PRINOVA U OPERI

Tenor Dorotić: Kći Marlena došla je uoči 45. rođendana, kao najveći poklon

Tenor Domagoj Dorotić sa surpugom Antoniom, sinom Andrijom i kćeri Marlenom

Zagrebački tenor Domagoj Dorotić, otac osnovnoškolca Andrije, drugi je put postao otac. Supruga Antonia u veljači je rodila djevojčicu

Prvak Opere zagrebačkog HNK Domagoj Dorotić postao je drugi put otac. Njegova supruga Antonia, kostimografkinja, nakon sina Andrije, koji ide u drugi razred, rodila je i kći Marlenu, baš uoči rođendana zagrebačkog tenora bračkih korijena, koji je na svojim društvenim mrežama objavio da je "rođendanski dar na vrijeme stigao". U isto vrijeme Dorotić prima nagrade za svoj iznimni pjevački rad, počašćen je nominacijom za Porina za najbolji album klasične glazbe, ulogom Lennona u istoimenoj operi Ive Josipovića, no to je tek posljednje od priznanja u nizu.

- Mogu reći da smo uistinu sretni kako se sve poklopilo! Marlena je došla na svijet 16. veljače kao najljepši poklon uoči mog 45. rođendana koji je uslijedio nekoliko dana kasnije. Što se tiče porodiljnog, nisam ga još imao prilike iskoristiti jer sam trebao otpjevati ulogu Ismaela u Verdijevu ‘Nabuccu‘, tako da su se ljepota i izazov mog posla isprepleli s radošću dolaska Marlene kao nove članice naše obitelji - kaže Dorotić.

image

Domagoj Dorotić s obitelji

U međuvremenu, u HNK igra u mnogim produkcijama,u Verdijevu "Nabuccu", Zajčevu "Nikoli Šubiću Zrinjskom", Gotovčevu "Stancu", a s ulogom Eisensteina u Straussovu "Šišmišu" aktualan je na svima dostupnom streamingu OperaVisiona, gdje je publika s mnogo komplimenata komentirala zagrebačku izvedbu.

"Zvuči neviđeno dobro, naviknuo sam se na njemačku verziju, ne znam hrvatski, ali sve je predivno i moćno", rekli su operoljupci izvan Hrvatske.

- Mnogo je pozitivnih uzbuđenja obilježilo proteklih godinu dana, od obiteljskih do intenzivnog rada u kazalištu. Moji su pjevački napori na kraju nagrađeni mnogim priznanjima, kao što su Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Eisensteina u opereti ‘Šišmiš‘, zatim nagrada HDGU-a ‘Milka Trnina‘ za izniman umjetnički doprinos te također za navedenu ulogu u ‘Šišmišu‘, koju sam očito dobro utjelovio i uprizorio s obzirom na nagrade!

Na tome moram zahvaliti prvenstveno obitelji zbog neizmjerne podrške koju mi pružaju, a zatim cijeloj ekipi koja je radila na projektu; od uprave kazališta do svih kolegica i kolega, rekao bih prijatelja, koji su sudjelovali u čitavom procesu nastanka predstave jer bez njih ne bi bilo ni tako dobre atmosfere, a niti poticaja da se to izvede i napravi na vrhunskom nivou. Između ostalog, u HNK Zagreb praizveli smo i operu ‘Lennon‘ Ive Josipovića, što je bio izniman pothvat s obzirom na zahtjevnost cjelokupnog projekta, a jedan od rezultata je i nedavna nominacija za Porin - govori Dorotić.

Mnogi su se već više puta pitali zašto Domagoj Dorotić "o Đurđev dne ne kiti pendžere". Izgleda da će ih ovo proljeće konačno okititi.

- Odlučio sam pripremiti ulogu Ere u Gotovčevom ‘Eri s onoga svijeta‘ za kraj ove sezone. Uloga Ere mi predstavlja izazov koji sam očekivao u svojoj karijeri pa su, recimo, komična opera ‘Stanac‘ i opera ‘Mila GojsalićaJakova Gotovca, koje sam otpjevao prošle godine u Splitu i Zagrebu, bile dobra priprema za takav zalogaj. Želim se što bolje pripremiti za takvu ulogu s obzirom na to da je ‘Ero‘ itekako popularna domaća opera koja treba biti stalno na repertoaru. Također, Puccinijeva ‘La Boheme‘ je oduvijek moja velika želja, ali u dogovoru s upravom odgodit ću to za sljedeću sezonu jer se moram posvetiti ‘Eri‘ - najavljuje ulazak u kapitalni naslov hrvatske baštine. Ima mnogo uloga koje bi volio otpjevati ovdje u Zagrebu, a jedna od njih je, naglašava, definitivno i uloga Radamesa u Verdijevoj "Aidi".

Dorotić je rasni tenor, no pitamo kako je to kad mu iza leđa "pušu" i neki mladi talentirani kolege.

- Sve je više dobrih i odličnih mladih tenora koji su sposobni nositi se s mnogim izazovima. Smatram to velikim poticajem za konstantan rad na sebi do kraja karijere i kao veliku pomoć jer bez kvalitetnih kolega nema niti napretka u našem zvanju i kazalištu, a pogotovo ako su sve domaće snage, kao što je trenutačno slučaj, u Zagrebu. Mislim da imamo bogatstvo u tim talentiranim mladim ljudima koje moramo zadržati ovdje u Hrvatskoj - zaključuje Domagoj Dorotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:31