IMPRESIVAN ŽIVOT

Umro čovjek koji je 72 godine proveo u željeznim plućima, otkriveno je što ga je koštalo života...

Paul Alexander

 /Gofundme
Budući da nije mogao disati samostalno, oslanjao se na stroj za disanje više od sedam desetljeća

Paul Alexander, čovjek koji je više od 70 godina proveo život u ‘željeznim plućima‘, preminuo je u ponedjeljak u 78. godini.

Iz Zaklade koja je prikupljala novčana sredstva za njegovu zdravstvenu skrb potvrdili su da je Alexander iz Dallasa u Texasu preminuo u ponedjeljak, no daljnje pojedinosti nisu objavili.

Ipak, voditelj njegovih društvenih mreža, mladić po imenu Lincoln, kazao je kako je proteklog mjeseca 78-godišnjak hitno zaprimljen u bolnicu te je bio pozitivan za Covid. Nakon toga je otpušten kući, no i dalje je bio ‘slab‘.

‘Na poslijetku, nisu zakazala željezna pluća, covid infekcija dovela ga je do smrti. Umro je mirno, u prisustvu svog brata‘, objasnio je Lincoln na TikToku gdje je ‘Polio Paula‘ pratilo 330.000 ljudi.

Alexander je proveo nevjerojatan životni vijek u stroju koji ga je održavao na životu, nakon što je obolio od dječje paralize 1952., u dobi od šest godina, zbog čega je ostao paraliziran od vrata prema dolje.

Budući da nije mogao disati samostalno, oslanjao se na stroj za disanje više od sedam desetljeća - čak i kada su nove tehnologije postale dostupne.

No usprkos svojim fizičkim ograničenjima, Alexander je završio fakultet i postigao mnogo kao odvjetnik, objavljeni pisac i strastveni putnik, zapamćen u cijelom svijetu po svom trajnom pozitivnom stavu i osmijehu.

Pišući na Alexanderovoj GoFundMe stranici, Christopher Ulmer, organizator i aktivist za prava osoba s invaliditetom, napisao je u utorak:

‘Paul Alexander, "Čovjek u željeznim plućima", preminuo je jučer. Njegova je priča obišla naše krajeve, pozitivno utječući na ljude diljem svijeta. Paul je bio nevjerojatan uzor koji će se i dalje pamtiti.‘

Tijekom izvanrednog života, Alexanderova upornost dovela ga je do brojnih izvanrednih postignuća.

S 21 godinom postao je prva osoba koja je završila srednju školu u Dallasu, a da nikada nije osobno pohađala nastavu.

Primljen je na Sveučilište Southern Methodist u Dallasu, nakon mnogo poteškoća sa sveučilišnom upravom, a zatim je upisao pravni fakultet na Sveučilištu Texas u Austinu.

Ostvario je svoje snove da postane odvjetnik i zastupao je klijente na sudu u trodijelnom odijelu i modificiranim invalidskim kolicima koja su držala njegovo paralizirano tijelo uspravno.

Također je organizirao prosvjed za prava osoba s invaliditetom i objavio vlastite memoare pod naslovom ‘Tri minute za psa: Moj život u željeznim plućima‘.

Memoari od 155 stranica pažljivo su izrađeni i trebalo im je pet godina da se dovrše; Paul je svaku riječ napisao olovkom pričvršćenom na štap u ustima.

Nadživio je svoja oba roditelja, brata, pa čak i svoja originalna željezna pluća, koja su počela ispuštati zrak 2015., ali ih je popravio mehaničar Brady Richards, na što ga je na to potaknuo YouTube video u kojem je Paul molio za pomoć.

Respirator, velika žuta metalna kutija, zahtijeva od pacijenata da leže unutra, s uređajem čvrsto pričvršćenim oko vrata.

Djeluje stvaranjem vakuuma, a kisik se mehanički uvlači u pluća pacijenta čiji je središnji živčani sustav i respiratorna funkcija pogođena dječjom paralizom.

Dok su bili u bolnici, liječnici su pokušali natjerati Paula da samostalno diše, isključili su aparat i tjerali ga van, ali nije trebalo dugo da pomodri i onesvijesti se.

Unatoč dostupnosti modernijih respiratora, Paul je odlučio nastaviti koristiti stroj za željezna pluća jer je navikao na njega.

Drugi uređaji također zahtijevaju intenzivnu operaciju.

Tijekom svog života Alexander nikad nije dopustio da mu uređaj stane na put onome što je želio postići, putovanju avionima, samostalnom životu, molitvi u crkvi, posjeti oceanu i zaljubljivanju.

Dok je bio na sveučilištu, Alexander je upoznao Claire, s kojom se kasnije i zaručio. Iskreno je govorio za The Guardian o tome kako mu je njezina majka zabranila da razgovara s njezinom kćeri.

‘Trebale su godine da se izliječim od toga‘, rekao je za novine.

U kasnijem životu Alexander je izgradio blizak odnos s Kathy Gaines, koja je postala njegova njegovateljica - ili ‘ruke i noge‘, po njegovim riječima.

Gaines, koja je oslijepila od dijabetesa, uskočila mu je u pomoć nakon što je Alexander diplomirao pravo, nakon čega je provela uz njega više od tri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 14:51