ODLAZAK

Tužna scena na Resniku, četvero mladih Splićana otišli u Irsku: ‘Dosta nam je nesigurnosti...‘

 HRT
Najgore je ostaviti roditelje, o financijama nećemo ni pričati, ja radim već dugo, a naš hotel zovu - mala Hrvatska

Siguran, dobro plaćen posao - upravo to traže oni koji se zapošljavaju u drugim zemljama. Dvadesettrogodišnjaci Klara, Karla, Andrea i Dino svoj Split i Hrvatsku zamijenili su Irskom. Ispratila ih je splitska ekipa HRT-a.

Odlučili su čvrsto. Položili kovčege i potisnuli emocije.

image
HRT

- Najgore je ostaviti roditelje radi boljeg života, o financijama nećemo ni pričati, ja radim već dugo, a naš hotel zovu - mala Hrvatska, kazala je Klara.

Klara je prije dvije i pol godine napustila Split. U godinu dana dva je puta napredovala na svom poslu u hotelu.

- Trudim se svojim radom, sa svojim znanjem engleskog i sa samim činjenicama da sam se uvijek davala više nego ostatak ekipe. Radim u hotelu kao jedna od mladih menadžerica i super mi je, trenutno me šef upisao na fakultet. Sve on financira, tako da mi je to za moju bolju budućnost na kraju, dodala je.

Poučeni njezinim dobrim iskustvom na isti korak prije dva mjeseca odlučili su se Andrea i Dino te Karla koja ide prvi put.

image
HRT

- Kao osoba koja radi zadnje tri godine i radim po više poslova, mislim da ako imate neki samostalan život, ako trebate plaćati rentu i sve i život, dosta je teško. Tako da odlazak van, bila to Irska, bila to Njemačka, mislim da jednostavno daje puno više opcija za sutra, istaknula je Karla.

- Jednostavno mi je dosadilo živjeti od sezone do sezone i sama ta nesigurnost - hoćeš li imati posao, u biti želja za osamostaljenje najviše od svega, što tu u Hrvatskoj nismo mogli i ne znam kad bi mogli, dodala je Andrea.

image
HRT

- Ovdje se nisam osjećao poštovano kao radnik. Radim kao barmen, meni je prišao njihov šef, jer je vidio da sam završio za dizajnera i pitao me za neke ideje kako misle sada malo poboljšati hotel, dodati neke stvari, pitao me za moju ideju iako zna da sam barmen i da nisam radio u struci, naglasio je Dino.

Na ispraćaju roditelji koji suze ne mogu skriti.

image
HRT

- Nadam se da će biti bolje, da će se vratiti, jer ja im nisam mogao omogućiti bolji život, poručio je Boris.

Za sada je tako, poručuju ovi mladi ljudi, treba stati na noge i osamostaliti se. Nadaju se da će se jednoga dana vratiti, jer sunce najbolje grije tamo gdje si rođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 15:04