LJUBIMAC ZAGREBAČKIH GOSPOĐA

UDOVAC ŽUŽI JELINEK, VRŠNJAK JOŽE MANOLIĆA, PRED NOVIM BRAKOM 'Imam 97 godina, volio sam Žuži, ali vrijeme je da s Gogom krenem dalje'

Milorad i Goga
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Zagrebačke gospođe opisuju ga kao najstarijeg plejboja i kavalira kojemu pogled nerijetko pobjegne za zgodnom ženom na špici. Nije mu toliko bitno je li ta žena mlađa ili starija, najvažnije mu je da je dotjerana, da drži do sebe i ima pomalo aristokratski štih. Riječ je o Miloradu Ronkulinu, bivšem sucu i posljednjem suprugu modne stilistice i životne savjetnice Žuži Jelinek, koji se u 97. godini odlučio treći put oženiti.

Svoju izabranicu Gogu, koja nije imala ništa protiv fotografiranja, ali nije željela otkriti prezime niti koliko ima godina, upoznao je upravo na Žužinu sprovodu, prije godinu dana, i od tada nije prošao niti jedan dan a da se nisu vidjeli i izmijenili nekoliko nježnih riječi uz pokoji zagrljaj i poljubac. Sve je počelo kao prijateljstvo koje je nakon par mjeseci preraslo u nešto više, pričaju nam Ronkulin i njegova Goga, te nastavljaju da bi sada već bilo vrijeme da počnu živjeti zajedno, a ne bi imali ništa protiv i da ozakone svoju vezu.

- Ako je mogao Joža Manolić, mogu i ja. Pa isto smo godište! - odrješito će Milorad, nakon što je kao pravi džentlmen dočekao svoju Gogu s ružom ispred kafića Petit, što je njemu normalan ritual prilikom svakog njihovog susreta.

Zagreb, 100217.
Milorad Ronkulin, udovac pokojne Zuzi Jelinek, fotografiran u centru grada u drustvu prijateljice Goge.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Ljubavni trokut

Čak više od njega brak bi htjela njegova izabranica Goga. Žena je to u 60-im godinama, finih manira, modno osviještena i jedna od onih koja će se boriti za svog muškarca svim mogućim sredstvima. Njihovoj sreći na put je stao samo jedan problem, a to je - druga žena. Milorad je rođeni Splićanin bistra uma i za svoju dob zavidna stasa, koji tjelesnu izdržljivost održava svakodnevnim šetnjama po centru i vježbanjem joge. Nije stoga niti toliko čudno da se u njega, ljutito nam govori Goga, zaljubila gospođa koja živi s njime, te mu kuha i pere. Riječ je o bivšoj supruzi njegova nećaka. Tako se Miloradova i Gogina idilična veza pretvorila u ljubavni trokut iz koje ovaj par ne zna kako izaći.

- Znate, ona je jako ljubomorna osoba. Ne odobrava našu vezu i ne dopušta mi da ga posjećujem. Kada je bio prehlađen, došla sam s Miloradovim prijateljem iz Makarske. Njega je pustila u stan, ali mene ne! To me vrlo žalosti. Ostavio joj je u nasljedstvo stan od 500 tisuća eura, veličine stotinu i nešto kvadrata, tu na Trgu bana Jelačića, a tako se ponaša. To je patološka ljubomora. Stan je već prepisan na nju pa zato ne znam odakle tolika posesivnost. To je gruba nezahvalnost. Ali ja dobro znam što je razlog tome: zaljubila se u moga Milorada! Znam da je, nema što drugo biti - ogorčena je Goga pa dodaje da je na put njihovoj sreći pokušala stati još jedna žena, ali taj su problem, kaže, riješili.

- Ne znam ja, nije mi ništa rekla. Ali ništa ona meni nije u rodu... Tko zna. Možda se stvarno zaljubila - ubacio se Milorad.

- Je, je, znam ja da je zaljubljena. Ona je kao Hurem iz serije ‘Sulejman Veličanstveni’. Znate, ljubomorne žene su vam spremne na sve! Ali nećemo o ružnim stvarima. Unatoč tim problemima, ja sam jako sretna. Znate, teško je naći srodnu dušu. Ljudi me znaju pitati: pa što ti radiš s ovim starcem? A ja im kažem da on samo ima puno godina, ali nije star. Moderan je jako. Prati novosti i svaki dan čita Jutarnji list - govori Goga.

Zajedno su dočekali nezaboravan Božić kod nje doma, a za Valentinovo će prvo malo biti u stanu gospođe Goge, a zatim idu na večeru u hotel Westin. Milorad često zna svratiti kod nje, iako mu je ponekad teško jer Goga živi u Kozarčevoj, u podsljemenskoj zoni, a njemu se ne da baš svaki dan penjati do tamo. Ipak, nerijetko je ljubav jača. Goga bi najradije da se njen Milki, kako zove Milorada od milja, preseli k njoj.

- Ja bih se voljela brinuti o njemu, pa volim ga. Tako bismo najbolje riješili probleme - zaključila je.

Uvijek vjeran

Milorad za sebe kaže da je uvijek bio vjeran, kako prvoj supruzi Ljerki, s kojom je bio 40 godina, tako i Žuži Jelinek, s kojom je u bračnim vodama uspješno plovio 15 godina. Kada se razboljela i završila u kolicima, svaki dan joj je donosio hranu i buket cvijeća.

Opatija, 230711.
Zuzi Jelinek u svojem domu u Opatiji.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / HANZA MEDIA

- Žužika je živjela tu preko puta mene, šetala je svoga psa okolo, sretali smo se često i tako, malo-pomalo smo se upoznali. Malo kavica, malo zajedničke šetnje i jednog dana kaže ona meni da bi se udala za mene. A udaj se onda, rekao sam joj. Bilo nam je jako lijepo. Putovali smo stalno, malo u Ženevu, malo u Opatiju... Na obali jezera u Ženevi imala je tri kuće. Išli smo od jedne do druge. Ja nikad ništa od nje nisam tražio, a evo sada se njezini sinovi i kćeri tuku za nasljedstvo. Ružno je to - priča Milorad. Doma ima prepun album fotografija na kojima su samo on i Žuži, koji često prelista. U braku su bili 15 godina. Iako joj je posljednji suprug, nadovezala se Goga, pa stoga ima pravo na dio Žužina nasljedstva, bio je preponosan da bi ikada išta tražio.

- Gospodski je rekao da njemu ništa ne treba - tvrdi Goga, ponosno gledajući Milorada. A zašto bi mu i trebalo, nastavio je Milorad, kada ima svoj prostran stan u samom centru grada i mirovinu od čak 6000 kuna.

- Uh! To vam je fenomenalna penzija! Pa danas profesori imaju toliko plaće. Nije mi padalo na pamet da ikad išta tražim, ne samo od Žuži, nego od ikoga u životu. Pa ja sam 42 godine radio kao sudac, što na građanskom, što na županijskom sudu. Sve što imam sam sam zaradio - ističe Milorad. Rado se i pomalo sa sjetom prisjeća svoje prve žene, kao i braka sa Žuži.

- Bilo mi je jako lijepo i s Ljerkom i sa Žužikom. Samo smo putovali, provodili se, uživali u životu kao djeca... - priča nam.

Žuži Jelinek je u svojoj posljednjoj knjizi također samo najljepšim riječima opisala svoj život s Miloradom. Međutim, u jednoj se izjavi za medije ova šnajderica, modna stilistica i savjetnica za ljubavni život požalila kako je pomalo nezadovoljna seksualnim životom s njime. Rekla je, naime, da mu je redovito kupovala Viagru. Milorad to oštro demantira.

- Što? Viagru da mi je kupovala? Ma kakvi, pa ja niti ne znam čemu to služi. Ne, to nije istina - uvjerava Milorad.

- Ma to je Žuži izmislila da bi sebe promovirala u javnosti. Pa ona je bila poznata po takvim izjavama. To vam nije istina, sigurno - odmah se ubacila Goga i potom uputila par nasmiješenih pogleda prema svome Miloradu.

Neumoljiva gospođa

Po tko zna koji put ponovila nam je kako nikada nije upoznala pažljivijeg muškarca.

- Moj Milorad je tako topao i nježan. Žuži je uvijek znala odabrati samo najbolje i hvala joj što mi ga je ostavila. Pa pogledajte kako se on dostojanstveno i uspravno drži. Mnogi puno mlađi muškarci nemaju takav ponosan gard - nadovezala se.

Milorad kondiciju održava ritualnim šetnjama i jogom. Svaki dan šeće od pola jedan do dva sata popodne, u što je uključena i obavezna kavica s Gogom u kafiću Petit, te navečer od pola sedam do pola devet po Trgu bana J. Jelačića, Gajevoj, Ilici, Cvjetnom trgu, Zrinjevcu... Nerijetko mu se u šetnjama pridruži i Goga, onim danima kada mu se baš i ne ide rado do njenog doma na podsljemenskom brežuljku.

- Subotom u 16 sati dolazi mi moja učiteljica joge i vježbam po njenim uputama sat vremena. Odradim desetak vježbi, od disanja do rastezanja. Neke vježbe mi znaju biti dosta teške, ali sve ih uspijevam napraviti - pohvalio se Milorad, koji zavidnu liniju održava i zdravom prehranom.

Nikada nije pušio ni pio. Pokušali smo ga snimiti na satu joge, ali ta druga žena, gospođa koja živi s Miloradom, bila je neumoljiva. Nije puštala fotografa u Miloradov stan.

Osim što ne zna kako riješiti situaciju s tom ženom koja se protivi njegovoj vezi s Gogom, žalosti ga što mu nije ostalo puno živih prijatelja. Ipak, ima ih još troje s kojima ponekad zna i zapjevati, i to stare dalmatinske pjesme. Skromno kaže da ne zna baš dobro pjevati, ali nas Goga uvjerava da nikad nije čula ljepši glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:40