nakon 77 godina

U Pulu se vratio Giulio Marogno, osmogodišnjak prognan tijekom Drugog Svjetskog rata

Dolazak izbjeglog Giulia

 Dusko Marusic/Cropix
Taj rođeni Puljanin uplovio je u subotu jedrilicom bijelih jedara u pulski zaljev

Nakon 77 godina izbivanja, u Lijepu našu vratio se 85-godišnji esul Giulio Marongiu. Taj rođeni Puljanin uplovio je u subotu jedrilicom bijelih jedara u pulski zaljev, a na jedrima je imao ispisan veliki natpis "Ritorno alla terra dei padri" ili "Povratak u zemlju svojih očeva". U Italiju, točnije na Sardiniju otišao je kao osmogodišnjak zajedno sa mnogim drugim Talijanima nakon Drugog svjetskog rata.

"U Pulu je došao brodom u pratnji članova obitelji. Ovdje je imao veseli doček, pjesmom su mu povratak u rodni grad uljepšala djeca iz talijanske škole, a bili su tu i poznati ovdašnji Talijani, saborski zastupnik Furio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul. Posjetio je Zajednicu Talijana Circolo, a sutra se vraća kući. Marongiu se nikad nije želio vratiti u Pulu jer je bol zbog patnje koju je pretrpjela njegova obitelj bila prevelika, a možda i strah da više neće prepoznati ulice kojima je kao dijete trčao sa sestrom Laurom i prijateljima", piše portal Istarski.hr navodeći da je za Marongiua došlo vrijeme da se pomiri sa prošlošću.

image

Doček u Puli

Dusko Marusic/Cropix

Talijanski Puljanin sa suzama u očima preplavljen emocijama kazao je okupljenim medijima na dočeku: "Moj sin i njegovi prijatelji uvjerili su me da je ispravno vratiti se i da to moram učiniti".

Inače, Marongiu je doplovio brodom Klizia iz sardinijske luke Fertilia, a putem je posjetio i izbjegličke kampove u kojima su bile smještene tisuće prognanika iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Brodom je prevalio put dugačak 800 nautičkih milja što je oko 1500 kilometara, a sa brojnim iskrcavanjima u četiri zemlje, 10 regija i čak 26 gradova, cijela ta simbolička putešestvija trajala je skoro dva mjeseca.

Sve je to odrađeno u okrivu projekta "Povratak u zemlju očeva" čiji je organizator Ekomuzej "Egea" iz Fertilie i koji su, po pitanju istarskih etapa pristajanja, podržali Nacionalna udruga Julijske krajine i Dalmacije i Talijanska Unija, jedinstvena organizacija Talijana Hrvatske i Slovenije. Na kraju je Marongiu ustvrdio da se sve isplatilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:14