BORBA ZA SKRBNIŠTVO

TUŽNA PRIČA OCA IZ SLAVONIJE 'Stavljala mi je nož po grlo, prijetila da će me sasjeći na komade... Sve sam podnosio samo da kćer ne odvede'

 CC/Pexels
'Moja bivša partnerica radi visokopozicionirani posao u vrhu državne uprave i koliko ima moćnih veza osjetio sam nebrojeno puta. Sustav socijalne skrbi, blago rečeno, ni inače nije sklon očevima, a u mom slučaju, kada se ideš boriti protiv nekog 'njihovog', još manje'.

Otac koji se šulja školskim hodnicima kako bi potajice, iz posljednjeg reda, vidio svoju devetogodišnju djevojčicu na pozornici u školskoj predstavi tužna je slika problema pred kojim u Hrvatskoj sustav socijalne skrbi neprestano zatvara oči, piše Glas Slavonije.

Ujedno je i posve osobna priča G.Z., tate koji nema susrete ni druženja s djetetom već dvije godine i četiri mjeseca te koji je prije toga godinama trpio fizičko i psihičko zlostavljanje djevojčičine majke. U partnerskoj zajednici kći mu se rodila 2007. godine, a problemi su krenuli kada je baka s kojom je obitelj živjela u kućanstvu počela malenu fizički zlostavljati. G.Z. se usprotivio, pa je za kaznu partnerica krenula fizički zlostavljati njega. Unatoč prijavama policiji, situacija se nije popravljala, a eskalirala je nakon što je kći prijavila tetama u vrtiću da je 'mama davila tatu', te se u cijelu priču napokon aktivno uključio Centar za socijalnu skrb. No, bez ikakvih rezultata. Nakon godinu dana majka se s djetetom odselila. Od tada otac dijete ne viđa.

- Kakvu sam torturu sve to vrijeme proživljavao samo ja znam. Stavljala mi je nož po grlo, prijetila da će me sasjeći na komade, bacala na mene tanjure s vrućom hranom, mlatila me, pljuskala, trgala mi odjeću... sve to pred djetetom. Sve sam podnosio samo da mi kćer ne odvede jer sam znao da će ovako završiti. Moja bivša partnerica radi visokopozicionirani posao u vrhu državne uprave i koliko ima moćnih veza osjetio sam nebrojeno puta. Sustav socijalne skrbi, blago rečeno, ni inače nije sklon očevima, a u mom slučaju, kada se ideš boriti protiv nekog 'njihovog', još manje. Za svako nasilje koje je ona počinila bio bih kriv ja i odvođen u policiju. No, kada je dijete nasilno već odvela, i kada više nije bilo pomoći, tražio sam skrbništvo odmah, ali evo, više od dvije godine sutkinja nije odobrila privremenu mjeru za moje susrete, druženja i viđenja s djetetom. Alimentaciju plaćam, ne odustajem, a u međuvremenu primam prijetnje smrću od njezine obitelji. Kako je mome djetetu ne smijem ni pomisliti - priča G.Z., tek jedan od mnogih očeva s kojima se susreću u Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo u koju se svakodnevno javljaju osobe nezadovoljne obiteljsko-pravnom zaštitom u Hrvatskoj.

Oliver Čanić iz ove udruge objašnjava kako su očevi u pogledu dodjele skrbništva nezadovoljni zbog puno razloga. Ne mogu uopće ili rijetko viđaju djecu, a intenzivno su se bavili djetetom prije razvoda i imali s djetetom odnos pun ljubavi i privrženosti. Institucije su prema očevima neprijateljske, spore, neučinkovite i ne daju im nikakvu podršku u skrbi za djecu. No, za muškarce koji i nakon razvoda žele ostati očevi u punom smislu te riječi najveći je problem protokol o zaštiti od nasilja u obitelji koji je postavljen rodno pristrano i potpuno zanemaruje mogućnost da majka može biti nasilna. U skladu s time, ističe Čanić, policija i centri za socijalnu skrb te sudovi imaju rodno pristranu percepciju o ocu kao univerzalnom nasilniku u obitelji.

- Majka može biti i najgora, ali ako nije registrirana ovisnica koja odbija liječenje, podobna je za obavljanje roditeljske dužnosti! Nakon propalog mirenja djeca stoga završavaju s majkama, a ocu se odrede susreti i druženj a- objašnjava Čanić pakao koji prolaze očevi odlučni boriti se da u životu svoje djece ne budu samo gosti.

Iz Udruge zaključuju kako je zahvaljujući tehnološkom, obrazovnom i društvenom napretku sve više majki koje rade izvan kuće, kao što su prije većinom radili očevi. Otac nije onaj koji sam zarađuje, niti je majka ona koja se sama skrbi za dom i djecu. Time oboje roditelja ima više mogućnosti baviti se odgojem djeteta, pa jedino pravedno i za dijete najbolje roditeljsko skrbništvo podijeliti, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 18:03