SHOPPING PATROLA

Što je kuhar bez dobrog noža? Uz dobro održavanje, oni kvalitetni mogu vam trajati cijeli život

 Milan_jovic
Sve o noževima, njihovim ošticama i brušenju istih zna naša Neda Batinić koja nam je otkrila sve oštre tajne iz kuhinje

Svaki kuhar koji iole drži do sebe tijekom svoje karijere u kuhinji nabavi barem tri ili četiri noža bez kojih ne može zamisliti pripremu jela, od juhe do deserta. Profesionalci bez iznimke putuju sa svojim setovima kako bi uvijek bili sigurni da imaju alat za rad koji dobro poznaju, koji im na najbolji mogući način leži u ruci i s kojim samouvjereno barataju.

S dobrim oštricama nema šale - neovisno o tome jeste li svoj nož nabavili od pravog kovača kakvih je u Hrvatskoj sve više ili je tvornički izrađen, kako ga koristite, on se troši. Upravo je zato ključno da ga pravilno održavate, što ne znači isključivo da ga perete i sušite odmah nakon korištenja, da ga ne koristite za druge namjene osim rezanja (otvaranje konzervi pomoću noža siguran je recept za odlomljeni vrh, pa nemojte ni pokušavati), a i da ga s vremena na vrijeme i nabrusite. Kod ručno rađenih noževa uvijek se možete javiti samim kovačima ili u specijalizirane trgovine za prodaju kulinarskih potrepština, gdje će vam, vjerojatno uz neku malu naknadu, rado nabrusiti nož.

Ako se želite sami uhvatiti u koštac s tim zadatkom, a niste sigurni što koristiti i kako to sigurno izvesti, potražite tečaj brušenja uživo ili na internetu jer je danas doista sve dostupno, a riječ je o vještini koja će vam cijeli život biti korisna. Sve ovisi o tome koliko se želite posvetiti svojim noževima. Uvijek si možete olakšati život s električnim oštračem, no prvo pažljivo pročitajte upute jer se s brzim brušenjem sama oštrica zagrijava pa je potreban oprez kako ne biste pretjerali.

Klasični štapni oštrač nekada se mogao naći u svakoj kuhinji, a najjednostavniji je za korištenje, pa je često prvi izbor prosječnog kućnog kuhara. Samo vam treba malo prakse kako biste svoje noževe ponovno pretvorili u oštre alatke. Sve je veći izbor brusnog kamenja s kojim će se zabaviti svi gurmani kojima je potrebno malo oduška i rada rukama, a spremni su uložiti u kvalitetan brusni kamen. Naš savjet - mijenjajte strane noža koje oštrite, a kako biste bili što sigurniji, nabavite rukavice za oštrenje i samo strpljivo.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Osim brusnih štapova, u našim trgovinama može se pronaći sve više električnih oštrača koji će začas naoštriti vaš nož, ali i brusnog kamenja koje je kao stvoreno za zahtjevnije i ambicioznije vlasnike noževa. Jednom kad ga naučite koristiti, oštrenje će vam se pretvoriti u pravu meditaciju, pa nemojte unaprijed odbaciti tu opciju.

LONCI I POKLOPCI

KAI, električni oštrač za noževe AP-118
Cijena: 690 kn
Električni oštrač za kuhinjske noževe alternativa je tradicionalnom brusnom kamenju jer ubrzava postupak. Opremljen s dva para rotirajućih keramičkih brusnih ploča, što omogućava grubo i fino brušenje.
Dimenzije: 13,8 x 11,1 x 10,5 cm
Materijal: keramika, plastično kućište
www.lonciipoklopci.hr

KRALJ ŽARA

oštrač Classic Ikon
Cijena: 708,50 kn
Fina granulacija čeličnog oštrača olakšava precizno brušenje noževa jednostavnim povlačenjem oštrice dužinom oštrača.
Dimenzije: dužina 26 cm
Materijal: čelik, plastika
www.kraljzara.hr

SOL I PAPAR

SAMURA, set za brušenje noževa
Cijena: 750 kn
U setu su dva jednoslojna brusna kamena za najfinije ošterenje. Tu je i koža za poliranje kao završni korak oštrenja.
Dimenzije: 37 x 4,5 x 0,8 cm
Materijali: brusni kamen, koža
www.solipapar.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:47