LEGENDA KONAVALA

U 108. godini preminuo je Božo Kralj: Preživio je tri rata, a do smrti je mjerio i bilježio meteorološke podatke

Božo Kralj

Božo je preživio šest sustava, rođen u vrijeme Austro-Ugarske, prošao tri rata, dva svjetska i Domovinski. Punih 67 godina bio je vrijedni motritelj vremenskih (ne)prilika

"Napustio nas je najstariji stanovnik Konavala, gospar Božo Kralj. Doživio je nevjerojatnih 108 godina, a kada smo razgovarali pričao mi je o svom bogatom životu - od služenja na podmornici do prvih dana vođenja meteoroloških mjerenja 1951. godine. Nevjerojatno je čuti da je gotovo do smrti mjerio i bilježio meteorološke podatke. Gospar Božo neka vam je laka konavoska zemlja!", na svom Facebook profilu napisao je Božo Lasić.

Božo je preživio šest sustava, rođen u vrijeme Austro-Ugarske, prošao tri rata, dva svjetska i Domovinski. Punih 67 godina bio je vrijedni motritelj vremenskih (ne)prilika. Izvještaje o količini oborina, vjetrovima i grmljavinskim nepogodama u konavoskom kraju slao je Državnom hidrometeorološkom zavodu.

image

Božo Kralj

U razgovoru za Dubrovački vjesnik u rujnu protekle godine otkrio nam je kako je u svojoj trećoj godini života ostao bez majke i dobio maćehu. Imao je ambiciju i volju za nastavkom obrazovanja, međutim teški životni uvjeti ograničili su ga samo na osnovnu školu. Za svoj život rekao je kako je bio jako težak, a kao najteži trenutak pamtio je gubitak sina Stijepa za vrijeme agresije na Hrvatsku.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:13