KRAJ JEDNE LJUBAVI

TRAGIČAN KRAJ LJUBAVNE PRIČE BOSANSKOG KLEPETANA I MALENE Mužjaka Muju usmrtila struja, a Fata je odletjela i više se nije vratila

 Danijel Soldo / CROPIX
 

Već 15 godina se u hrvatskom Brodskom Varošu odigrava jedna od najljepših životinjskih ljubavnih priča. Svake godine roda Malena ostaje u mjestu dok njezin dragi Klepetan odlazi u toplije krajeve. I svake godine joj se vrati, i svake godine nađe put do zajedničkog gnijezda.

Sličnoj su se ljubavi roda veselili i mještani Trnova, nekoliko kilometara udaljenog od Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini, no ovih je dana njihova priča dobila tragičan kraj.

Rode su svile svoje gnijezdo u samom centru sela i dobile su imena Mujo i Fata. Nažalost, ovih je dana nesretnim slučajem stradao mužjak Mujo, pišu Nezavisne.com. Predsjednik mjesne zajednice Adem Sadić kaže kako je Mujo najvjerojatnije zakačio žicu pod naponom i odmah nakon toga struja ga je usmrtila.

Mještani kažu da su se nakon selidbe na jug u selo uvijek vraćali oboje, prvo Mujo, a onda i Fata. Sadić priča da je par prije nekoliko godina svio gnijezdo na samom vrhu električnog stupa:

‘Rode su postale miljenici sela, nisu se bojale ljudi i potpuno su se udomaćile. S prvim nagovještajima hladnog vremena odlazile bi u toplije krajeve i potom bi se vraćale početkom proljeća. Mujo bi se vratio da pripremi teren i malo popravi gnijezdo, a potom bi Fata dolazila na gotovo. Ove godine malo je uranio, vjerojatno zahvaljujući lijepom vremenu i relativno blagoj zimi.’

Jedno jutro mužjaka su samo pronašli mrtvog i pretpostavljaju da ga je ubila struja. Nekoliko dana poslije, kažu mještani, kući se vratila i Fata, danima je sjedila u gnijezdu i čekala životnog suputnika, a potom je tužno odletjela i više se nije vraćala.

Ornitolozi kažu da su rode monogamne i ostaju zajedno cijeli život. S juga se obično prvo vraćaju mužjaci koji kreću s obnovom starog gnijezda koje su napustili prethodne godine. Nakon nekoliko dana stiže i ženka koja se pridružuje partneru. No, bez obzira na to što ostaju zajedno cijeli život, rode si po povratku međusobno udvaraju kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim u životinjskom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 07:14