IDEJA PERICE ŠTEFANA

UPOZNAJTE ČISTEĆE MEDVJEDIĆE, ČUVARE OKOLIŠA Kombiniraju dobar zez i ozbiljan rad, ulijeću u trnje i koprive: 'Najveći trofej iz šume? WC školjka!'

Perica Štefan s nećakinjom Magdalenom i sestrom Valentinom
 Luka Balić / Čisteći medvjedići
 

"U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom, oni čak i lete, pogledajte...", vjerojatno nema osobe u Hrvatskoj koja ne zna ove stihove iz kultnog crtića "Mali leteći medvjedi" u kojemu se mudri medvjed Platon sa svojom hrabrom družinom bori za spas svojega doma, dok im misiju otežavaju lasice Smradac i Smucalo koji šumu zagađuju otpacima ljudskoga napretka.

Upravo je spomenuti TV animirani hit krajem ožujka, u jeku izolacije zbog pandemije koronavirusa, postao inspiracija za akciju čišćenja hrvatskih šuma koju je sasvim spontano osmislio Perica Štefan, 32-godišnjak iz slavonske Nove Kapele. Inače, ovaj diplomirani komunikolog i povjesničar jedan je od tri suvlasnika agencije Hangtime i već desetak godina bavi se koncertnom promocijom te organiziranjem raznoraznih događanja - sve to, kaže kroz smijeh, radi zato što nije postao NBA košarkaš što mu je bio neki početni plan u prvih 15 godina života. I dok je u ožujku zbog virusa COVID-19 u Lijepoj našoj sve stalo, prilikom posjeta rodnome kraju u Peričinoj glavi rodila se ideja o Čistećim medvjedićima...

Čisteći medvjedići

- Nećak Benedikt i ja šetali smo se šumom i pri smišljanju jedne vrlo amaterske kompozicije (npr. 'Bagra i ja') uočio sam da ima jako puno smeća. Pomislio sam: 'OK, tko zna kad ćemo opet započeti s koncertima, ajmo vidjeti što se da napraviti po pitanju tih šuma', a one su mi na manje od kilometar zračne linije od kuće. Budući da u Novoj Kapeli provedem 50-ak dana godišnje (uglavnom su to vikendi kad nema svirki), poželio sam doprinijeti svome kraju i tako potaknuti druge na bilo kakav oblik volontiranja. Čini mi se da sam u jednoj lijepoj mjeri to i uspio zbog čega sam veoma sretan i ponosan.

Inicijativu su prepoznali i u velikoj mjeri podržali Općina Nova Kapela koja se brine za odvoz otpada i osigurava nam zaštitna sredstva, dok nam tvrtka Metaloplast iz Batrine donira vreće za smeće. Inače, ne bih rekao da sam prije bio neki (pre)veliki zaljubljenik u prirodu, ali znao sam u raznim prilikama provoditi dosta vremena u divljini ili zabačenijim krajevima i to mi je bilo super iskustvo. Idealna su mjesta gdje nema signala za mobitel, tad to postaje jedna potpuno nova dimenzija - kaže nam Perica. S obzirom da "Mali leteći medvjedi" ove godine slave 30. rođendan, a oni su zaštitnici prirode, pogotovo "šumarka skrivenoga", gdje Štefan i njegova ekipa najčešće obitavaju, htio je da aluzija na njegove Čisteće medvjediće bude više nego jaka.

Ana Petek / Čisteći medvjedići
Čisteći medvjedići u akciji i dio njihova 'šumskog ulova'; od omota kondoma do bačenog dječjeg stolnog nogometa

- Uostalom, jedan od autora crtića, Pero Kvesić, izrekao je genijalnu misao koju sam pročitao dok sam s prijateljima Anom i Mehom 'brainstormao' o imenu: 'Nešto novo, što želi biti komercijalno uspješno, mora imati u sebi 95% staroga, da bi bilo razumljivo i lako prihvaćeno, te 5% novoga da bi se razlikovalo od svega prethodnoga'. Na kraju je prvi Čisteće medvjediće izgovorio moj zagrebački cimer Vladimir, koji puno toga za ovu inicijativu radi iz sjene.

Prva tzv. ČM akcija čišćenja šume organizirana je 29. ožujka, a u njoj su sudjelovale i Peričina sestra Valentina te nećakinja Magdalena. U početku su zbog protuepidemijskih mjera Štefanovi sve zadržali unutar obitelji, a onda su 22. travnja, simbolično na Dan planeta zemlje, sa svime izašli u javnost. Odmah su im se pridružili Zvonimir Krkoša Crnković i Luka Balić iz susjedne Batrine, koji i danas čine okosnicu tzv. "novokapelačke podružnice". Kasnije su došli i drugi, a Čisteće medvjediće osobito veseli kad im se jave srednjo/osnovnoškolci i roditelji koji djecu od najranijih dana uče društvenom angažmanu i boravku u prirodi.

Perica Štefan
Zvonimir Krkoša Crnković i Luka Balić

- Posebno moram pohvaliti ČM-ovku Katarinu Ivanek koja je uz minimalnu pomoć organizirala veliko čišćenje Ratarske šume u Križevcima, gdje je došlo čak 30 ljudi, što je izuzetan uspjeh, pogotovo znajući da je cijela inicijativa tad u javnosti bila malo više od mjesec dana - ističe Štefan. Najmlađi član u dosadašnjim akcijama bio je devetogodišnji Karlo iz Križevaca, koji je svojoj izviđačkoj grupi već ukazao na neke problematične ekomomente. Podjednako čiste i žene i muškarci, što je super jer su se iz Peričine višegodišnje prakse djevojke pokazale kao puno proaktivnije kad je u pitanju volontiranje. Nakon Nove Kapele, Batrine i Križevaca, Štefan se najviše fokusira na zagrebački Maksimir koji mu je blizu stana pa se ondje, kaže, često zaleti barem na dva, tri sata.

Ana Petek / Čisteći medvjedići
Katarina Ivanek

- Osim boca, iskorištenih prezervativa, opušaka, dječjih igračaka, automobilskih guma, starih kućanskih aparata poput glačala, od bizarnoga smeća teško je nešto izdvojiti, ali interna zafrkancija je kako je najveći trofej pronaći WC školjku. 'Kume, što je s glavom da ideš baciti zahodsku školjku u prirodu' - dosad imamo dvije - govori nam pa dodaje kako su reakcije okoline na Čisteće medvjediće vrlo pozitivne, međutim, dug je put od simpatija do toga da se netko konkretno uključi u akciju. Ekipa je svjesna da ništa ne dolazi preko noći, ali to je izazov s kojim će se rado hrvati u budućnosti. Pitamo i kako zapravo izgleda jedan njihov dan u prirodi.

Ana Petek / Čisteći medvjedići

- Šuma poprilično izmori pa naše akcije ne treba shvatiti kao izlet. Kombiniramo dobar zez i ozbiljno/dubinsko čišćenje gdje 'bez beda' ulijećemo i u trnje i koprive. To su te neke dječje radosti koje ti šuma pruža i zato joj se uvijek volimo vratiti. Iako ih, naravno, moramo shvatiti maksimalno ozbiljno, pogotovo kad je u pitanju sigurnost. Nijedna naša akcija ne prođe bez pjesme, tako smo već obradili Severininu 'Štiklu', zatim 'Bolje biti pijan nego star', a čekamo pravi trenutak za snimiti Vucin zimzeleni hit 'Volim piti i ljubiti', jer smo već u nekoliko navrata pronalazili otpad koji savršeno ide uz njega. Snimanje videa i fotki daje jedan poseban šmek cijeloj ovoj priči i uvijek nas digne u energetskom smislu. Imamo zbilja dobrih 'bloopera', možda ih jednom nekad negdje i objavimo - otkriva nam začetnik Čistećih medvjedića, koji je i sam puno naučio u ovom kratkom periodu, što na terenu, što kad dođe doma pa poželi objaviti neki edukativan post kako bi i druge zaintrigirao te potaknuo na djelovanje.

- Jedna obična objava uzme dosta vremena, npr. o krpeljima ili zašto nije dobro bacati vlažne maramice u prirodu ili shvatiti razliku između šumske i (lažne) indijske jagode. Kad bih to naučio da nema Čistećih medvjedića? Vjerojatno nikad! Volim istražiti temu i dati provjerene informacije - kaže nam Perica, koji će ovaj vikend čistiti na zagrebačkom području.

- Pozivam sve da nam se pridruže u subotu (13. lipnja) na opuštenom Kulturno-ekološkom festivalu 'Grmi Grma', koji će se održati u šumi Grmošćica onkraj zagrebačke Kustošije. ČM akcija počinje u 14 i traje do 17 sati, nakon čega slijede ekoradionice u prirodi i mali koncert. Za sudjelovanje nam se javite na našim društvenim mrežama (Facebook stranica Čisteći medvjedići). Bit će lijepo, upoznat ćete nove prijatelje i još će vam šume biti zahvalne! Čisto, čisto!

Perica Štefan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:48