PAR SPAŠAVA SVIJET

Supružnici koji stoje iza pothvata godine: ‘Teški su milijarde dolara, a na posao dolaze biciklom‘

Ugur Sahin I Oezlem Tuereci
 AFP/BioNTech
Unatoč svim postignućima Sahin se nije promijenio, oduvijek je bio skroman i pristupačan

Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne obitelji, osnivač je njemačke dvije milijarde dolara vrijedne kompanije BioNTech, no još uvijek na posao dolazi biciklom.

On i njegova supruga Oezlem Tuereci, također članica uprave u BioNTechu, došli su na glas kao 'tim iz snova' koji bi mogao spasiti svijet od koronavirusa.

Naime, globalna utrka u pronalasku cjepiva protiv covida-19 podigla se na višu razinu u ponedjeljak kada su kompanije BioNTech i američki Pfizer objavili kako njihovo cjepivo nakon treće faze kliničkog testiranja ima učinkovitost od 90 posto.

Sahin, rođen u Turskoj, odrastao je u Njemačkoj gdje su njegovi roditelji radili u Fordovoj tvornici automobila. Nakon završenog fakulteta, Sahin je postao profesor i istraživač u području imunoterapije. Radio je u bolnicama u Kelnu i gradu Homburgu, gdje je tijekom svoje rane akademske karijere upoznao imunologinju Tuereci. Medicinsko istraživanje i onkologija postali su njihova zajednička strast, piše Daily Mail.

Oezlem Tuereci, kći turskog liječnika koji je također iz Turske došao u Njemačku, kazala je jednom prilikom u intervjuu da su čak i na dan svog vjenčanja oboje našli vremena za rad u laboratoriju.

Zajedno su proučavali imunosni sustav kao potencijalnog saveznika u borbi protiv karcinoma i pokušavali ustanoviti koji je jedinstveni genetski sastav svakog pojedinog tumora.

S poduzetničkim životom krenuli su 2001. godine kada su osnovali tvrtku Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli razviti antitijela protiv karcinoma, no Sahin koji je tada predavao na sveučilištu u Mainzu nikada nije odustao od predavanja.

Njihov Ganynmed je prodan 2016. japanskom Astellasu za 1.4 milijarde dolara, a Sahin i Tuereci zajedničkim su snagama 2008. godine osnovali BioNTech s ciljem postizanja puno šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 55 milijuna dolara u njihovu kompaniju koja radi i na liječenju HIV-a kao i tuberkuloze.

Sahin i njegova supruga trenutno se nalaze na listi od 100 najbogatijih Nijemaca, piše njemački Welt am Sonntag.

No usprkos bogatstvu, njegove kolege opisuju ovog vrijednog liječnika kao mirnog i odmjerenog čovjeka koji izbjegava provjeriti cijene dionica svoje kompanije već radije čita znanstvene časopise.

- Unatoč svim postignućima nije se promijenio, oduvijek je bio skroman i pristupačan - kazao je Matthias Kromayer, član uprave tvrtke MIG AG koja novčano podupire BioNTech i dodao kako je normalno vidjeti Sahina da na sastanke dolazi u trapericama, s ruksakom i kacigom za bicikl.

- On je vrlo skromna osoba, no želi stvoriti strukturu koja će mu dopustiti da realizira svoje vizije i njegove su težnje daleko od skromnih - kazao je Matthias Theobald, kolega onkolog sa sveučilišta u Mainzu.

Njihovo cjepivo protiv covida-19 moglo bi postati dostupno najranjivijim skupinama ljudi do ožujka 2021. i zajedno s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tijek pandemije.

- Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet - zaključio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 01:14