'NITKO SE NIJE TAKO VOLIO'

TUŽNA OBLJETNICA TRAGIČNE SUDBINE KOJA JE POSTALA SIMBOL BESMISLA RATA Na današnji dan ubijeni su Boško i Admira, sarajevski Romeo i Julija

 Screenshot/YouTube / Chris Helgren/Reuters
 

Na današnji dan prije 26 godina poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine piše da je njihova priča, priča o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Par se upoznao u godini "sarajevske Olimpijade" i zajedno su proveli devet godina.

Ni njima ni njihovim roditeljima nije smetalo što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja.

Kada je 1992. godine počeo rat, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Boškova majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti.

Bosnian lovers Admira Ismic (L) and Bosko Brckic, who were shot dead while trying to escape the besieged capital last week and whose bodies lay embraced in a riverfront no-man's land for 5 days, are pictured in a photograph taken on Sarajevo's Miljacka River just after their high school graduation in 1985 - PBEAHUNJDBR
Chris Helgren / Reuters
Admira Ismić i Boško Brkić

Kraj rata, nažalost, nisu dočekali.

Bošku je život postao težak u Sarajevu. Neki kažu da su ga psihički maltretirali. Admira i on su shvatili da žele sačuvati svoju ljubav i otići izvan Sarajeva.

Vojska Republike Spske i Armija BiH u svibnju 1993. godine dogovorili su da će Boška i Admiru pustiti da preko Vrbanja mosta prijeđu na Grbavicu.

Admirina majka Nejra je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. Ali, Admira nije željela ostaviti Boška.

Svejedno su krenuli.

Kurt Schork, američki reporter koji je svijetu prenio priču o tragičnoj ljubavi Boška i Admire, za Reuters je 1993. godine napisao da su se obje strane složile da se par pusti preko crte razgraničenja.

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli crtu pod kontrolom BH strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio, napisao je.

Hitac iz snajperske puške pogodio je i usmrtio Boška. Drugi hitac ranio je Admiru, koja je prije smrti dopuzala i zagrlila Boška.

Slika zagrljenih Boška i Admire obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Njihova zagrljena tijela s ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Zijad (L) and Nedreta Ismic, whose daughter Admira and her boyfriend Bosko Brckic were killed last week, look at a collection of family photographs May 24. The couple's bodies were recovered from no man's land May 25 by Bosnian Serb soldiers, six days after they were shot trying to escape Sarajevo. Admira and Brckic, both 25, had been sweethearts since high school - PBEAHUNJDAV
Chris Helgren / Reuters
Zijad i Nedreta Ismić

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubojica nikada nije otkriven.

Grupa Zabranjeno pušenje 2013. godine snimila je pjesmu o velikoj ljubavi Boška i Admire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:24