baraka. Još se sjećam sirena, ljudi, panike, vike i vatre. Gledam kako mi gori dom pred očima i ne mogu ništa. Kad sam vidjela svog mačka, bilo je gotovo. Da otac nije otišao, sigurno bi tu večer bio u baraci. Ne mogu puno pričati. Imala sam nov i sređen dom, a sad nemam kuću! Ja nemam dom za Božić - kroz suze je rekla Jelena.

Stan u kojem se nalazi nije u idealnom stanju. Pravo na privremeni smještaj imaju samo obitelji s djecom, odgovorili su iz Grada. Kako bi joj pomogli, Jagoda Laco je 18. prosinca na Facebooku pokrenula donacijsku kampanju.

- Jeleni je potrebna veš mašina, kupaonski regal, ormarić, ogledalo, pidžame, roba veličine M, posteljina za krevet 160x200, higijenske potrepštine i sredstva za čišćenje. Ako netko ima i pristojan mobitel, da može komunicirati jer ovaj koji sad ima je dotrajao i gasi se. I ako netko ima mali okićen bor - objavila je predsjednica grupe u Facebook grupi "Empatija".

I Jelena je sama pokrenula donacijsku kampanju naziva "Želim dom za Božić". Jagoda Laco kaže kako su neke potrepštine poput perilice za rublje već pronađene i da je najbolje izravno kontaktirati Jelenu ako joj netko želi pomoći.

Slobodna Dalmacija poslala je upit Gradu i Županiji. Čekaju odgovor. Dom za ovaj Božić je tu. Neka ga dočeka i iduće godine.

image

Baraka na splitskoj adresi Sućidar

Nikola Vilić/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:43