ŽRTVA PREVARE

Stjepan (72) je slijep i nepokretan, a živi u straćari bez vode: ‘Vjerovao sam prijatelju Siniši...‘

Stjepan Nemak

 Provjereno
Prijatelju je, ne znajući što potpisuje, prepisao svu imovinu - dvije kuće i desetke tisuća četvornih metara zemljišta

Slijepi dijabetičar koji je ostao bez oba stopala, 72-godišnji Stjepan Nemak, više nije mogao živjeti sam, pa je u zamjenu za skrb o sebi odlučio dio imovine prepisati čovjeku kojeg je godinama poznavao. Na kraju mu je, ne znajući što potpisuje, prepisao svu imovinu - dvije kuće i desetke tisuća četvornih metara zemljišta. Stjepan je završio u potleušici, čak i danima spavao u autu, piše Dnevnik.hr.

Na kraju su ga spasili susjedi, odveli ga u bolnicu pa u dom, koji mu i dandanas pomažu plaćati. Taj nevjerojatni slučaj završio je na DORH-u i na sudu. Stjepan ima presudu u svoju korist, ali slučaj nije ni izbliza gotov.

‘On je meni obećao da me vodi u Dubravu k sebi u kuću, da ima poseban ulaz i stan s WC-om. I žena da će mi kuhati svaki dan, što budu oni jeli, da ću to jesti i ja. I vikendom ide na more k mami, vozit će me kad god vikendom ide k mami, da idem i ja s njim‘, rekao je Nemak.

No umjesto u obećanom stanu, Stjepan je završio u šupi.

‘Tu je jedna prostorija u kojoj je Stjepan živio. Vode nema, nosio ju je s izvora. Evo, tu su kante. A WC smo mu pripremili tu da ima ovaj eko WC. Spavao je i u autu jer mu je bilo bolje nego u kući, sigurno je spavao u autu barem jedno deset noći i dana. Uopće nije izlazio. Znao je samo u autu biti i što mu doneseš, netko hrane ili vode‘, ispričao je Tomislav Marjanović, Stjepanov prijatelj.

I sve to nakon što je svoju imovinu prepisao prijatelju Siniši Spevecu, koji se obećao brinuti za njega.

‘Cijelu moju imovinu, kompletnu. Sa šumama, još gradilišta i livadama‘, kaže Nemak. ‘Dugo sam ga poznavao i dolazio je povremeno k meni, uvijek smo roštiljali. Uvijek se najeo kod mene, popio. I ja sam ga smatrao prijateljem.‘

Dogovor je bio da dovezu Stjepana ispred javnobilježničkog ureda u Zaprešiću, gdje je iz automobila potpisao ugovor.

‘Nitko mu nije pročitao ugovor. Siniša je rekao - samo tu potpiši i to je to, a oni će se dalje sve usmeno dogovoriti‘, rekao je Dražen Blažin, stjepanov prijatelj.

‘Čak je i Tomislav u kafiću inzistirao da se stavi klauzula o doživotnom uzdržavanju. I onda je rekao Siniša - ne, to nije potrebno, nas dvojica smo prijatelji. Nas dvojica smo se sve dogovorili, ti se nemaš što miješati‘, istaknuo je Blažin.

Ekipa Provjerenog obratila se spomenutom javnobilježničkom uredu u Zaprešiću, no nisu željeli davati nikakve izjave, baš poput samog Siniše Speveca, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:20