PRVI KORONA POROD

U Zagrebu rodila zaražena majka: ‘Sve je počelo s testiranjem moga supruga. A onda šok‘

 istock
Mama Melita: U 4 sata ujutro pukao mi je vodenjak i onda je sve krenulo...‘

Teo je na svijet stigao jučer u šest ujutro. Sve je u rađaonici bilo uobičajeno. Ni porod nije trajao senzacionalno dugo, tek nešto više od sat i pol. Reklo bi se u rađaonici KB-a Sveti Duh - čista svakodnevna rutina, zdravo dijete, sretna majka...

No, bilo je to daleko od rutine jer Teo je prva zagrebačka beba koju je rodila majka zaražena koronavirusom.

To je značilo da porod mora biti isplaniran do najsitnijeg detalja i da se apsolutno ništa ne smije prepustiti slučaju. I na kraju, sve je prošlo bez problema, a koji sat kasnije i mama Melita i sinčić Teo u istoj su sobi. Odmaraju se! Istina, moraju biti na dva metra distance i to je jedina razlika u odnosu na druge mama koje su ovih dana rodile. Melita doji svoje dijete kao i sve druge rodilje s maskom na licu jer znanost kaže da za to nema nikakvih prepreka.

image
Klinička bolnica Sveti duh
Damir Krajač/Cropix

Nazvala po dogovoru

“U 4 sata pukao mi je vodenjak i onda je sve krenulo. Znala sam da je kucnuo trenutak i da moram ‘pokrenuti proceduru’. Nazvala sam po dogovoru u bolnicu, oni su već bili spremni. Sve je išlo k’o po špagici. Čak ni porod nije dugo trajao jer već u 6 sati začuo se Teov plač. Ima čak 3810 grama, živahan je i ne pokazuje nikakve simptome korone. Naravno, oboje smo u izolaciji, ali mogu dojiti. Bude li sve u redu, već ćemo u četvrtak kući”, opisuje nam Melita svoj porod ‘u doba korone’.

“Sve je počelo testiranjem moga supruga koji se trebao vratiti na posao u Kazahstan. Mislili smo da je to je rutina, zdrav je, nema ni temperaturu, ne kašlje... A onda šok, test je bio pozitivan, a to je značilo da postoji mogućnost da i djeca i ja također imamo koronu. Za koji dan trebam roditi. Što će sad biti?

Gomila pitanja prolazila mi je kroz glavu bez odgovora. Naime, suprug je išao na testiranje samo zato što je negativan test bio uvjet da se vrati na posao. Kazahstan, naime, traži negativan test pri ulazu u zemlju. Došao je na nekoliko dana da nas vidi jer imamo još dvoje djece, a i ja sam bila pred porodom. Nakon tog šoka, naravno, slijedilo je moje testiranje, kao i djece, a na kraju se pokazalo da smo svi, nas četvero, pozitivni na Covid-19, ali bez simptoma”, kaže Melita.

“Uhvatila me silna panika. Bila je nedjelja, 21. lipnja, a ja trebam roditi za koji dan. No, onda su epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” riješili problem. Kontaktirali su liječnike moje bolnice KB-a Sveti Duh, jer u blizini stanujem, i već su tada počele pripreme, i moje i u bolnici. Svi su bili sjajni, riješili su me onog velikog straha.

Epidemiolozi su mi rekli da do mog slučaja nisu imali ni jednu pozitivnu trudnicu na koronu u tako visokom stadiju trudnoće odnosno pred porod”, govori nakon svega smirena Melita sretna što je sve to iza nje i što je sve dobro prošlo.

Prvo iskustvo

No, i liječnicima KB-a Sveti Duh bilo je to prvo iskustvo s pozitivnom trudnicom na Covid-19 i to pored sam porod. Trebalo je sve pripremiti, a da nitko ne bude ugrožen, da se virus ne proširi po bolnici i da majka i beba dobiju svu potrebnu pažnju i njegu.

“Najprije smo mislili inducirati porod, ali smo se predomislili jer gospođa nije imala nikakvih simptoma odnosno nije bilo medicinskih razloga da ubrzavamo porod. Pokazalo se da je to bila dobra odluka”, objašnjava pripreme za njihov prvi koronaporod prof. dr. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh.

image
Berivoj Mišković
Ronald Goršić/Cropix

Dodaje da su u klinici sve unaprijed dogovorili i pripremili, Melita je dobila telefonske brojeve gdje se i kome treba javiti kad dobije trudove i pokazalo se da je sve dobro funkcioniralo. Nakon testiranja dva puta je bila na pregledu uz sve mjere zaštite od Covida-19.

“Odmah po porodu i mama i beba su testirani. Analizirat će se i antitijela kod bebe kako bi se vidjelo je li bilo transmisije. Sve nalaze bebe poslat ćemo i u Infektivnu kliniku prof. dr. Goranu Tešoviću, pedijatrijskom infektologu”, objašnjava prof. dr. Mišković.

Da bi sve proteklo bez problema, pobrinuo se krizni stožer bolnice. Jučer ujutro, oko 4 sata, u bolnici je sve bilo spremno za porod. Zaštita je krenula već od ulaza u bolnicu.

Organizacija

“Iz gradske epidemiološke službe u nedjelju navečer obavijestili su me da imaju pozitivnu trudnicu koja je pred porodom i da bi trebalo organizirati njezin porod. Srećom, za organizaciju samog poroda nije bilo problema jer smo gospođu mogli poroditi u posebnoj rađaonici. Kad smo dobili novu rađaonicu, ostavili smo u funkciji staru upravo zato da se u njoj mogu poroditi trudnice pozitivne na koronavirus.

Tako ih možemo izolirati. Svi su tijekom poroda bili u zaštitnoj odjeći, imali su vizire i maske ”, objašnjava voditeljica kriznog stožera za Covid-19 u KB-u Sveti Duh prof. dr. Višnja Nesek Adam. Dodaje da im je to prvo ‘vatreno krštenje’ s koronaporodom pokazalo da su sve dobro organizirali i da zapravo nema problema ako se poštuju načela struke. Za Melitu i Tea sve je prošlo odlično pa će doček kod kuće u ovom trenutku biti ‘samo u krugu obitelji’, ali bit će vremena i za gala proslavu.

Dojenje se savjetuje i ako je majka pozitivna

Prema dosad dostupnim podacima, za moguć vertikalni prijenos koronavirusa, s majke na dijete, dokaza je premalo. Jedan slučaj vertikalnog prijenosa navodno je zabilježen u Velikoj Britaniji.

No, čak i ako je majka pozitivna na Covid-19, nakon poroda preporučuje se dojenje jer u majčinu mlijeku virus nije pronađen. Carski se rez za pozitivne trudnice ne preporučuje osim ako za to postoje drugi medicinski razlozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 01:02