NEVJEROJATNA PRIČA

Tko je bila kraljica kokaina, hladnija i od Escobara, o kojoj J. Lo priprema filmski spektakl

 Getty Images
Pjevačica želi ostvariti taj projekt već godinama jer je oduvijek fascinirana pričom o “zloglasnoj, ambicioznoj i hladnoj” Blanco

Na ulazu u mesnicu u elitnoj četvrti El Poblado kolumbijskoga grada Medellina, 12. rujna 2012. godine ubijena je 69-godišnja žena. Ubojica, muškarac koji je na ulici parkirao motor, ispalio je dva metka prema njoj. Pogodio ju je u glavu i u rame, pa mirno odšetao do motora i izgubio se u prometu. Mlada, trudna žena, snaha ubijene, izišla je automobila u kojem ju je čekala i na prsa umiruće žrtve stavila Bibliju.

Policija nikad nije utvrdila tko je ubio bogobojaznu, stariju gospođu. Ipak, čim se doznalo tko je žrtva, bilo je jasno da kandidata za ubojicu ima mnogo i da će to okrutno ubojstvo postati “zaboravljeni slučaj”. Uz torbu sa 175 dolara vrijednim mesom za obiteljski ručak, skončala je Griselda Blanco, La Madrina, jedna od najzloglasnijih žena globalnog kriminalnog podzemlja.
Životnu priču Griselde Blanco sada se sprema ispričati Jennifer Lopez.

Pjevačica i glumica želi ostvariti taj projekt već godinama jer je, kako je izjavila, oduvijek fascinirana pričom o “zloglasnoj, ambicioznoj i hladnoj” Blanco. Film Godmother je trebao biti snimljen još 2016. za HBO, no nakon odustajanja prava na njega kupio je STX. Ovih dana objavljeno je da je Jennifer napokon pronašla i redatelja, iskusnog Reeda Morana, koji je radio “Sluškinjinu priču” i “Meadowland”. U timu je, navodno i oskarovac William Monahan, scenarist filma “Pokojni”. On bi trebao preraditi scenarij koji su napisali Terry Winter (“Vuk s Wall Streeta”) i Regina Corrado (“Deadwood”). Producenti će, osim J.Lo, biti njezini stalni bliski suradnici, Elaine Goldsmith-Thomas i Benny Medina.

Džeparenje i prostitucija

Neće to biti prva ekranizacija života Griselde Blanco - Catherine Zeta Jones glumila ju je u biopicu “Godmother” koji je snimio Lifetime, 2018. godine. Bila je tema i dvaju dokumentaraca, “Cocaine Cowboys” (2006.) i “Cocaine Cowboys 2” (2008.) koji govore o narkoratu u Miamiju tijekom 1970-ih i 80-h u kojem je Blanco bila jedan od najvažnijih igrača. “Kokainsku kumu” “Narkokumu”, “Kraljicu kokaina” i “Crnu udovicu” spominjali su reperi u svojim pjesmama, a na nju se referiraju u valjda svakoj od televizijskih serija (karteli i narkomafija su već godinama trendovske teme, posebice u SAD-u) s temom droge. Dovoljno je samo spomenuti Netflixov “Narcos”.

A materijala o Griseldi ima toliko da bi se moglo snimati desetljećima. Njezina je životna priča takva da filmašima nisu potrebna ni preuveličavanja koja su se pojavila tijekom godina. Već su dokazano točni detalji iz njezina života toliko nevjerojatni, bizarni, čak suludi da se čine kao izmišljotina nadobudnog pisca.

Rođena u Cartageni, u Kolumbiji, 15. veljače 1943. godine, Griselda Blanco Restrepo nije baš dobila sjajne životne karte: majka, prostitutka i alkoholičarka ju je zlostavljala, kasnije su je zlostavljali i majčini partneri. Imala je tri godine kada su se ona i majka preselile u Medellin gdje se mala Griselda brzo uključila u život na ulicama bijednog kvarta. Zemlju je razorio strašan građanski rat, a Blanco i druga djeca su se zabavljala kopajući grobove za mrtve.

Prema različitim izvorima, vrlo rano se počela baviti džeparenjem i prostitucijom, a navodno je s 11 godina prvi put ubila. Otela je dječaka iz bogate četvrti, a kada obitelj nije platila otkupninu, Griselda ga je ubila. Pobjegla je od kuće kao 16-godišnjakinja, jer više nije mogla trpjeti zlostavljanje.

Krajem 1960-ih, kada je zloglasni Medellinski kartel predvođen Pedrom Escobarom počeo ozbiljno širiti svoje pipke na sjevernoamerički kontinent, a kolumbijski kokain zapljusnuo istočnu i zapadnu obalu SAD-a, Blanco je već bila dio ekipe. Po nekim pričama koje je teško provjeriti, bila je pulenica šest godina mlađeg narkobosa Pabla Escobara kojeg je poznavala od djetinjstva na ulicama Medellina.

Dobre ideje (barem u svijetu zločina) donijele su Griseldi visoke pozicije u kartelu. Bila je prva žena koja je u toj kriminalnoj organizaciji uspjela probiti stakleni strop i popeti se na sam vrh. Njoj se pripisuje zamisao o egzekucijama protivnika s motora u pokretu, angažiranje žena kao “mula” za prenošenje droge te ideja (i realizacija) šivanja specijalnog donjeg rublja za lakši šverc kokaina.

Kada se 1970-ih godina, s lažnom putovnicom, preselila u New York njezino je ime već bilo itekako poznato u svijetu kriminala, ali i drugoj strani. Američka Agencija za borbu protiv droge, DEA, dugo joj je bila na tragu: 1975. godine američke su vlasti uspjele zaplijeniti 150 kilograma kokaina, a Blanco i više od 30 njezinih suradnika optuženi su za udruživanje za prodaju droge. Uspjela je pobjeći u Kolumbiju no nije dugo izdržala u domovini. Vratila se, opet ilegalno, u SAD, u Miami.

Kada god se govori i piše o njoj, obavezno se navode jezive brojke: tijekom svoje kriminalne karijere bila je povezana s više od 200 slučajeva ubojstava (iako neki izvori tvrde da je realna brojka “samo” 40), zbog droge, borbe za moć i novca ili jednostavno - zbog osvete. Među njezinim žrtvama su njezina tri supruga, pa je odatle i nadimak “Crna udovica”. Prvog, sitnog krivotvoritelja Carlosa Trujilla upoznala je kao tinejdžerica i s njim dobila tri sina. Dixon, Uber, and Osvaldo ubijeni su prije no što su napunili 30 godina, u Kolumbiji gdje su bili protjerani iz SAD-a zbog kriminalnih radnji.

Supruga Carlosa je ona dala ubiti zbog “poslovnih nesuglasica”. Kasnih 60-ih udala se za dilera Alberta Brava i s njim se preselila u New York. On je formalno bio vlasnik tvrtke za uvoz tekstila koja je u stvari bila paravan za šverc droge i u kojoj su se šivale famozne gaće i grudnjaci s džepićima u koje se moglo sakriti i po nekoliko kilograma kokaina. S Bravom se obračunala na parkiralištu jednog kluba u Bogoti, opet zbog posla. On i šest tjelohranitelja su ubijeni, a ona je preživjela ranjavanje u trbuh.

Rat zbog droge u Miamiju

S trećim suprugom Dariom Sepulvedom vjenčala se kada se vratila u Miami, i s njim dobila sina Michaela Corleonea. Sepulveda se 1983. godine odlučio vratiti u Kolumbiju, a nakon svađe oko skrbništva nad Michaelom, oteo je dječaka i odveo ga sa sobom. Blanco je platila ubojicu i Michael je došao živjeti s njom.

Život u Miamiju bio je sjajan - upravljala je nepreglednim kriminalnim carstvom i bila jedan od glavnih aktera poznatog “Rata zbog droge” u Miamiju, tada gradu s najviše nasilja u SAD-u. Gradske vlasti, policija i sudstvo, specijalne jedinice, DEA nisu mogle suzbiti nevjerojatno nasilje povezano s narkomafijom. S jedne strane bili su policajci s pištoljima, s druge Griseldina ekipa s automatskim puškama. Na vrhuncu priče njezina se narkomreža prostirala preko SAD-a i lifrala oko 1500 kilograma kokaina mjesečno vrijednih 80 milijuna dolara.

Ubojstva je naručivala, ali kao svaki pravi sociopat, nije se libila vlastitom rukom okončati tuđi život. Samu sebe nazvala je “suosjećajnom” nakon što ju je jedan muškarac molio da ga ne sasiječe mačetom. Ona ga je, dobra duša, upucala iz pištolja.
odležala 19 godina u zatvoru

Među žrtvama njezinih ubojica (ili nje same) su i četverogodišnje dijete, striptizete za koje je sumnjala da spavaju s njezinim suprugom, otac djevojke koja je prekinula s njezinim sinom... Pričalo se da je na stalnom angažmanu imala iznimno opasnu bandu Los Pistoleros, te da je s njima imala dogovor da joj nakon ubojstva obavezno donesu trofej, prst ili uho žrtve.

Živjela je u neviđenom luksuzu i voljela si je ugađati. Krvavi novac trošila je na fine stvari poput nakita koji je nekad pripadao Eviti Peron ili na ergelu skupocjenih automobila. Svi spominju i fini servis za čaj iz kojeg su nekad pili članovi britanske kraljevske obitelji... Obožavala je gangsterske filmove, a koliko je voljela “Kuma”, dokazala je i nadjenuvši sinu ime Michael Corleone. Bila je biseksualka, u svojem je domu, gdje je živjela s njemačkim ovčarom imena Hitler, organizirala orgije, a gosti su na ulazu u kuću za sreću mogli pogladiti njezinu bistu.

I sama je posezala za robom koju je prodavala pa je, kako tvrde neki izvori, bila zakačena na “Bascuo”, jednu vrstu sirovog kokaina koji se puši, a izaziva jaku ovisnost. To je dodatno pridonijelo njezinom nekontroliranom ponašanju.

Savršen svijet “Kume” počeo se rušiti 1984. godine. Policija joj možda nije mogla ništa, ali njezinim kriminalnim suparnicama dojadilo je gledati kako postaje sve moćnija pa je nakon nekoliko pokušaja atentata i glave ucijenjene na četiri milijuna dolara, Griselda spremila stvari i pobjegla u Kaliforniju. Živjela je povučeno, u predgrađu Los Angelesa.

Skrivanje u kojem je oduvijek bila vješta ipak nije pomoglo. Agenti DEA-e bili su joj na tragu. Dva dana nakon 42. rođendana Griselda Blanco uhićena je u svojem domu. Kada su agenti upali u kuću, ona je sjedila na krevetu i čitala Bibliju. Dobila je 15 godina zatvora, no i iza rešetaka je, navodno, uz pomoć sina Michaela nastavila voditi biznis.

Iako je javni tužitelj u Miamiju uspio u prikupiti dovoljno dokaza da je optuži i za tri umorstva, slučaj je propao zbog tehničkih nepravilnosti. Naime, glavni svjedok optužbe i tajnica u uredu tužitelja imali su ljubavnu aferu. Tako je Griselda odsjedila 19 godina u američkom zatvoru, a kada je, 2004. godine, puštena, protjerali su je u Kolumbiju.

Sin snimio reality “Cartel-crew”

Živjela je u El Pobladu, finoj četvrti u kojoj se izmjenjuju luksuzni neboderi i obiteljske vile, s mnogo zelenila i parkova, zgodnih restorana, trgovina i obrta. Stanari su diskretni, o imenima se ne govori, sigurnost vrhunska. Medellin se jako promijenio. Već dva desetljeća grad nije na popisu najopasnijih na svijetu kojim je vladao u vremenima kada je Griselda i Escobar bili na vrhuncu.

Jedan od svjedoka njezina ubojstva, novinaru Miami Heralda koji je došao u Medellin napisati priču o ubojstvu strašne kraljice kokaina, rekao je kako je najčudnije što se ubojstvo nije dogodilo mnogo prije. Jer, iako su je godine promijenile i 152 centimetra visoka La Madrina jako se udebljala i postala gotovo neprepoznatljiva, oni kojima je stala na žulj morali su biti svjesni da je tu. Ulicama je išla bez zaštitara, kupovala u lokalnim dućanima, živjela običnim životom.

Slično je reagirao i američki tužitelj s Floride Stephen Schlessinger, koji ju je više puta u medijima opisivao kao psihopatkinju. Njega je vijest o Griseldinoj smrti iznenadila. S obzirom na neprijatelje koje je imala, on i njegovi kolege smatrali su da je već godinama mrtva, a ne da će je prošlost sustići na vratima mesnice. Iz kolumbijske policije, pak, medije su obavijestili kako se protiv nje u vrijeme smrti nije vodila nikakva istraga te kako nije bilo dokaza da je u posljednjih osam godina bila uključena u bilo kakve kriminalne aktivnosti.

Malo je onih koji žale za Griseldom Blanco. Na tom kratkom popisu prvi je Michael (40) jedini preživjeli član njezine uže obitelji koji još uvijek živi u Miamiju. Iako je imao sukoba sa zakonom, trudi se izgraditi drugačiji imidž. Ima svoj modni i lifestyle brend Pure Blanco. On je i jedna od zvijezda reality serije “Cartel Crew” koju je prošle godine počeo snimati kanal VH1. Pristao je sudjelovati u serijalu u kojem se pojavljuju ljudi obiteljski povezani s kartelima u Miamiju i koji pokušavaju živjeti “normalnim životom”. U intervju za magazin People priznao je kako mu je smrt majke preokrenula život.

- Recimo da sam 33 godine bio kriminalac - kazao je. - Kada su me nazvali i rekli mi da je majka ubijena, shvatio sam da je naš život u kartel-stilu gotov. Morao sam odlučiti kako dalje. Morao sam se promijeniti i postati drugačija osoba da bih prekinuo te veze. Morao sam to napraviti da svojoj djeci pružim drugačiji život.

Rekao je da mu je nije bilo lako promijeniti se te da mu je i danas teško.

- Bio sam mamin sin. Moja majka je bila moja najbolja prijateljica, moja braća su bila moji najbolji prijatelji. Shvatio sam da je sada, kada su svi moji najdraži umrli, došlo vrijeme da sve to zaboravim - objasnio je.

Kako on ne može u Kolumbiju, majčin grob umjesto njega posjećuju drugi ljudi - nose joj cvijeće, fotografije i bočice omiljenog parfema, a on s njom razgovara, u suzama, preko videopoziva. Proklinje njezine ubojice, govori koliko mu nedostaje. I prodaje majice sa slikom La Madrine i natpisom “Boss Like Griselda”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:20