KIDUKO

U Zagrebu pokrenuta matematička akademija za klince, evo koje će sve eksperimente tamo izvoditi

 /Shutterstock
Učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole imat će priliku kroz 64 školska sata, učiti matematiku na posve drugačiji način

KIDUKO, matematička akademija koja ima za cilj omogućiti svoj djeci da zavole matematiku te prodube svoje znanje istraživanjem i logičkim zaključivanjem otvara vrata 1. listopada u najpoznatijem coworking prostoru u Zagrebu - HUB385.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole imat će priliku kroz 64 školska sata, odnosno osam modula, učiti matematiku na posve drugačiji način. Maksimalan broj učenika bit će osam po grupi. Na taj će se način, uz poticanje timskog duha i rada u grupama, osigurati individualni pristup svakom učeniku.

- Željeli smo da djeca nauče matematiku kroz primjere i vizualne prezentacije iz stvarnog života. Temelj dječje matematičke akademije KIDUKO je istraživačka nastava tijekom koje učenici rješavaju probleme i formiraju hipoteze, postavljaju pitanja, eksperimentiraju, argumentiraju, dokazuju, izmjenjuju ideje i komuniciraju, a sve to od učenika zahtjeva kreativnost, kritičko promišljanje i logičko zaključivanje, izjavila je dr. sc. Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike zaposlena na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te suosnivačica akademije.

image
/Shutterstock

Za razliku od škola koje podučavaju matematiku na tradicionalan način gdje nastavnici imaju ulogu prenositelja znanja, u KIDUKO matematičkoj akademiji uloga nastavnika je da učenicima postavi pitanje, zada problem ili objasni situaciju koja će ih potaknuti na istraživanje. Odnosno, njegova je uloga da usmjerava učenike da kroz rješavanje različitih problema iz stvarnog svijeta te kroz pomno osmišljene didaktičke materijale istražuju i stječu znanje iz svih područja matematike te pritom razvijaju pozitivan odnos prema njoj kao i učenju općenito.

- Najvažnije je postaviti dobre temelje i pronaći matematiku u svakodnevnom životu i aktivnostima koje okružuju djecu, kako bi je djeca zavoljela, razvila pozitivan stav prema njoj i prihvatila ju. Ipak je jedini pravi međunarodni jezik i baza za logičko i konstruktivno razmišljanje, kao i temelj na kojem se može graditi budućnost, upravo matematika, poručuje Nikola Jellačić, jedan od osnivača matematičke akademije i bivši menadžer za turizam u Googleu.

image
/Shutterstock

Upisi u jedinstvenu matematičku akademiju započinju 1. rujna dok je početak nastave predviđen za 1.listopad 2022. godine.

Djeca već prije polaska u školu, na temelju onoga što su čuli od drugih, stvaraju pretpostavku da će im matematika biti neshvatljiva i da ju neće moći naučiti, a često joj pripada titula najmanje omiljenog i najtežeg predmeta. Ipak, na sreću svih roditelja i učenika, novootvorena akademija KIDUKO će olakšati učenje matematike i učiniti ovaj neshvatljivi predmet zabavnim i zanimljivim.

Za razvoj svakog djeteta je od iznimne važnosti naučiti kako kritički razmišljati, razgovarati i konstruktivno debatirati, a KIDUKO akademija je tu da im u tome pomogne i približi im znanost. Za sve one koji žele upoznati matematiku na drugačiji način ili jednostavno ojačati postojeće znanje kako bi im bilo lakše u životu, KIDUKO je mjesto za njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59