FISHERMAN‘S FRIEND

Suluda svota: Milijunašica koja stoji iza slavnih bombona rodnom gradu ostavila milijunsko nasljeđe

Doreen Lofthouse
 Ross Parry// Swns/Profimedia
Ukupno 41,4 milijuna funti ostavljeno je zakladi koju su Lofthouse i njena obitelj osnovali 1994. godine za obnovu svog rodnog grada

Grad na obali Engleske primio je donaciju u vrijednosti 41 milijun funti od žene koja stoji iza svima znanog bombona - Fisherman's Friend.

Naime, poduzetnica Doreen Lofthouse, koja je umrla u ožujku u 91. godini, ostavila je svoje bogatstvo dobrotvornoj organizaciji koja nastoji razviti njezin rodni grad Fleetwood, prenosi BBC.

Gradsko vijeće Fleetwooda opisalo je donaciju kao 'nevjerojatnu' i te su kazali kako su 'preplavljeni njezinom velikodušnošću'.

'To je nevjerojatna količina novca', rekla je potpredsjednica gradskog vijeća Mary Stirzaker.

'Nadamo se da će zaklada zajedno s nama identificirati projekte koji će gradu koristiti u godinama koje dolaze. Moramo zadržati Fleetwood na karti. Nadam se da će ovo dovesti više posjetitelja u naš grad', poručila je.

Ukupno 41,4 milijuna funti ostavljeno je zakladi Lofthouse, koju su Lofthouse i njezina obitelj osnovali 1994. godine za obnovu svog rodnog grada, a od 1990-ih, Lofthouse i njezina obitelj donirali su već milijune funti za financiranje projekata zajednice u Lancashireu.

Inače, još davne 1865. farmaceut James Lofthouse iz Fletwooda napravio je tekućinu od mentola i eukaliptusa koja je ribarima pružala trenutačno ublažavanje problema uzrokovanih dugotrajnom izloženošću hladnoći i ledenim olujama.

Budući da nošenje tekućine u staklenim bocama na nemirna mora nije bilo jednostavno, James je stvorio bombon od te iste tekućine koji je olakšao njihov transport. Tek 1967. obitelj je bombone počela prodavati po dućanima u okolnim gradovima sjeverozapada iz svojeg kombija.

Godine 1974. bomboni su se prvi put počeli izvoziti izvan Engleske, a Fisherman's Friend i dalje proizvodi punom parom i to preko pet milijardi bombona godišnje.

Nakon smrti Lofthouse koja je tijekom života nekoliko puta bila nagrađivana za svoj dobrotvorni rad, stanovnici grada zatražili su da se izgradi spomenik u njezinu čast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:12