SHOPPING PATROLA

Svijet možete osvojiti na kartama, ploči ili kockom, a možda vas s lakoćom poraze vlastita djeca

 Tom Merton/Caia Image/Profimedia
Naša Karmela Devčić više voli društvene igre nego kolače, a za kvalitetna druženja preporučuje igre koje nisu toliko mainstrem

U našoj se kući često okuplja oko stola, oko društvenih igara. To vrijeme provedeno uz kakvu šarenu ploču koja potiče na razmišljanje, razvijanje strategija, smijeh, šale i dobacivanja na račun protivnika uvijek je kvalitetno provedeno vrijeme s djecom.

Volim goste kojima je manje do kolača, a više do Catana, omiljene društvene igre desetogodišnjeg sina koji je prvi Catan kupio sam, investirao svoju ušteđevinu. Nedavno se jako obradovao kad je dodatni nastavak za Catan dobio za rođendan. Te smo večeri igrali kampirajući u indijanskom tipiju nedaleko od Plitvica, dovijajući se kako posložiti ploču i karte u nevelikom šatoru, ponešto promrzlih ruku.

U Catanu treba skupiti što više kamena, cigle, drva, žita, vune, raznih resursa od kojih se grade naselja i ceste. Pobjednik je onaj koji sagradi najviše naselja. Kretanje odlučuje kocka, Catan se djelomično temelji na sreći, ali ponešto je i u znanju i iskustvu, kad se nakupi igračkog staža. Catan je među nekoliko najprodavanijih igara u svijetu. Izmislio ju je Nijemac Klaus Tauber, a 1995. ju je Spiel des Jahres, u svijetu društvenih igara relevantna njemačka udruga koja nagrađuje ponajbolje, proglasio i igrom godine.

U našoj je kući, dok nije stigao Catan, jako popularan bio Carcassonne.

Igra je dobila ime po srednjovjekovnom gradu utvrdi u južnoj francuskoj pokrajini Languedoc. Na nepreglednim poljima smeđih i zelenih kartica slažu se različite utvrde, samostani, ceste. Carcassonne je, baš kao i Catan, u nizu tih antologijskih društvenih igara, globalno poznatih, baš ona možda ima i najviše nadogradnji pa kad se kupi osnovna kutija, poslije se mogu dodavati razne ekstenzije, a svaka u kuću donese novu radost. Carcassonne je jednostavan za učenje. Onaj tko tek počinje, ne mora niti znati puno pravila, nego kako korak po korak gradi naselja iskusniji igrači mu daju savjete, uvode ga u Carcassonne.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Veliku ponudu možete pregledati online na stranici bazzar.hr ili u web shopu abrakadabra.com. Sjajnu ponudu igara na pločama ima i mali specijalizirani dućan Carta Magica Game&Hobby Shop u Frankopanskoj 20. Velik izbor ima i Svijet medija, ali i, primjerice, Müller gdje možete nabaviti ekstenzije za Carcassonne. Zbog situacije s koronom svakako preporučamo online kupnju.

DOMINION

Cijena: 349 kuna

Svaki igrač je monarh i pomoću karata koje su vam podijeljene borite se za ekspanziju svojeg kraljevstva širenjem feuda i preuzimanjem tuđih vojski.

Tip igre: karte, više igrača

Trajanje: neograničeno, dok netko ne pobijedi

www.jeftinije.hr

image
igra Dominion
CATAN

Cijena: 299,99 kuna

Dosad je prodano više od 22 milijuna kopija ove obiteljske igre na 30 jezika. Igrači su doseljenici koji osvajaju zemlju i grade svoja naselja u obliku heksagona, kopnenih i morskih.

Tip igre: ploča, više igrača

Trajanje: neograničeno, dok netko ne pobijedi

Carta Magica, Frankopanska 20

image
igra Catan
TICKET TO RIDE EUROPE

Cijena: 399 kuna

Igrači vuku karte i temeljem njih slažu željezničke rute i grade tunele između gradova Europe, među kojima je i Zagreb.

Tip igre: vagončići na ploči

Trajanje: neograničeno, dok netko ne pobijedi

www.svijet-medija.hr

image
Ticket to Ride Europe
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44