ŽELE NOVA PRAVILA

Sportašice su rekle - dosta! Sada su se pobunile i gimnastičarke: ‘Ne želimo te trikoe‘

Njemačke gimnastičarke na treningu u Tokiju u tirkoima i tajicama
 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia
Njemački gimnastičarski tim odjenuo je trikoe i tajice u boji fuksije pa su sportašice bile prekrivene od vrata do gležnjeva

Sportašice su rekle – dosta. Ne žele više biti seksualizirane. Vrijeme je da njihovi uski i vrlo izazovni dresovi odu u povijest.

Poruka je to koja se sve češće čuje s raznih sportskih natjecanja.

Prvo se norveška ženska reprezentacija u rukometu pijesku pobunila zbog dress codea za njihov sport koji ih obvezuje da nose bikini gaćice, a sada su prašinu podigle i njemačke gimnastičarke.

image
Uobičajeni dresovi norveške reprezentacije u rukometu na pijesku
Maxim Tumanov/Sputnik/Profimedia

One će, pak, odlučitI žele li nositi dres koji pokriva cijelo tijelo, kombinacija trikoa i tajica, ili samo standardni triko na nedjeljnim kvalifikacijama na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što su na treningu dobile pohvale za odijevanje u znak borbe protiv seksualizacije svog sporta.

Njemački gimnastičarski tim odjenuo je, naime, jedinstvenu kombinaciju trikoa i tajica u boji fuksije na treningu čime su sportašice bile prekrivene od vrata do gležnjeva što je naišlo na velike simpatije i odobravanje ostalih gimnastičarki iz cijelog svijeta.

"Željeli smo pokazati da svaka žena sama treba odlučiti što će odjenuti", rekla je Elisabeth Seitz, koja će se natjecati na svojim trećim Igrama.

image
Njemačke gimnastičarke na treningu u Tokiju u tirkoima i tajicama
Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Posljednjih godina sport su potresli široko rasprostranjeni slučajevi seksualnog i fizičkog zlostavljanja, uključujući Sjedinjene Države, što je izazvalo duboku introspekciju i uvođenje novih sigurnosnih protokola namijenjenih zaštiti sportaša.

"To ne znači da više ne želimo nositi uobičajene dresove. Odluka je to koja se mijenja iz dana u dan, na temelju toga kako se osjećamo i što želimo. Na dan natjecanja odlučit ćemo što ćemo odjenuti", rekla je 27-godišnja Seitz.

Za žene je standardni dres triko, koji mogu imati duge rukave, one do pola duljine ili mogu biti bez rukava. Odjeća koja pokriva noge dopuštena je pravilnikom o gimnastici na međunarodnim natjecanjima, ali do danas se koristila isključivo iz vjerskih razloga.

image
Uobičajeni dress code gimastičarki je ovakav triko bez rukava kakav nosi belgijska gimnastičarka Lisa Vaelen
Belga News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

"Treneri nas također podržavaju. Rekli su da žele da se u svakom slučaju osjećamo najsigurnije i najudobnije", rekla je 21-godišnja Sarah Voss.

Kim Bui, koja se također natjecala na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu, rekla je da je novi modni izbor momčadi jednako udoban kao i standardni triko.

"I treniramo u tajicama, tako da smo naviknuli na osjećaj tkanine na nogama. A nema puno razlika između natjecanja i treninga. Udobno je i to je najvažnije", rekla je 32-godišnjakinja.

Podsjetimo, prije nekoliko dana norveška ženska reprezentacija u rukometu na pijesku kažnjena je nakon što su djevojke u susretu za 3. mjesto na Europskom prvenstvu u Varni odbile nositi bikini gaćice jer smatraju kako je to seksualizacija rukometašica.

Norvežanke su se pobunile i poručile kako više ne žele nositi uske gaćice na turnirima jer smatraju kako je to seksualizacija rukometašica. Međunarodna rukometna federacija (IHF) je odbila njihov zahtjev zaprijetivši im kaznom. Međutim, Norvežanke se nisu povukle, već su nastupile u kratkim hlačama koje nisu u skladu s IHF-ovim pravilima rukometa na pijesku. I zaradile su kaznu od 150 eura po igračici, što je ukupno 1.500 eura.

Norveški rukometni savez rekao je da će platiti kaznu pruživši podršku igračicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:33