OCA VIŠE NEMA...

‘Tata je zauvijek zaspao, a ja nisam smio biti uz njega‘

Kićo Slabinac sa sinovima Pavlom (lijevo) i Ivanom (desno)
 Privatni Album
‘Uopće ne znam reći kako se osjećam. Boli me koliko sam tužan‘, rekao nam je Pavao Slabinac (41) nekoliko sati nakon smrti svog oca

- Gotovo je. Otišao je Kićo - tihim glasom u petak rano ujutro kazao nam je Pavao Slabinac (41), stariji sin Krunoslava Kiće Slabinca, koji je jučer u 6.50 sati preminuo u zagrebačkom KBC-u, gdje je bio hospitaliziran posljednja tri mjeseca.

Osječki skladatelj, pjevač i showman, koji je izvodio i pop pjesme i tamburaške hitove i punokrvni rock and roll, na Rebru se nalazio od početka kolovoza zbog, kako je rekao svojim prijateljima, rutinske operacije srca. Da uopće ima problema sa srcem doznao je nakon što je na nagovor prijatelja otišao na liječnički pregled početkom ljeta.

image
Marko Čolić/arhiva/Cropix

- Znao bi reći da ponekad ima osjećaj da ga nakon ručka nešto steže u prsima. Znao bi se požaliti i na teže disanje... Nije to bilo ništa posebno ni strašno, ali onda, budući da se to počelo ponavljati, nagovorili smo ga skupa s njegovim sinovima da ipak ode doktoru, da vidi zašto mu se to događa. Tako se ispostavilo da ima koronarnu bolest i da mora na operaciju srca - govore nam Kićini prijatelji i dodaju da je Kićo vijest o operaciji kojoj se mora podvrgnuti podnio "sportski".

image
Ivan Posavec/Cropix

Sin ga je njegovao

- Stvarno je bilo tako, svima je govorio da je to rutinska operacija. Jasno, svi, uključujući i njega, znali su da nema 'rutinskih' operacija. Ali, tata je bio veliki optimist, sve nas je umirivao, govorio je da nema smisla dizati buku oko te njegove operacije - prisjeća se Pavao Slabinac, čiji je tata, ispostavilo se na liječničkom pregledu, imao koronarnu bolest koja mu je bila zahvatila krvne žile.

image
Kićo Slabinac sa sinom Pavlom (lijevo na slici)
Marko Čolić/arhiva/Cropix

Dok je ležao na Rebru čekajući operaciju, neumorni i duhoviti showman kratio je vrijeme ćaskajući s prijateljima putem telefona. Zbog epidemioloških mjera ustanovljenih zbog koronavirusa nitko nije mogao do njega, ali to ga nije spriječilo da se čuje s obitelji i prijateljima, prepriča im neki novi vic ili zgodu i nasmije ih do suza. Kiću je tada u bolničkoj sobi obilazio njegov mlađi sin Ivan (39), bolničar koji radi na Rebru, a upravo je Ivan bio prvi koji je bratu i Kićinim prijateljima javio da je operacija dobro prošla. Podsjetimo, Kiću Slabinca operirao je sredinom kolovoza kardiokirurg, prof. dr. Hrvoje Gašparović, a tijekom uspješnog zahvata glazbeniku su ugrađene tri premosnice.

- Pao nam je kamen sa srca kad smo čuli da je operacija uspješno protekla. Tata je nakon zahvata bio prebačen u odjel za intenzivnu njegu, a mi smo se već počeli pripremati za njegov povratak kući. Jer, tata je imao puno planova. S Brankom Uvodićem dogovarao je samostalni veliki koncert na kojem bi izveo presjek pjesama koje su obilježile njegovu karijeru, a s Croatia Recordsom imao je u planu snimiti 'božićnu' ploču. Sve je on to bio isplanirao još prije operacije, uvjeren da će se, čim obavi to s doktorima, ponovo baciti na posao - priča Pavao Slabinac.

image
Marko Čolić/arhiva/Cropix

A onda je krenulo po zlu. Oporavak Krunoslava Kiće Slabinca se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Posljedica toga su bili respiratorni problemi, a kada je kašljao, popucale su žice kojima su kardiokirurzi zatvorili prsnu kost. Pokušali su ponovno spojiti fragmente prsne kosti, no to nije bilo moguće. Da bi sve bilo još gore, glazbenik je nakon operacije dobio bolničku infekciju, a uskoro nakon toga i upalu pluća. Kad se koliko-toliko oporavio od tih bolesti, ispostavilo se da mu se ponovo otvorila rana na prsima, a kad se to saniralo, opet je podlegao upalama...

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kićo je u bolnici bio odsječen od svog svijeta. Povremeno bi dolazio k svijesti, povremeno bi "spavao" pod sedativima. Silne poruke ohrabrenja koje su mu prijatelji slali na njegov mobitel nikad nisu isporučene, a kako se korona razbuktavala, ni sin Ivan više nije mogao do njega da barem iza debelog stakla kojim je omeđen odjel intenzivne njega pogleda oca.

Nisu ga mogli posjećivati

- Vijesti su nam zbog korone dolazile na kapaljku. Tata je u jeku epidemije koronavirusa tjednima, ma mjesecima ležao u bolnici, a mi ga nismo mogli vidjeti, ni čuti, ni pogladiti po ruci, niti poljubiti. Iz bolnice su dolazile uglavnom loše vijesti, ali povremeno bi nam javili da je tata bolje, pa bismo se ponadali... Teško je uopće i opisati kako smo se osjećali od ljeta nadalje. Taman ti jave da se stanje malo poboljšalo, pa na kratko odahneš, a onda opet čuješ loše, baš loše vijesti - opisuje Pavao, čiji je otac prije nekoliko tjedana ponovo završio na plastičnoj operaciji prsnog koša. I taj zahvat je uspješno prošao, Kićo Slabinac ponovo se počeo oporavljati, a onda su se opet zaredale loše novosti. Ponovo je dobio bakteriju, opet su se javile i upale, a glazbenikov sada već iscrpljeni organizam to ovaj put nije mogao podnijeti.

image
Livio Andrijic/Cropix

Urnu će položiti u Osijeku

- Gotovo je. Kićo je otišao. I ja sad ne znam uopće reći kako se osjećam. Očajan sam. Tužan sam. Boli me koliko sam tužan. A onda se pitam, koliko dugo bi se on još mučio da je ta agonija potrajala - govori Pavao Slabinac, koji zbog epidemije koronavirusa u trenutku dok smo razgovarali nije znao kada će se održati posljednji ispraćaj velikog glazbenika i showmana kakav se rijetko rađa.

image
Duje Klarić/Cropix

- Tatinu urnu položit ćemo u Osijeku, u krugu obitelji. Kada će to biti, ne znam kazati u ovom trenutku - kaže sin Krunoslava Kiće Slabinca, čovjeka uz čije smo pjesme odrastali, smijali se i plakali. A sada su ostale samo suze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:54