SVIJEĆE PRED ŠKOLOM

Tuga za ravnateljem (50) koji je umro od korone: ‘Imao je nekakav faktor X, bio je fenomen‘

Sadašnji ali i bivši učenici osnovne škole Tina Ujevića spontano su se u petak predvečer počeli okupljati pred školom i paliti svijeće za iznenada preminulog vjeroučitelja Milana Daniela Jurića (u pravokutniku)
 Željko Puhovski/Cropix
Djeca su ga obožavala, a na njegove satove išli su i oni koji nisu upisali vjeronauk

Imao je specifičan odnos s djecom, posebnu pedagošku karizmu koja nije bila uvjetovana niti načinom predavanja, niti znanjima, nego nekakvim "faktorom X" u komunikaciji. Osoba kojoj ste sve mogli reći, a niste se s njim mogli posvađati. I on bi rekao sve. Otvoren, miran, nasmijan.

I mi, dugogodišnji prosvjetari, smatrali smo ga fenomenom. Katkad se učiteljima teško staviti u dječje cipele, no Juriću je to išlo tako glatko... rečenice su kolega i prijatelja u petak preminulog Milana Daniela Jurića (50), vjeroučitelja s 25 godina staža u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića. Od ove školske godine izabran je na poziciju ravnatelja. Na njoj je proveo svega dva dana, 1. i 2. rujna. Potom se pet tjedana borio s koronom.

Okupljanje pred školom

Nakon tužne vijesti, učenici, sadašnji ali i puno bivših, spontano su se u petak predvečer počeli okupljati pred školom i paliti svijeće. Na stranicama škole, djelatnici su ostavili poruku: "Pamtit ćemo: dobrotu, osmijehe, ljubav, tople riječi, ohrabrenja, nježnost, zagrljaje… kojima nas je svakodnevno darivao. U ovom pretužnom danu pokušajmo pronaći snagu za daljnje koračanje ovozemaljskim životnim stazama u spoznaji da smo imali priliku upoznati divnog čovjeka, učiti od uzornog vjeroučitelja, šaliti se, smijati i veseliti s iskrenim kolegom. U našim srcima ostaju najljepša sjećanja i divne uspomene na našega Daniela".

- Radili smo zajedno u školi 25 godina, družili smo se i privatno, čak mi je zidao kuću. Uvijek je bio tu, čovjek velike duše, netko od koga uvijek možeš čuti riječ ohrabrenja. Takav je bio prema svima nama, djeca su ga obožavala, kaže Vlatka Mihelić, bivša ravnateljica škole, koja je s Jurićem ljeti pripremala školsku godinu.

image
Zapaljene svijeće pred Osnovnom školom Tina Ujevića
Željko Puhovski/Cropix

- Na prvoj sjednici u ovoj školskoj godini donio mi je buket cvijeća i izrazio zahvalu. Trebala je to biti lijepa priča. Nisam sigurna hoćemo li se i kada uspjeti oporaviti. Posljednji put s njim sam se porukom čula u četvrtak, u petak je bio na respiratoru. Nadali smo se, čekali čudo koje se nije dogodilo. I sada to objasnite djeci, govori Mihelić.

U školi u ponedjeljak očekuju krizni tim za hitne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema riječima učitelja, planiraju nakon minute šutnje predložiti učenicima razgovor o njihovom vjeroučitelju.

Vedrina i osmijeh

Družio se s učenicima na igralištu, a na kraju svake školske godine osmaše bi u privatnom aranžmanu potrpao u dva autobusa i odveo ih u Gardaland.

- Uistinu je imao poseban odnos s njima, ali i s kolegama. Uvijek vedar, nasmiješen, nikada konfliktan. S njim se sve moglo dogovoriti. Nastavu iz vjeronauka izvodio je na ležeran način, kroz aktivnosti koje djecu zanimaju, poput gledanja serija, filmova, igranja nogometa; i djeca su se osjećala ugodno. Bio je vrlo demokratski orijentiran, sva su djeca kod njega imala ista prava, i nije bilo strogoće u pristupu. Zato su njegove sate slušali i oni koji nisu službeno bili upisani. Njihovi roditelji nisu se bunili jer su shvaćali da jednako prihvaća i vjernike i nevjernike, prepričava Jasmina Hamer, dugogodišnja bivša ravnateljica škole.

Daniel Jurić imao je, svjedoče njegovi kolege, poseban senzibilitet za djecu iz disfunkcionalnih obitelji. Bio im je velika podrška. Kao i svatko, znao se naljutiti, no - govori Hamer - bio je takav da ni tada niste u strahu od njega, niti mu možete zamjeriti. Čovjek, prijatelj, fenomen od učitelja…

Bio je oženjen vjeroučiteljicom i otac troje djece.

MILJENIK DJECE

Slušali su ga jer ih je puštao da budu djeca

- Bio je takav vjeroučitelj da su na njegovoj nastavi ostajala i djeca koja nisu bila upisana na vjeronauk. Ostajali bi u razredu jer im je bio zanimljiv. Nije to bio klasičan vjeronauk: djeca bi iznosila probleme o kojima nisu razgovarala s drugim učiteljima, često niti s roditeljima. Bio je nevjerojatan. Osmaši, koji znaju biti potpuno ludi, s njim su bili drukčiji. Pustio ih je da budu djeca, a oni su ga slušali i poštovali. Doista ne poznajem nijednog takvog učitelja, kaže majka dvoje učenika škole, Katarina Sikavica.

Svi tvrde da je bio atipičan vjeroučitelj. Više mu je stalo do potreba djece, nego do slijeđenja vjeronaučnog kurikuluma. Djeca ga nisu nazivala vjeroučiteljem, njima je on bio njihov Jurić. Zato su klinci iz "Ujevića" i navijali da postane ravnateljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37