TIHA SNAGA IZ SJENE

Udovica Shinza Abea njegova je sušta suprotnost: Promijenila sliku žene u Japanu, a Trumpu je večera s njom prisjela

Melania Trump, Donald Trump, Shinzo Abe i Akie Abe

 Pool For Yomiuri/The Yomiuri Shimbun Via AFP
Akie i Shinzo Abe potpuno su promijenili sliku braka japanskih političara s tihom, ali emancipiranom ženom jasnih stavova u pozadini

Kamere su zabilježile trenutak u kojem Akie Abe (60), supruga bivšeg japanskog premijera Shinza Abea, vlakom iz Tokija stiže u Naru, grad u kojem je završio život njezina muža. Odjevena u crninu, s maskom na licu, očigledno u šoku, u pratnji nekoliko dužnosnika zaputila se u Sveučilišnu bolnicu Nara. Tamo su liječnici satima pokušavali učiniti sve što mogu da on preživi teško ranjavanje. Abea je, s dva pucnja iz oružja kućne izrade, tijekom njegova govora na političkom skupu, ranio mlađi muškarac. Uhićen je na licu mjesta, a policiji je rekao da je to učinio jer je Abe bio član organizacije koja mu se zamjerila.

image

Akie Abe došla je u Naru vlakom iz Tokija

Philip Fong/AFP

Rane su bile fatalne, usprkos svim naporima liječnici mu nisu uspjeli spasiti život te je 67-godišnji Abe proglašen mrtvim u 17.03, samo nekoliko minuta nakon suprugina dolaska.

Kasnije je Akie Abe snimljena u vozilu kojim je tijelo njezina muža prevezeno u Tokio, u njihov dom. Tu su Akie i Shinzo Abe proveli mnogo lijepih godina u skladnom braku punom ljubavi.

image

Akie Abe snimljena u automobilu koji je prevezao tijelo njezina supruga iz Nare u Tokio

Str/AFP

Bračni par Abe bio je poznat po svojoj čvrstoj privrženosti, skladu i otvorenosti, rijetkoj pojavi među japanskim političarima njihove generacije. Akie Abe potpuno je promijenila sliku o ženi japanskog dužnosnika.

Bili su u braku više od 30 godina i oboje su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i videozapise iz privatnog života, s putovanja, druženja i događanja koja su posjećivali.

Jedna od njihovih posljednjih zajedničkih fotografija koju je Shinzo Abe prošlog mjeseca podijelio na svom profilu na Twitteru je ona s proslave 94. rođendana njegove majke. Atmosfera je vesela, opuštena, obiteljska.

O njihovu odnosu slikovito govori i filmić koji je on objavio 2019. godine. Pokazao je kako montira zvekir na vrata njihova doma, dar za suprugu iz Kanade, a zatim ga veselo testira. Govore jasno i objave u zapadnim medijima, kada je prvi put postao premijer: pisalo se da Abe i dalje mora dijeliti kućanske poslove sa suprugom i bacati smeće.

Akie Abe je prva supruga japanskog premijera koja je intenzivno koristila društvene mreže, s više od 152.000 pratitelja na Facebooku i preko 78.000 na Instagramu. Nikad nije bila stereotipna, tiha i pokorna japanska žena.

Dok je on bio na dužnosti, nije se zadovoljila ulogom domaćice diplomatskih večera i brigom o uređenju službene rezidencije. Savršeno se snalazila i u razgovorima s prvim damama i suprugama premijera iz cijelog svijeta, poput Michelle Obama, Cherie Blair, Brigitte Macron i Jill Biden.

image

S prvim damama i suprugama premijera na G7 summitu 2019. godine

Regis Duvignau/Afp/Profimedia/Regis Duvignau/Afp/Profimedia

Poznata je i po tome da oduvijek glasno govori o svojim progresivnim stajalištima, koja su često bila u suprotnosti sa stajalištima njezina supruga, konzervativnog političara. Čak je dobila nadimak "kućna oporba" u japanskim medijima.

- Želim prenijeti stavove koji inače ne dopiru do mog muža i njegovih ljudi - rekla je o tom nadimku gospođa Abe za Bloomberg u intervjuu 2016. godine - To zvuči kao da sam oporbena stranka, pretpostavljam.

Otvoreno je osporavala i neke ključne politike svojeg supruga, uključujući njegovu podršku nuklearnoj energiji, širenje američkih vojnih baza u Japanu i uspostavu Transpacifičkog partnerstva.

Poznata je kao vatrena zagovornica prava žena i korištenja marihuane u medicinske svrhe, a podržala je LBGT zajednicu u Japanu, sudjelujući u povorci ponosa u Tokiju 2014.

- Ona često govori o paradoksu da su Japanke među najbolje obrazovanim ženama na svijetu, a s druge strane jako teško se penju po ljestvici uspjeha u karijeri - objavio je magazin Foreign Policy 2018. godine pišući njezin profil. Zagovara "womenomics", politiku po kojoj je ohrabrivanje što većeg broja žena da rade i napreduju na radnom mjestu, esencijalno za japansku ekonomiju.

image

Shinzo i Akie Abe na jednom od svojih službenih putovanja

Kazuhiro Nogi/Afp/Profimedia/Kazuhiro Nogi/Afp/Profimedia

- Ideje gospođe Abe i one drugih supruga premijera su različite - citirao je Daily Mail jednu njezinu bivšu suradnicu - Umjesto da bude žena koja je korisna u društvu kojim dominiraju muškarci, ona želi komunicirati kao samostalna, autonomna osoba.

Akie Abe ima i diplomatsku crtu. To joj je pomagalo kada je suprugu željela prenijeti neku kritiku, reći nešto što njemu neće baš odgovarati.

- Kada ga kritiziraju oporbene stranke, a ja onda kod kuće krenem zanovijetati, mogao bi tražiti da prestanem s tim - rekla je jednom prilikom - Postoje trenuci kada ga ne želim previše napadati, ali neki put stvarno osjećam potrebu nešto reći.

Uz nju je vezano i nekoliko kontroverzi - 2018. godine našla se u problemima kada su oporbene stranke tražile da svjedoči u parlamentu o svojim vezama s jednom privatnom osnovnom školom poznatom po rigidno nacionalističkom programu. Škola je, naime, kupila državno zemljište po iznimno niskoj cijeni. Njezin je suprug negirao optužbe za pogodovanje te da je naredio prikrivanje "kriminalnih radnji" svoje žene.

Drugi je, nazovimo ga skandalom, međunarodni. Premijerova supruga dospjela je na naslovnice svjetskih medija 2017. godine kada tijekom večere nije progovorila nijednu jedinu riječ s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je kazao da ona ne zna "ni zucnuti" engleski, no mediji su pisali kako to nije istina - gospođa Abe dobro govori engleski. Zato je krenula priča da je namjerno odbila komunicirati s američkim predsjednikom pokazujući što misli o njemu.

Akie Abe dolazi iz bogate obitelji Matsuzaki. Njezin je otac bio glavni direktor jedne od najpoznatijih japanskih tvrtki za proizvodnju slatkiša. Odrasla je u bogatstvu, školovala se u ekskluzivnim katoličkim školama u Tokiju gdje je kasnije i studirala te magistrirala društvene znanosti.

Radila je u najvećoj japanskoj reklamnoj agenciji Dentsu kad ju je šef upoznao s mladim Shinzom Abeom, političarem u usponu. Par se vjenčao 1987. godine.

U prvim godinama njihova braka radila je kao radio DJ na lokalnoj radijskoj postaji pod imenom "Akky" i bila je, kažu, jako popularna. Njezin suprug radio je na unapređenju svoje političke karijere.

Godine 2006., u 52. godini života, Abe je postao najmlađi japanski premijer nakon Drugog svjetskog rata. Ali taj mandat čelu vlade završio je samo godinu dana kasnije. Opterećen financijskim skandalima u koje su bili umiješani njegovi ministri, odstupio je 2007., navodeći kao razlog zdravlje i probleme s razbuktavanjem ulceroznog kolitisa.

Dok je on tražio način za povratak na političku pozornicu, ona je odlučila krenuti u novu karijeru u ugostiteljstvu. Idealnom se činila izakaya, neka vrsta neformalnog japanskog puba koji poslužuje alkoholna pića i zalogajčiće. Potrajalo je pa je 2012. godine, otprilike u vrijeme kada je Shinzo Abe započeo svoj drugi premijerski mandat, otvorila restoran u Tokiju koji je služio samo organski proizvedenu hranu. Zbog pritiska svekrve koja je smatrala da premijerova žena ne treba biti toliko izložena javnosti, odlučila se povući iz aktivnog vođenja restorana, no često je tamo objedovala s prijateljicama.

Par nema djece, a to je još jedna tema o kojoj je bez ustručavanja progovorila spominjući pritisak da rode koji udane žene osjećaju u Japanu.

U intervjuu za BBC, 2006. godine, baš kada je Abe prvi put postao premijer, javno je govorila o želji da imaju djecu, problemima sa začećem te bezuspješnom liječenju neplodnosti. Rekla je i da joj je predlagao posvajanje, no ona to nije mogla prihvatiti.

- Mislim da je sve to sudbina i da to moram prihvatiti... da nismo bili blagoslovljeni djecom - rekla je tada.

Otkako je Shinzo Abe, 2020. godine, dao ostavku na mjesto premijera zbog zdravlja, ona se više posvetila svojim interesima poput organske poljoprivrede te psiću kojeg su spasili iz azila. On se nedavno angažirao govoreći na predizbornim skupovima svoje stranke. Tako ga je sudbina odvela u Naru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50