PAKAO ČELIČANE

Tri dana nakon vjenčanja u bunkeru Azovstala Valerija je ostala udovica: ‘Ostat ćeš moja ljubav zauvijek‘

Velerija i Andrija Karpilenko

 Facebook
‘Dragi moj mužu, bio si i bit ćeš najbolji. Ostalo mi je tvoje prezime, tvoja draga obitelj i sjećanje na zajedničko vrijeme‘

Priča je to o ljubavi i smrti.

Valerija i Andrija junački su se borili, rame uz rame u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, a onda su se 5. svibnja odlučili vjenčati. Čeličanu su Rusi toga dana, kao i svih prethodnih, gađali s neba, mora i kopna.

Samo tri dana kasnije Andrija je ubijen, piše Slobodna Dalmacija.

Njegova je supruga 11. svibnja na Facebooku objavila da je njezin voljeni "Brada" zauvijek zatvorio oči 8. svibnja.

"Bio si moj zakoniti muž tri dana, no ostat ćeš moja ljubav zauvijek. Dragi moj, moj brižni mužu, bio si i bit ćeš najbolji. Ostalo mi je tvoje prezime, tvoja draga obitelj i sjećanje na zajedničko vrijeme", napisala je Valerija Karpilenko i obećala pokojnom suprugu da će preživjeti opsadu i nastaviti živjeti za njih oboje.

Objavila je nekoliko zajedničkih fotografija i vjenčano prstenje koje su sklepali od zlatnog papira.

Nažalost junacima Azovstala ne piše se dobro.

Ukrajinsko vodstvo odbacilo je mogućnost vojnog spašavanja svojih branitelja iz čeličane.

"Takva operacija deblokade zahtijevala bi velik broj vojnika jer su ukrajinske snage udaljene 150 do 200 kilometara", izjavio je zamjenik glavnog stožera Oleksij Hromov i dodao kako bi takva akcija stajala mnogo ljudskih života budući su ruski vojnici sagradili snažnu obranu.

Mariupolj, nekoć prekrasan grad na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini već je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim, koji je anektirala 2014., s jugoistočnom regijom Donbas.

Prema navodima zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk u čeličani je oko 1000 branitelja, a njih polovica je ranjena. Mnogima od njih amputirane su ruke i noge.

Ruska strana tvrdi da je u podrumima čeličane ukopano 2500 boraca. Irina Vereščuk je ranije objavila kako je Kijev predložio Moskvi da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane razmijene za ruske ratne zarobljenike. Dogovor nije postignut, ali pregovori nisu prekinuti.

'Još nam je samo Musk preostao'

Ukrajinski marinac iz opkoljene čeličane Azovstal, bojnik Sergej Volina pozvao je najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska da spasi vojnike iz Azovstala.

„Kažu da dolazite s drugog planeta kako biste naučili ljude da vjeruju u nemoguće. Naši planeti su blizu jer živim tamo gdje je gotovo nemoguće preživjeti. Pomozite nam da iz Azovstala izađemo u posredničku zemlju. Ako nam ne možete vi pomoći, ko će drugi? – apelirao je Volina.

Upravo zahvaljujući Muskovim satelitima ukrajinski vojnici iz opkoljene čeličane još imaju vezu sa svijetom. Volina je naveo i kako je Muskova uloga inspirirati čovječanstvo i uvjeriti ga u nemoguće, te da je pokazao da za njega nema nemogućih zadataka.

"On nikada ne odustaje, kao ni mi. Potrebna nam je pomoć nadčovjeka", napisao je Volina koji je apele poslao i Papi, svjetskim čelnicima i diplomatima iz cijelog svijeta, a apel Musku je kaže „zadnji vapaj njegove duše“.

Supruge branitelja iz Azovstala također na sve načine traže da se pomogne u njihovim muževima, a u srijedu je papa Franjo razgovarao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika bataljuna Azov Denisa Prokopenka te Julijom Fedojuk čiji je suprug također zatočen u čeličani.

Žene ne gube nadu da će papa pomoći spasiti njihove supruge i druge vojnike, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2022 13:51