POZNATI UMJETNIK

Stephan Lupino 10 dana ležao na covid odjelu u KB Dubrava: ‘Ljudi, cijepite se dok je još vrijeme!‘

Stephan Lupino

 Privatni album
‘Zar ne vidite da nam korona svakodnevno i u Lijepoj našoj odnosi brojne živote?‘, kaže, potresen onim što je vidio na Covid odjelu

Premda se cijepio među prvima, još prije sedam mjeseci, naš istaknuti multimedijalni umjetnik i veliki humanitarac Stephan Lupino, na svu sreću, prebolio je koronu, piše Slobodna Dalmacija. U subotu poslijepodne okončao je desetodnevno bolničko liječenje, iako je bilo najavljivano da će još prije biti otpušten na kućnu njegu, pa su ga nakon izlaska na "svježi zrak" iz Slobodne Dalmacije pitali kako je i ima li kakvu poruku za širu javnost, za one koji, kako piše novinar, od samih početaka smatraju da je covid-19 čista izmišljotina, koji se tako ustrajno protive preporukama epidemiologa, imunologa i virologa, koji još uvijek vjeruju u razne teorije zavjere...

- Ja sam uistinu bio odgovoran u svakom pogledu, ali sam unatoč tome završio na covid odjelu Kliničke bolnice Dubrava. Bez odgovarajuće pažnje vrlo susretljivoga medicinskog osoblja moj oporavak bi zasigurno bio puno teži, ali da o tome puno ne govorim, spomenut ću samo to da su mi liječnici rekli da bih prošao puno gore da se nisam cijepio.

image

Pokraj radova iz serije 'Planet Fire'

Privatni album
image

Stephan Lupino

Privatni album

Dakle, dragi moji ljudi, cijepite se dok je još na vrijeme, jer je ova opasna i nepredvidljiva bolest naprosto "osvojila" cijeli svijet. Zar ne vidite da nam svakodnevno i u Lijepoj našoj odnosi brojne živote? - poručuje Lupino, koji je uistinu potresen svime onim što je osobno vidio u bolnici tijekom liječenja.

Planet u plamenu

Riječ je o umjetniku koji je u skulpturalnom dijelu opusa posljednjih godina sa svojim "lupinizmom" postao prava svjetska senzacija - generirao je vlastiti i potpuno novi umjetnički pravac, a poznatim djelom "Planet Apocalypse" iz serijala "Planet Fire" na neki je način predvidio pandemiju svjetskih razmjera.

image

'Planet Apocalypse'

Privatni album

Naime, ta slika "... prikazuje stanje u kojem se naš planet našao, uništen od čovjeka, prirodnih katastrofa i virusom" - kako u svom osvrtu na Lupinov uradak tvrdi Andrew Hemingway, poznati profesor i umjetnički kritičar s Oxforda, no nas je zanimalo je li ovaj "nemirni duh" i na bolničkoj postelji "kovao" kakve planove za budućnost.

- Valjda u to ne sumnjate! Sada, dok u Sisku još uvijek traje moja izložba fotografija, reljefa i skulptura "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", u pripremi je nova izložba, koja će u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu biti otvorena 19. studenoga, a posvećena je udruzi "Sunce", tj. djeci i odraslima s poteškoćama u razvoju.

image

Pokraj radova iz serije 'Planet Fire'

Privatni album

Zatim će, znakovito baš u ovom mjesecu sjećanja na 1991. godinu - 28. studenoga u Vukovaru biti upriličena moja velika izložba, a s obzirom na sve što sam posljednjih dana proživio obećavam da ću već uskoro odraditi i sve iznenaditi svojim jedinstvenim projektom pod nazivom "Kineska smrt" - najavljuje Lupino, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2023 22:17