RODITELJ ODGOJITELJ

‘Suprug mi je bio Ponos Hrvatske, a nakon njegove smrti ostala sam sama s petero djece. Ne znam kako dalje...‘

Obitelj Opačak

Mjera roditelj odgojitelj namijenjena obiteljima u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno gasi, što znači da će obitelj Opačak ostati bez prihoda

Čim se pojavila na pozornici rastopila je sve prisutne. Devetogodišnja Deborah Opačak stala je pred kamere i žiri Supertalenta, samouvjereno i bez straha i zaplesala. Naravno prošla je, uz hvalospjeve, a dan kasnije, u ponedjeljak svi koji su epizodu pogledali, pričaju samo o njoj.

Deborah su na showu, iza pozornice pratili majka i dvije sestre i dva brata, a javnost se iste večeri upoznala s njenom teškom životnom pričom. Naime, lani joj je umro otac, pa se majka Monika brine za svih petero djece sama.

Međutim, ono što je manje poznato je da bi Monika uskoro mogla ostati bez svih prihoda. Naime, ona je korisnica mjere "roditelj odgojitelj" koju sada aktualna gradska vlast u Zagrebu na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem ukida.

Oduševila žiri

O svemu tome pričamo dan nakon što je na televiziji prikazan Deborin plesni nastup kojeg je uvježbala u samo godinu dana otkad se bavi Fit Kidom, kombinacijom gimnastike i plesa koji trenira.

image

Deborah Opačak

- Mama i tata su me naučili ono najvažnije u životu, da budem skromna, poštena, tata mi jako nedostaje i često mislim na njega dok treniram, kazala je Deborah, a majka Monika presretna je nastupom njene kćerke u talent showu.
- Presretna sam, svaki uspjeh mene raduje što se tiče moje djece, a to je nešto prekrasno. Inače, Deborah je prošle godine bila europska prvakinja u fit kid plesu, a trenira u klubu u Španskom. Ona je jako sretna I uzbuđena, svi iz razreda su joj čestitali I njezinoj sreći nema kraja, rekla je Monika koja nam se odmah požalila o svojoj neizvjesnoj budućnosti.

Nije pošteno, ističe, jer ovakvo ukidanje mjere roditelj odgojitelj svrstava sve njih u isti koš, a u stvarnosti nisu svi u jednakoj poziciji. - Ja sad stvarno ne znam kako ću. Oni kažu nađite posao I radite, ali najveći problem za naći zaposlenje je moj najmlađi sin. On sada ima četiri godine i da njega sad upišem u vrtić, ja ga ne stignem podići u 16 sati, A i tko će mene zaposliti da radim samo ujutro? Imam fakultetsku diplomu, inžinjer sam prometa, ali nakon toliko godina što nisam bila u radnom odnosu, s petero djece, posao je teško naći. Nažalost, nemam ni baka servis. Do sad sam svaki mjesec dobivala 4800 kuna, a od svibnja bi navodno trebali dobivati samo po 1000 kuna, i naći posao. Najgore tek sad slijedi jer organizirati se jako teško, kaže.

Životna priča obitelji Opačak je doista teška. Otac Tadija Opačak (60) nakon teške bolesti, leukemije, preminuo je prošle godine. On je bio poznati brodski humanitarac i maratonac koji je pobijedio ovisnost i postao poznati sportaš. Dobio je i nagradu "Ponos Hrvatske" koju je u njegovo ime preuzela supruga Monika.

- Uspijevam sama s petero djece uz Božju pomoć i dobru organizaciju, ali ne uspije se svaki dan sve. Postoje dani kada se propušteno obavi I nadoknadi. Ali moram priznati da je svakako teško biti samohrani roditelj - kaže majka Monika.

image

Obitelj Opačak

Radila na kiosku

Zadnje zaposlenje bilo joj je 2004. godine u kiosku gdje je radila samo pet mjeseci jer je ostala trudna s drugom kćerkom. Ostala djeca idu u školu, dok je najstarija kćer punoljetna te je upisala prvu godine fakulteta. Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prije dva dana ukinuo je mjeru roditelj odgojitelj, što je obitelji Deborah stvorilo još veći problem oko financija, s obzirom na to da majka nije zaposlena. Mjera roditelj odgojitelj namijenjena obiteljima u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno gasi. Nakon ove odluke korisnici izlaze iz mjere kada dijete navrši sedam godina, a do sada je to bilo do 15 godina.Onima kojima je dijete već navršilo sedam godina novčana potpora prestaje s 1. svibnjem 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja odmah po stupanju odluke na snagu. Korisnicima kojima je dijete mlađe od sedam godina od 1. svibnja 2022. mjesečna se naknada smanjuje na 1000 kuna s dosadašnjih 4850 kuna, ali im se također otvara mogućnost zaposlenja, kao i mogućnost upisa djece u dobi od tri do šest godina u vrtić. Gradska uprava ovom će mjerom uštedjeti oko 320 milijuna kuna.

Nova odluka

Na mjeru "roditelj odgojitelj" od 2016. do sada utrošeno je 1, 8 milijardi kuna.

Inače, riječ je o mjeri koju koristi više od pet tisuća roditelja u Zagrebu, uglavnom majki, a koju je gradonačelnik Tomašević privremeno ukinuo i obustavio nove prijave još u rujnu pod objašnjenjem da je preskupa. Ove je godine gradski proračun koštala 528 milijuna kuna, pokazuju podaci Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 01:40