NEOČETNIČKA PROPAGANDA

SULUDE I NEMOGUĆE TVRDNJE SRPSKOG AKADEMIKA 'Čelni čovjek UDBA-e Ranković bio je zgrožen idejom mučenja zatvorenika na Golom otoku'

S lijeva na desno: Milovan Đilas, Goli otok
 Screenshot YouTube/HANZA MEDIA/Arhiva
 

Srpski pisac i akademik Dragoslav Mihailović je u intervjuu za list Nedeljnik predstavio nepotvrđene teze prema kojima su znanstvenici i liječnici pristali sudjelovati u torturi nad zatvorenicima, a za svoje tvrdnje kojima brani najgore zločince ne iznosi nikakve dokaze.

Mihailović priču započinje s dobivanjem jednog pisma 1998. godine, koje mu je navodno otkrilo nešto za čim je tragao 20 godina. Tvrdi kako mu je doktor Nikola Nikolić iz Zagreba još prije toga rekao "da nisu policajci sami izmislili sva ona čuda na Golom otoku, već da tu znanost ima uprljane ruke".

''Ovo pismo samo mi je potvrdilo da se tu radi o nečemu mnogo zlokobnijem'', kaže u intervjuu Mihailović, a mi vam donosimo neke od njegovih sumanutijih tvrdnji.

Karmen Mrkić/CROPIX

"Vrlo zanimljivo pismo o načinima mučenja uputio mi je profesor sveučilišta u Sidneyu Aleksandar Pavković 16. rujna 1998. godine. Njegov pokojni otac Ante Pavković je zbog sudjelovanja u partizanskom pokretu imao dobar status u režimu. Jednog trenutka 1948. ili 1949. godine dr Pavković je zajedno sa svojim profesorom Vladimirom Vujićem, koji je bio predsjednik Srpskog liječničkog društva, pozvan na neki sastanak u Centralnom komitetu Jugoslavije. Tamo su ih dočekali Aleksandar Ranković i Milovan Đilas."

Nikolić tvrdi kako mu je u pismu Pavković ispričao kako se Đilas zanimao za sovjetske metode mučenja, a Ranković, čelni čovjek OZNA-e i UDBA-e, bio je nevinašce užasnuto eksperimentima s uskraćivanjem sna zatvorenicima.

Cropix

Nikolić, pozivajući se dalje na pismo koje nitko osim njega nije vidio, iznosi tvrdnje u koje je vrlo teško povjerovati.

"Psihijatri su podnijeli izvještaj da su u inozemstvu saznali da Sovjeti onakva priznanja najverojatnije dobijaju nakon što nad okrivljenima primjene torturu nespavanjem koja mora trajati najmanje deset dana. Đilas je tada postavio pitanje: A da li bi oni mogli, "za Centralni komitet" napraviti eksperiment s nespavanjem nad desetak "posebno tvrdih komunista", koji bi im za tu svrhu bili izabrani? To je bilo previše za Rankovića koji je prijekorno rekao: "Ali Đido, mi to ne radimo"!" - priča Nikolić, prema kojem je najodgovornija osoba za teror tajne policije u bivšoj Jugoslaviji i nalogodavac stotina ubojstva navodno bio zgrožen takvim prijedlogom.

Nikolić tvrdi kako se već u proljeće 1951. godine mučenje nespavanjem u beogradskoj Glavnjači uvelike sprovodilo, te navodi i kako 'neki sumnjaju da je tako bilo i na Golom otoku', ne navodeći nikakve izvore niti dokaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:35