VELIKI USPJEH

Ugostitelj iz Varaždinskih Toplica osvojio Beograd, dobio drugo mjesto za svoje neobične burgere

Team Reshetke s organizatorom festivala
 Hana Klain
Pljeskavice, ključni sastojak dobrog burgera, uživaju kultni status u Srbiji, pa je Božićev uspjeh tim veći

Dvije su činjenice važne u ovoj priči. Prva je da su Beograđani, kao uostalom i cijela Srbija, izuzetno ponosni na svoje pljeskavice, a druga je da je mljeveno meso naprosto najvažniji sastojak svakog burgera.

Srbi su diljem regije poznati po fantastičnim pljeskavicama, kao i burgerima, koje se prave po posebnoj recepturi kako bi bile sočne, "taman" začinjene, ljutkaste, a uglavnom se poslužuju u lepinji s kajmakom, katkad i s malo luka. Rekli bismo, prva i osnovna varijanta hamburgera. Usto, legenda kaže da je upravo u Beogradu otvoren prvi fast food na Balkanu koji posluje i danas u strogom centru grada. Što mislite što je posluživao? Naravno, isključivo vrhunske pljeskavice.

Stoga je uistinu hrabro kada netko iz Varaždinskih Toplica dođe u Beograd "praviti se pametan" i ponuditi svoje burgere. Gotovo kao da (čast svakome) netko iz Čačka ili Zaječara dođe u Zagorje raditi patku s mlincima jer kaže da može bolje. Malo bi ga čudno gledali. Ali, poznati majstor Nikola Božić napravio je baš tu blasfemiju i pokorio Beograd osvojivši visoko drugo mjesto na Beograd Burger festivalu!

image
Đuragan burger
Domagoj Miletic

Reshetka International, mobilni festivalski street food koncept Đurine Hiže iz Varaždinskih Toplica nastupio je, ovih dana, kao predstavnik iz Hrvatske, na Beograd Burger Festivalu, koji se održao na beogradskom Kalemegdanu. U oštroj konkurenciji od desetak burger barova i tridesetak burgera Reshetkini okusi osvojili su drugo mjesto. Ovaj uspjeh veliki je vjetar u leđa Nikoli Božiću, koji će se koncem mjeseca predstaviti s ponudom steakova na još jednom gastro događanju u ovome gradu.

Na Festivalu se moglo probati burgere iz Novog Sada, Beograda, Varaždinskih Toplica, kao i one iz SAD-a. U ponudi Reshetke International, osim već nagrađivanog Divljeg Đure, našao se i Đuragan 042 s mirisima i okusima Varaždinskih Toplica i kao posebno iznenađenje Shwarzburger kojeg je osmislio u suradnji s poznatim beogradskim repperom Shwarzom. Ovaj je burger kombinacija okusa pa su se uz kvalitetno meso odlično uklopili i karamelizirani luk uz kajmak, ajvar i još neke dodatke, karakteristične za lokalnu srpsku kuhinju.

Mobilni street food koncept Reshetka postoji od 2018. godine. Do sada su sudjelovali na food festivalima u Zagrebu, Splitu, Puli, Biogradu i Varaždinu te na njima osvojili 5 nagrada. Zahvaljujući odličnim reakcijama publike, svoje će poslovanje do kraja godine proširiti i na Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:01